АКТУЕЛНО

Немачки Бајер купио Монсанто – највећег светског произвођача генетски модификованих производа


50021

ПЛАТИО 66 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА, АЛИ ОПРЕЗ: ПОЧИЊЕ НОВА АМЕРИЧКА ОФАНЗИВА НА ЕВРОПУ

  • Захваљујући напорима Бајера, у раном 20. веку, хероин је постао популаран лек за кашаљ, у слободној продаји у апотекама
  • Монсанто је повезан са испорукама сахарина за Кока-Колу и хербицида „Agent Orange“, који је америчка војска користила у Вијетнаму да би уништила герилску инфраструктуру

НЕМАЧКИ хемијски и фармацеутски гигант Бајер купио је највећег светског произвођача генетски модификованих производа, Монсанто.

После неколико месеци преговора, укупна вредност трансакције износила је 66 милијарди долара, што је повећање од 4 милијарде у односу на претходну понуду из Бајера.

Неки стручњаци су истакли да је ова трансакција следећи корак у процесу продирања на европско тржиште, а посебно на немачко. Бајер је једна од највећих компанија у Немачкој, која може позитивно да утиче на имиџ Монсантоа и значајно ојача позицију лобиста ГМО произвођача у Старом свету.

Захваљујући напорима Бајера, у раном 20. веку, хероин је постао популаран лек за кашаљ, у слободној продаји у апотекама.

Монсанто је повезан са испорукама сахарина за Кока-Колу и хербицида „Agent Orange“, који је америчка војска користила у Вијетнаму да би уништила герилску инфраструктуру. Деценијама после сукоба, у земљи се и даље рађа висок проценат деце са урођеним генетским сметњама.

Истраживачи широм света су показали да је разлог за то отров који је створио Монсанто.

Према једној студији организације за људска права, Кампања за људска права, Монсанто је 2014. године препознат као једна од најбољих компанија за сарадњу са  ЛГБТ представницима.

Ова оцена је заснована на показатељима као: активна позиција управе компаније према овој теми, усклађеност са захтевима програма здравственог осигурања трансродних особа и других врста хомосексуалаца и учешће корпорације у промоцији пројекта сексуалне перверзије.

 

ИЗВОР: katehon.com/ ФАКТИ

—————

21.9.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић