Језик

Удружење ЋИРИЛИЦА: Отворено писмо директорици Народног музеја Републике Српске госпођи Нади Пувачић


cir

 

Госпођо Пувачић,

 

У уторак 13.септембра, на програмима “Дани Српске у Србији“, неколико чланова нашег удружења присуствовало је у Етнографском Музеју у Београду, пројекцији филма чији је аутор пок. Шпиро Боцарић.

Већина присутних на пројекцији била је шокирана чињеницом да су објашњења на филму покојног оснивача Бањалучког Музеја титлована хрватском латиницом.

Истим писмом написана је истина о Шпириној судбини. Ако су га усташе бациле у јаму за време њиховог дивљања у 2.светском рату, како је могуће да Ви као одговорна особа институције која носи назив Музеј Републике Српске дозволите такву увреду за покојника.

Нада Пувачић

Нада Пувачић

Ми смо као Удружење спремни да покренемо акцију и обезбедимо средства за исправљање Ваше велике грешке и враћање ћирилице на филм покојног Шпире.

Једина срећна околност у овом случају је чињеница да је мали број људи видео ово Ваше “не-дело“ и надамо се да га више нећете приказивати у садашњој форми.

 

У Београду 21.09.2016.

Председавајући Скупшине Удружења за одбрану ћирилице “Добрица Ерић“

Љубинко Стојановић с.р.

———————

21.9.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Директорица Пуварић иначе крши одредбе Устава Републике Српске. На скорашњем отварању додатне галерије под називом Galerija plus , очигледно добро видите, исписан је лого на згради латиницом. Одредбе Устава јасно налажу исписивање јавних установа ћириличним писмом. Нажалост нико није ни прстом мрднуо да се ово исправи. Музеј савремене умјетности у БЛ постаје мјесто промовисања антисрпских идеологија под изговором да је то модерни тренд у свијету. Кроз тај „модерни тренд“ може се провући и мачак у врећи. Праве нас будалама. Усташка идеологија тихо пружа своје пипке у Бањалуку

    Свиђа ми се

  2. Ви у срПијици никако да схватите шта се дешава у Р. СрПској???
    Нема никакве разлике између власти са обе стране Дрине. Директорица „другарица“ Нада је само један шраф у механизму владајућег режима којег сачињавају : ратни профитери , дезертери , комуњаре , УДБА-ши , Брозови питомци свих врста , они у или из мјешаних бракова , итд. То су и даље све у главном ј“U“гословени. Посебна тема је Додик и његово „србовање“ двадесет година након рата а деведесете (док је рат трајао) је провео у Београду бавећи се шверцом. Зар ја и хиљаде сличних мени који смо ратовали за стварање Р.С. а ДВАДЕСЕТ година смо на бироу за запошљавање требамо да поново ратујемо а његови потомци да се сакрију као он. И велико је питање шта је његов стварни циљ? На то питање се мало ко усуди дати одговор. Р. Српска није „плијен“ намјењен Бакиру и његовим муџахединима него Колинди и њеним усташама! А о вези Додика и хрвато-усташа би се тек дало разговарати само што нико нема петље а мало је и памети међу срПчићима. срПчићи су увјек „падали“ на галамџије који када загусти побјегну.

    Свиђа ми се