АКТУЕЛНО

Београд: Пријетње ратом нису реалне (ВИДЕО)


Скуп у Београду, фото: РТРС

Скуп у Београду, фото: РТРС

Пријетње ратом, које су пласиране како би српски народ био заплашен и обесхрабрен да изађе на референдум, у овом тренутку нису реалне – порука је то стручњака из Београда. Ипак, упозоравају да постоји опасност од инцидената, али и угрожавања физичке безбједности легитимних представника Српске.

У току је покушај дестабилизације региона, тврде стручњаци. Фокус се ставља на Републику Српску, али намјера да се предсједник Додик стави у дипломатску блокаду, тврде, неће успјети.

„Очигледна је подршка Русије и Кине, мислим да има тиху подршку и неких европских земаља“, истиче Жељко Цвијановић, главни уредник интернет-портала „Нови стандард“.

Референдумом и гласом народа учињен је велики корак, истиче Драгомир Анђелковић. Поручује да треба наставити дух референдумског јединства, и пружити подршку званичницима Српске. Аналитичар Бранко Радун каже да је успјех референдума ојачао унутрашње јединство и позицију РС, иако је она сада на удару.

„Ове пријетње које долазе из Сарајева, из дијела међународне заједнице су заправо удар и на РС, али и на мир и стабилност БиХ и региона“, истиче Радун.

Једини одговор на те притиске може бити одлучна подршка Београда Српској и јединство унутар њеног политичког тијела, уз свијест да је витални национални интерес – опстанак Републике Српске, речено је на скупу у Београду.

Анђелковић: Политичари Српске угрожени разним пријетњама

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да су политичари Републике Српске, а прије свега предсједник Српске Милорад Додик, угрожени разним пријетњама ликвидацијама или причама о хапшењу, које заправо није хапшење, већ покушај отмице.

„Они који причају о хапшењу, немају право тако нешто да раде“, рекао је Анђелковић новинарима у београдском Медија центру, гђе је одржан скуп о теми „Република Српска између рата и мира“.

Он је позвао грађане Српске да буду јединствени, да се дух референдумског јединства и сарадње настави, јер само он брани Републику Српску.

Анђелковић је позвао Бањалуку да истраје у рационалним принципима Дејтона, а Београд да буде солидаран и учини све што може да гарантује безбједност и Републици Српској и политичарима из Српске, прије свега предсједнику Милораду Додику.

Он је подсјетио да од када је завршен рат и закључен дејтонски мир, Република Српска се суочава са покушајима ревизије Дејтонског споразума и наметања оног што муслимански фактори нису успјели да наметну ратом у првој половини 90-их.

„Сукоби и тензије стално лебде над Републиком Српском, али рационалним приступом, мирољубивом политиком, али уједно и инсистирањем на Дејтону, Бањалука успијева да одбрани себе и да не изазове ескалацију сукоба“, истакао је Анђелковић.

Он је додао да је са референдумом који је одржан и са гласом народа који се чуо, урађен један велики корак напријед у том смјеру, јер разни фактори могу да оптужују политичаре, али не може нико да угрози цијели народ.

„Они који то покушавају заправо се понашају као нацистичка Њемачка, јер како је она подривала Версајски споразум, тако они подривају дејтонски мир. Ради се о ревизионизму с циљем да се наметне оно што је некада био циљ и током рата“, рекао је он.

Анђелковић је изразио увјерење да ће Република Српска наћи начин да се томе одупре, наводећи да рационалним одупирањем Српска заправо ради у прилог мира, јер, они који су слаби и поколебани, они призивају несреће“.

„То треба да буде порука и за Београд. Његова обавеза је да у пуној мери и пуним капацитетом стане и иза Републике Српске, јер је Република Српска западна српска држава коју Србија мора да третира као себе саму“, рекао је Анђелковић.

Извор: Срна

„Дипломатска блокада Додика немогућа, јер има подршку Русије и Кине“

Аналитичар из Београда Жељко Цвијановић оцијенио је неће успјети намјере да предсједник Републике Српске Милорад Додик буде стављен у дипломатску блокаду, јер је очигледна подршка Русије, Кине, али и „тиха подршка“ неких европских земаља.

Цвијановић је истакао да „свијет више није онакав какав је био прије 20 или 25 година и да се види настојање да се предсједник Републике Српске Милорад Додик стави у једну озбиљну дипломатску блокаду“.

„Вјерујем да то неће успјети. Та вјера просто није неутемељена на стварима које се догађају. Очигледна је подршка Русије, Кине, а мислим да има тиху подршку и неких европских земаља“, рекао је Цвијановић, који је учествовао у београдском Медија центру на скупу о теми „Република Српска између рата и мира“.

Он је навео да је у току покушај дестабилизације цијелог региона и да се фокус те дестабилизације ставља на Републику Српску, односно на односе Срба и муслимана-Бошњака.

Другим ријечима, рекао је Цвијановић, комплетно западно редефинисање региона, очигледно треба да почне из БиХ.

„То је веома опасна ситуација, која у неком наредном периоду може да запријети много озбиљнијом ревизијом Дејтонског споразума од оне коју смо имали до сада“, рекао је Цвијановић.

Он је навео да је Дејтонски споразум још оно што је био 1995. године, односно она танка линија на којој је могуће успоставити мир те да „лијево и десно од њега постоје велике опасности од рата“.

„Онда морамо констатовати да је Република Српска угрожена и да се налази у великој опасности. Та опасност је данас политичка, али сутра може да буде и нека друга. Тако да пријетње, у сваком случају, постоје“, рекао је Цвијановић.

Он је оцијенио да је ово ситуација у којој заиста вриједи балансирати и борити се за оно што Република Српска захтијева.

