Вакцине и вакцинација

Др Јована Стојковић: Mи „анегдоталци“, који укључујемо мозак и тражимо научне доказе, смо „главни кочничари за напредак човечанства“!?


Научн(ичк)а (не)доказаност…

Др Јована Стојковић

Пише: Др Јована Стојковић, 27.9.2016.

Коментар Др Јоване Стојковић на текст објављен у Политици 24.9.2016., под насловом:Како је анегдотални доказ поразио науку„.

***

Научничка је туга преголема. Докле више гурати то незахвално човечанство у прогрес, а да ти оно враћа сумњом, укључивањем сопственог мозга и тражењем научних доказа! Овај исконски лелек пренео се све до најстаријих дневних новина у Србији и оваплотио у нихилистичком поднаслову:„Анегдотална искуства данас представљају један од главних кочничара за напредак човечанства“.

Ни глад, ни сиромаштво, ни неправда, ни болести, ни непоштовање међународног права и уставом гарантованих слобода, ни режирани ратови и погибије, ни декаденција и содомизација сваке врсте, не!!!

Кочничари смо сви ми анегдоталци које је аутор (пара)психолошком методом оценио као „особе нижег образовања или емоционално лабилне“ (претпостављам да није научним методом дошао до таквих квалификација, нпр. исцрпним психолошким интервјуом свих кочничара на планети као и тумачењем њихове интерпретације Роршахових мрља).

97425071847f0a048c17c7331315577_200x2751

Исак Њутн, енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф, једна од највећих личности у историји науке

Као „најекстремнији пример“ овог кочничарског лудила, аутор је навео успех антивакцинашког покрета. Сам израз антивакцинашки мене лично асоцира на батинашки или сидашки, све у свему мирише на заразу и агресивност и не верујем да је случајно склепан. Аутор и сам каже да се и раније бавио овом темом, да ли зато што му је то био домаћи задатак или из сопствене мизофобије или пак због пробуђеног архетипа спасиоца, не знамо. Оно што знамо је да оно што он назива „анегдоталним искуством“ врло често бива почетак било каквог научног рада (нпр. када је Њутну пала јабука на главу).

Формулисање питања на које нам истраживање треба понудити одговор може доћи из више извора:

1. теоријског
2. из стручне праксе и искуства (анегдоталног?)
3. из радозналости испитивача (мајку му, како ми паде ова јабука на главу?)

Постављање хипотезе, односно „предвиђање“ какав ће бити евентуални исход истраживања може се догодити дедукцијом из теорије, али и индукцијом из претходних истраживања или поставки из свакодневног живота, што је наш научник критичар ниже образованих и емоционално лабилних окарактерисао као „анегдотални доказ који кочи човечанство“.

Кад смо већ код неприкосновеник „научних теорија“ – то су хипотезе које су увек потврђене поновљеним мерењима и експериментима, али и увек су подложне одбацивању ако их будући експерименти оповргну. На пример, “научна теорија“ – да вакцина штити од заразне болести и да је спасла човечанство – негира саму себе чим завирите у паковање исте где пише:

„Kao i kod svake druge vakcine, vakcinacija sa MMR-VaxPRO ne mora da obezbedi zaštitu kod svih vakcinisanih osoba.”, ММР упутство стр 4.

„Kao i prilikom primene drugih vakcina, primena vakcine Engerix B možda neće dovesti do potpune zaštite Vašeg organizma ili organizma Vašeg deteta od hepatitis B infekcije.”, 5 стр. упутство за вакцину против хепатитиса.

vakcine

Овде нам они који највише желе да је наведена “научна теорија“ – научна теорија, управо говоре да она то није, јер да јесте, никада се не би догодило да вакцинисани човек оболи.

Уосталом, из уста научнице и из њеног пера ушло је у уџбеник из Епидемиологије (153. стр.):

„Многе вакцине, које се већ деценијама успешно користе, припремане су без већег или чак без икаквог познавања функционисања имуног система и начина на који на тај систем треба деловати да би се добио жељени имунски одговор.“

Чиста наука, пршти логика – успешно коришћене, искорениле болести, ал појма немамо како! Саливање страве је у односу на ово објашњење висока технологија и озбиљан научан приступ.

Драге моје локомотиве човечанства, јесте ли икада својим блиставим рацијима поразмислили како нас болести против којих немамо вакцине нису поубијале?

Да ли сте крајичком мозга помислили због чега се никада није направио антианалгетски или антивитамински или антианестетски покрет? (Јер ко је глуп и луд, луд је на разне теме. Зар не би требало да буде мало шароликије?)

Није ли мало чудно да вајна научничка мудрост и филантропија подстиче кажњавање колега и родитеља који се боре за оно што пише у Уставу ове државе и у СВИМ медицинским етичким конвенцијама од Хипократа на овамо?

Наука није нешто што каже неко ко се зове научником.

Наука није ни нешто што кажу спонзорисана истраживања.

Наука понекад није ни оно што се учи у научним установама.

Наука је кључ за тражење Истине, за коју, када се нађе, зна и најнеукији човек, јер његово анегдотално искуство добија смисао.

2 replies »

 1. Moram priznati da me vas odgovor na „politicki clanak“ vrlog pisca bas nasmejao. al kad sam prestala da se smejem, shvatim koliko je danas neprihvatljivo misliti svojom glavom, pa makar ta glava bila neobrazovana ili labilna.
  ko misli da su vakcine spasle zemlju, bolje nek se seli na mars!

  Свиђа ми се

  • Ma jok, kakva vakcina. Samo se treba tri do pet puta pomoliti dnevno bogu, objaviti na fb tri, cetiri ikone,trojerucice, cetverorucice i sl. Otici na par poklonickih putovanja (manastir Ostrog je obavezan, uz sve slikanje i objavljivanje na fb-prvih deset dana profilna) i to je to. Nema vise bolesti, nema problema, svi smo zdravi, sretni i veseli. A ako neko umre, a sta ces, tako je BOG jedini htio.
   Tesko nama sa ovakvima. I jos im je dozvoljeno da javno objavljuju.
   P. S. Kad se razbolite, ni slucajno piti antibiotike. Jok! Bog ce vas spasiti. Ili nece…

   Свиђа ми се