АКТУЕЛНО

Зрењанин брани Швеђанима да одведу дечака!


Повезано: ПОТПИШИТЕ ИНТЕРНЕТ ПЕТИЦИЈУ: Дају дете од пет година на усвајање странцима, уследила застрашивања и кривичне пријаве!

Реаговања:

milica

****

Ko nam truje decu – Udruženje Građana, 28.9.2016.

 apel

****

В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ – Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА
28. септембар 2016. Новости

У граду на Бегеју данас протест због одузимања петогодишњег малишана из хранитељске породице. Све се десило на препад, за три дана, каже хранитељка. Љиљана по закону због година не може да усвоји дете

dru-zrenjanin_620x0

КАД је дошао код мене, био је као векница хлеба, мајушна беба од три месеца. Рекли су ми да је биолошким родитељима одузето родитељско право. За ових пет година доста смо се везали једно за друго. Волела бих да буде срећан, али бојим се за њега, јер цела ова процедура усвајања у Шведској иде пребрзо. Одвојили су га од мене за само три дана. Готово да не спавам, живим само на води.

Овако, за “Новости”, прича Зрењанинка Љиљана Радуловић, која не може да се помири са брзином и начином на који јој је одузет дечак о коме је бринула од пелена. Због овога су огорчени и родитељи деце из вртића у који је малишан ишао, њихове комшије и други Зрењанинци, који су за данас најавили миран протест.

– Не знам зашто је његовим биолошким родитељима одузето родитељско право, кад је дошао код нас, није имао видљиве повреде. Има трогодишњег брата, који и даље живи са мајком и оцем. Он је у септембру напунио пет. Пре две године ми је умро супруг и од тада смо остали упућени једно на друго – каже Радуловић.

Љиљана никада детету није рекла да га је родила, већ да га је донела, не знајући како да објасни детаље, а дечак ју је од почетка звао мама, јер за другу није знао.

СРБИЈА, ПА ИНОСТРАНСТВО
Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано.

– У априлу су ми у центру натукнули да би можда могло да буде страног усвојења, али да је све стопирано због избора. Од тада нико ништа није помињао, да би ме прошлог петка позвали да дођем у уторак, јер ће можда стићи људи из Агенције за усвајање. Онда су ме у уторак колима центра повели у Београд, у Министарство за рад и социјалну политику, где сам видела и усвојитеље из Шведске са преводиоцем – прича Љиљана.

Истог дана потенцијални усвојитељи дошли су у Зрењанин да упознају дечака, али је сусрет био кратак, јер је малишан ишао код другара на рођендан. Виђали су се и у наредна два дана, али напољу, да би трећег дечак рекао да неће са њима.

– У петак је рекао да је уморан. Молила сам га да се обуче. Плашила сам се да неко не помисли да га ја наговарам на отпор. Када је дошла социјална радница, пред њом је рекао да неће од маме, али се предомислио када је узвратила да иду у играоницу и да ће га вратити “док мама скува ручак”. Питала сам кад се враћају. Узвратила је: “Немојте о томе пред дететом, јавиће вам се из центра” – каже Љиљана.

ПРИПРЕМА
Хранитељи су кључни у припремама деце за усвојење и обично највише помогну, кажу у удружењима хранитеља. Да би, међутим, добро одиграли своју улогу, потребно је да их психолози припреме на што безболније раздвајање. У Београду се то ради у оквиру Центра за хранитеље и усвојитеље, али у Војводини, због мањка кадрова, таквих центара нема.

Од тог петка, како тврди, дете се није вратило. Тражила је потписан папир да дечак није с њом. Речено јој је да нема потребе. Каже, целог викенда јој се нико није јављао и јако је бринула, а онда јој је комшиница рекла да је видела дечака у играоници, у тржном центру.

– Пошла сам тамо само да видим да ли је све у реду, без намере да правим сцене. Била сам забринута. Да су ме пустили да га видим, само бих га пољубила и рекла да иде да се игра. Али преводилац је одмах звала социјалну радницу и испао је инцидент – каже Љиљана.

Ивана Мандић, која је присуствовала сцени, каже:

– Дечак се отимао и узбуђено понављао: “Мама је дошла по мене, морам да идем”, док је преводилац скочио на госпођу Љиљу и почео да је вређа. Будући тата је ставио малишана на крило и нешто му говорио на шведском, али се дете отимало и плакало.