„Врло је битно да ниједан захтјев Републике Српске, не само овај данашњи, него ни они од прије 20 година, нису угрожавали, нити доводили у незгодан положај ниједан други народ у БиХ. Нажалост, не можемо рећи да постоје и супротне тенденције“, рекао је Цвијановић.

Извор: Срна

Скуп у Београду: Србија да пошаље јасну поруку да ће заштитити Српску

У атмосфери када ратне трубе поново одјекују регионом и када су након референдума усмјерене ка Републици Српској, Србија треба да реализује своје договоре са Москвом, да ојача војску и пошаље јасну поруку да ће на сваки начин заштитити Српску, кључна је порука скупа „Република Српска између рата и мира“, који је данас одржан у београдском „Медија центру“.

Главни уредник интернет портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић упозорио је да се не смије потцјењивати могућност да се неки „посреднички“ рат са Блиског истока пребаци на Балкан, јер ратне трубе које се чују на овим просторима, а дириговане су са стране „већ свирају“, те да стога Србија, осим што се залаже за мир, треба наћи „елементе одвраћања од рата“.

„Србија је карика која недостаје. Београд не сме да окрене леђа Републици Српској. Треба да шаље поруку да је за мир, али да неће дозволити насилничко понашање према Српској и да у складу са тим реализује договоре са Москвом о јачању наоружања“, поручио је Цвијановић.

Политички аналитичар Бранко Радун дијели мишљење да Београд треба да се јасно и заштитнички одреди према Републици Српској, јер би у супротном мирољубиве поруке које долазе из Београда неки који имају аспирације према Српској могли погрешно да протумаче.

„Ако Сарајево и Загреб мирољубиве поруке из Београда схвате као то да Београд неће да помогне Републици Српској, они могу да изврше неку врсту атака на Српску“, рекао је Радун.

Он је нагласио да је најава хапшења предсједника Републике Српске Милорада Додика не само удар на Српску већ и на Србију и да тога у Београду треба да буду свјесни.

„Нису Додику толико замерили референдум, колико посету Москви и Владимиру Путину. Ту је он прешао црту. Ако би се десило нешто лоше Српској на реду је Београд и Влада Србије. Сетите се како је било недавно у Македонији“, рекао је Радун.

Историчар у Фонду „Александар Невски“ Радован Калабић такође је указао на потребу синхронизованог дјеловања Београда са Бањалуком и потребу да Београд никоме не чини уступке и не одаје утисак да је „Србе у Српској пустио низ воду“.

Он је, у осврту на референдум и оно што је услиједило након њега, рекао да позив за суд предсједнику Републике Српске Милораду Додику у својству „осумњиченог за референдум“ значи излазак из оквира реалне политике у бизарност, гротеску и некоректност.

„Ако на суд позивате човјека који је стао иза основног принципа демократије то није разум. То су страст и мржња“, рекао је Калабић.

Он је констатовао да се на референдуму још једном потврдило да је вријеме униполарног свијета прошлост, јер унутар такозване међународне заједнице није дошло до хорског усаглашавање и хорске осуде тог процеса.

Главни и одговорни уредник недјељника „Новосадски репортер“ Милорад Бојовић оцијенио је да пријетње које је недавно поводом референдума изрекао ратни командант такозване Армије БиХ Сефер Халиловић нису уопште наивне и да свједоче да је почела криза која ће потрајати.

„Ми треба јасно да кажемо да смо за мир и да се сви заједно боримо да сачувамо свој национални идентитет. Србија треба да покаже приврженост српском народу“, рекао је Бојовић.

Сарадник Института за међународну политику и привреду Митко Арнаудов истакао је да оружани сукоб у БиХ није средство које може донијети рјешење проблема у БиХ.

Он је рекао да је референдум у Српској требао за све бити дан демократије, а да су га власти у Сарајеву искористиле за стварање конфликта који може довести до ширих регионалних сукоба и „прелити се на Санџак, Македонију и даље“.

Стога, како је рекао, Србија као гарант Дејтонског споразума треба да инсистира на том споразуму, који можда није идеалан, али је најбоље рјешење.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић подвукао је да референдум о Дану Републике Српске који је одржан 25. септембра није дозволио да српски народ буде тихо жртвован и да је дух референдума – дух јединства српског народа.

„Бањалука то схвата – надам се да ће то схватити и Београд. Треба да заузмемо чврст став непопуштања. Попуштањем се призива несрећа као што се призива и сарајевском агресијом“, сматра Анђелковић.

Предсједник Центра за развој Међународне сарадње Стевица Деђански сматра да је Србија у вези са референдумом У Републици Српској имала добру позицију, јер се није мијешала и нагласио да је важно да она у будућности задржи чврст став који је до сада имала о неким питањима.

„Имали смо ових дана расправу када је председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да председник Републике Српске Додик треба да прође као Гадафи. Антидржавни елементи, као Ненад Чанак и остали су рекли своје, али важно је да се огласио врх државе и да је он заузео чврст став о томе“, закључио је Деђански.

Извор: Срна

РТРС

—————–

29.9.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ПОДРШКУ СУ ДАЛИ СНП НАШИ И СРБСКИ ОБРАЗ И СРБСКИ НАРОД А БЕОГРАДСКИ режим ЈЕ слуга ватикана папе јевропе НЕМАЈУ ЧОЈСТВО ОБРАЗ ПОШТЕЊЕ ЈА ДА САМ УМЕСТО ТЗВ ав БИ странцима РЕКАО ОВО ЈЕ СРБИЈА И НИЈЕСТЕ ПОЖЕЉЊИ НА ХЕЛМУ ЈАСНО И ГЛАСНО ПОЗДРАВ ЗА СВЕ СРБСКЕ НАЦИОНАЛИСТЕ СССС

    Свиђа ми се