АКТУЕЛНО

СРБСКА ДИЈАСПОРА: Др Дарио Видојковић – Гласајте за опстанак!


Дарио Видојковић, професор Универзитета у Регензбургу

Дарио Видојковић

Излазак грађана Републике Српске у недељу 25. септембра на референдум о Дану РС представља више од родољубивог и патриотског чина. Јер реч је о одбрани права и надлежности РС у судбоносном историјском тренутку, каже историчар др Дарио Видојковић са Универзитета у Регензбургу.

Он указује да би се тиме на демократски начин вољом грађана РС зауставио процес одузимања надлежности РС, које су гарантоване Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, као и Уставом саме РС.

*Колико је важно учешће дијаспоре на референдуму?

– Апелујем на грађане Републике Српске у Немачкој и другим земљама Европе да достојанствено обаве своју грађанску дужност. Такође, и да буду свесни важности овог догађаја, као и његовог историјског, а можда и судбоносног значаја за будућност Републике Српске и њених грађана.

*Шта је смисао отпора референдуму?

– Крајњи циљ сталних настојања политичара, органа и институција БиХ је нестанак Републике Српске. Прво су нам одузети застава, грб и химна, а сада се покушава одузети и Дан Републике Српске, чиме би био настављен вишегодишњи процес омаловажавања и нестајања Српске.

*Зашто је питање државних празника постало толико важно?

– Питање државних празника у ентитетима не регулише Устав БиХ. То је право ентитета, односно Народне скупштине у Републици Српској. Закон о празницима РС је ту материју такође регулисао још 2007. године, а 2010. донесен је у РС Закон о референдуму и од тада до данас нико није постављао то питање. Све говори да је сада то постало политичко питање.

*Шта је чинити грађанима РС?

– Због свега тога, позивам грађане Српске да изађу на референдум о Дану РС, јер је то најдемократскији израз воље народа, на који се позивају и Европска унија и цео цивилизовани свет. Нико нема право да ту демократску тековину ускрати нама у Републици Српској.
Извор:ВЕСТИ
Приредио: Милорад Ђошић

————-

22.9.2016. за ФБР Биљана Диковић

3 replies »

 1. РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
  ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ
  11000 Београд, Змај Јовина 15 – Тел. 34-27-044, *vladaukninu@gmail.com
  *
  Тел. 063/495-051;
  Бр. 1894/16 – 24. IX 7525 (2016)

  РЕФЕРЕНДУМ ЗАБРАЊЕН САМО СРБИМА
  Референдум је највећи израз демократије и нема ниједне његове одлике која би се могла оспорити на основу међународног права. Овај цивилизацијски досег демократије може да користи сваки народ и свака држава у свету, али се тај најдемократскији досег забрањује православним Србима. И данас неки државници чланица ЕУ и НАТО изјављују да се референдумом у Републици Српској, 25. септембра 2016, угрожавају у Босни и Херцеговини Срби муслимани (прозвани несрпским Босанцима) и Срби католици (прозвани несрпским Хрватима), што уопште није тачно. Овај референдум само потврђује жељу православних Срба да имају свој државни празник. И та намера не криши ниједну одредбу Дејтонског споразума, на основу којег је основана Република Српска – као држава.
  Колико су неке одлуке чланица ЕУ и НАТО против православних Срба сведоче и догађаји из 1992. године, кад су подржале у Босни и Херцеговини референдуме Срба католика (прозваних несрпским Хрватима) и Срба муслимана (прозваних несрпским Босанцима), па је на тим референдумима одлучено – да се и територије које припадају Србима православне вере издвоје из СФР Југославије. То су била два недемократска референдума (католика и муслимана), јер се њиховим одлукама приморавао трећи народ (православни Срби) на сецесију из Југославије, а тај трећи народ ту одлуку није прихватао, што је потврдио својим референдумом.
  Чланице ЕУ и НАТО су подржале и хрватски референдум у Републици Хрватској 1991. године, који је, такође, био недемократски, јер су тада припадници хрватске нације гласали да се и српске етничке и историјске земље у Крајини (с већинским српским православним становништвом) издвоје из Југославије и припоје Хрватској. Тад су и православни Срби у Хрватској (као државотворан народ – равноправан са Хрватима) одржали свој референдум и преко 90% гласова је било да се Крајина не издваја из Југославије. Међутим, чланице ЕУ и НАТО су признале хрватски референдум, а нису признале српски референдум – каква су то „демократска“ мерила државника најразвијенијих земаља света?! После су чланице ЕУ и НАТО (1995) подржале и војно помогле Хрватску, која је окупирала Републику Српску Крајину (Зону под заштитом УН) и прогнала 800.000 православних Срба из Крајине и Хрватске, од 1990. до 1995. године.
  С обзиром на ове чињенице, Влада и Скупштина Републике Српске Крајине упућују подршку Србима Републике Српске и Србима Републике Српске Крајине (који су држављани Републике Српске), а они који то нису, да Референдум поздраве и подрже.
  Милорад Буха, председник Владе
  Проф. Рајко Лежаић, дипл. инж, председник Скупштине

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s