Љиљана тврди да су муж и она желели да усвоје дечака, али да им је речено да хранитељи нису адекватни усвојитељи. Испоставило се да је сметња то што је са својих 60 година од детета старија више од 45 година, што је законска препрека. Љиљана је уплашена шта ће са дететом бити и обратила се и тужилаштву и Министарству, тражећи да јој се омогући контакт са дечаком.

dru-zrenjanin-mala

Љиљана Радуловић

Надлежни тврде да је Љиљанина реакција неадекватна, иако до сада, како кажу, до сада није било проблема. Породичним законом је, додају, прописано да је у поступку заснивања усвојења јавност искључена, а да су подаци из евиденције тајна и њу морају да чувају сви, односно потенцијални усвојитељи, старатељ, центар за социјални рад, министарство и, у овом случају, хранитељ. Хранитељ је, кажу, прекршио тај члан закона. Сви морају да раде у интересу детета. Љиљана је, како незванично сазнајемо, била упозната са процесом усвојења од почетка усвојења, јер и сама учествује у свему томе.

rad

Подизала сам га од његовог трећег месеца, одрастао је уз мене, а сада су ми га узели.

Овако започиње своју потресну исповест за „Блиц“ Љиљана Радуловић (60), хранитељка петогодишњег малишана из Зрењанина, кога су радници Центра за социјални рад у прошли петак одвели из њене куће због покренуте процедуре усвајања.

Љиљана, којој је супруг преминуо пре две године, бринула је о дечаку од 2011, не очекујући да ће га 20 дана после његовог петог рођендана одвести социјални радници. Сада не може да се помири с тим да дечак кога је подигла од најмлађих дана више неће бити уз њу. Како каже, нико је није обавестио да је усвајање започето.

– У петак су дете одвели од мене, уз речи да ће се вратити „док мама скува ручак“. Од тада је прошло пет дана, а ја га нисам видела – у сузама прича Љиљана.

Дечак је, по свему судећи, негде у Зрењанину, код потенцијалних усвојитеља, који су, према незваничним сазнањима, држављани Шведске.

– Када се усваја дете у Србији, процедура траје по пола године, уз прилагођавање детета и све друго што прати тај чин. А људе који треба да усвоје малишана видела сам први пут. И дечак их је видео први пут када су га одвели – уплакана је Љиљана. Како додаје, има сазнања да решење о усвајању још није потписано, али сумња да је већ откуцано и спремно за оверу.

– Не сме се заборавити да је дечак код мене од 12. децембра 2011, када је имао три месеца. Ја сам хранитељ и у том својству сам и даље, јер никакво решење о другачијем статусу нисам добила – каже Љиљана. Не мирећи се са чињеницом да ће је раздвојити од дечака, и она је поднела захтев за усвајање дечака.

– Да су ишли мало спорије, да су дали времена том детету, можда бих, тешка срца, прешла преко свега, али овако… – каже она. Љиљана Радуловић је случај пријавила полицији, поднела је пријаву и Основном тужилаштву у Зрењанину, а разговарала је и с народним послаником из Зрењанина Мирком Крлићем, који је звао Министарство за рад, запошљавање и социјална питања да се информише о случају. У министарству је претходног дана била и Љиљана излажући свој случај.

– Тражим да спасу то дете, не мене. Ово и радим због њега и друге деце – каже она.

Родитељи деце из вртића „Лептирић“, где је ишао малишан, јуче су организовали петицију да се спречи усвајање.

У Центру за социјални рад у Зрењанину нису желели да дају конкретан одговор о овом случају, покушавајући да одговорност пребаце на министарство. Само су саопштили да потенцијални усвојитељ мора да испуни услове као што су одређена лична својства, брачни статус, завршена обука за усвојење по програму који прописује министар надлежан за породичну заштиту, да је држављанин Србије.

– Уколико после годину дана нису пронађени усвојитељи међу домаћим држављанима, страни држављанин може усвојити дете ако се с тим сагласи и надлежни министар – наводе у центру и додају да је хранитељство привремени облик збрињавања детета који траје до усвојења, пунолетства или завршетка школовања.

Шта каже Министарство

У Министарству за рад, борачка и социјална питања нису образлагали конкретан случај јер је, како кажу, Породичним законом дефинисано да је из процеса усвајања искључена јавност. Они наводе да у усвајању учествује тим у којем су министарство, центар за социјални рад, који је често и старатељ, потенцијални усвојитељ, али и хранитељ или дом у којем дете борави. Како објашњавају, тим учествује у разговорима, а њихова улога је да помогну детету да се адаптира на потенцијалног усвојитеља. Такође, додају и да је Породичним законом прописано да разлика у годинама између усвојитеља и детета не сме бити мања од 18 и већа од 45 година.

Протесна шетња у Зрењанину у знак подршке хранитељки

У знак подршке Љиљани Радуловић данас ће се у 17 сати одржати протестна шетња од хотела „Војводина“ до Центра за социјални рад у Зрењанину.

Више од 5.000 грађана потписало је петицију да би се спречило да петогодишње дете буде усвојено у Шведској, а у којој се наводи да је дете у року од свега три дана дато странцима без икаквог права комуникације са својом пређашњом средином иако је дете тражило у више наврата да буде враћено хранитељки.

(BLIC)

***

ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ХРАНИТЕЉКИ Зрењанин: Дечак кога шаљу у Шведску ноћу плаче и дозива мајку

Стотинак Зрењанинаца пружило подршку Љиљани Радуловић, више од 5.000 људи потписало петицију

Стотинак Зрењанинаца пружило подршку Љиљани Радуловић, више од 5.000 људи потписало петицију

СВИ ми, родитељи деце из вртића у који је ишао дечак кога је одгајила хранитељка Љиљана Радуловић, шокирани смо због свега што се десило. Организујемо протест јер желимо да буду заштићени интереси детета. Лично сам била сведок да је дечак узнемирен, блед, са подочњацима, откад је одвојен од хранитељке. Преводилац потенцијалних усвојитеља из Шведске ми је признао да дечак ноћу не спава и да дозива мајку, каже за “Новости” Ивана Мандић, једна од организаторки мирног протеста грађана, који је по подне одржан на Тргу слободе у Зрењанину.

Зрењанинци су се дигли на ноге када је градом прострујала вест да је петогодишњак, који је од свог трећег месеца са Љиљаном, за три дана од ње одвојен и дат на адаптацију потенцијалним усвојитељима. Хранитељка од прошлог петка није видела дечака и тврди да је центар за социјални рад није на време обавестио у усвајању.

– Видела сам дечака у недељу са усвојитељима. Када је видео мог сина, озарио се, притрчао му, чврсто су се загрлили – каже Ивана, и додаје да је признање да малишан ноћу дозива мајку за њу био аларм да нешто није у реду, јер није било постепеног привикавања на усвојитеље. Сигурна је да би Љиљана сарађивала да су јој дали шансу:

– Никада није крила од детета да га није родила. Једном је питао да ли је он био у њеном стомаку, а она му је рекла да није, већ да га је донела кад је био сасвим мали. Њихов однос је био изузетно близак. Свуда су ишли заједно, дечак је био пристојан, негован, весео… Нисмо против усвајања, али јесмо против оваквог, на брзину, због којег дете пати.

И дете Данијеле Филиповић Бањак ишло је у исти вртић:

– Шта да вам кажем како је Љиља бринула о њему, када сам ја доскора мислила да му је мајка. Начин на који је све урађено је нехуман!

Љиљана Радуловић потражила је помоћ Канцеларије за комуникацију са народним посланицима. Мирко Крлић, како нам је потврдио, одмах је иницирао код Министарства рада проверу да ли је испоштована законска процедура код усвојења и да ли су заштићени интереси детета. Зрењанински центар је посетила инспекција за ванредни надзор Покрајинског секретаријата за социјалну заштиту и констатовала да нема неправилности.

Љиљанa Радуловић

Министарство рада је саопштило да је хранитељка у моменту започињања процеса усвојења показала да не одобрава одлуку органа старатељства и опструисала процес, руководећи се сопственим уверењем шта је дететов интерес. Тиме је, кажу, прекорачила границе своје улоге и, упркос указивању да је дужна да поштује законску обавезу чувања тајности података, давала је јавности нетачне информације о конкретном поступку, не водећи рачуна о последицама по дете.

– Поступак усвојења ће бити настављен, јер је на основу праћења тока међусобног прилагођавања детета и потенцијалних усвојитеља процењено да је конкретно усвојење у његовом најбољем интересу. Интерес детета и поштовање закона је једино чиме се руководе надлежне институције – саопштило је Министарство.

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ

Начелник Полицијске управе Зрењанин Бојан Марковић потврдио је за “Новости” да је Љиљана Радуловић поднела кривичну пријаву против Центра за социјални рад, због сумње у незаконито поступање. Полиција ће истражити случај, а незванично сазнајемо да засад нису евидентирана кривична дела запослених у Центру у вези са овим поступком.

(НОВОСТИ)

———-

ПОВЕЗАНО:

ПОТПИШИТЕ ИНТЕРНЕТ ПЕТИЦИЈУ: Дају дете од пет година на усвајање странцима, уследила застрашивања и кривичне пријаве!

sl2

Шездесетогодишња Љиљана Радуловић из Зрењанина примила је тромесечно дете у свој дом као хранитељ, где је било до петка, 23. септембра. Радници из Центра за социјални рад су Љиљану одвели прошле недеље […]

 

2 replies »

  1. Ni po koju cenu dete nemojte otudjiti od njegove voljene starateljke LJiljane Radulovic. Zasto da joj uskratite njenu radost a dete samo nju prepoznaje, nemojte njihovu radost da pretvorite ogromnu tugu I zalost.
    Zhahvalni u napred familija iz Los Angeles, USA. By the way „Poslusajte pesmu Bekima posvecenu majci“.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: