АКТУЕЛНО

Москва Вашингтону: Знамо да САД контролишу глобалну терористичку интернационалу


Игор Конашенков

Игор Конашенков

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ: ЗНАМО ГДЕ СЕ У АЛЕПУ НАЛАЗЕ АМЕРИКАНЦИ КОЈИ РУКОВОДЕ БОЈОВНИЦИМА

  • Портпарол Стејт департмана Џон КИРБИ упозорио Москву: ако се насиље у Сирији настави – екстремисти могу нанети ударе по руским градовима. Још је додао: „Русија ће у том случају наставити да у земљу из Сирије шаље тела својих војника у мртвачким сандуцима и да губи ресурсе, можда опет и авионе“
  • Директор CIA Џон БРЕНАН јавно је рекао да га „раздражује и љути“ оно што се догађа у Сирији, што Русија неће да изврши притисак на Дамаск да заустави рат у Алепу и да прекине авио-налете, и признао да је Русија за САД „противник у целом низу области“
  • Портпарол Министарства одбране РФ Игор КОНАШЕНКОВ посебно се обратио Кирбију – поводом „губитка авиона“ и „мртвачких сандука“: „Поводом безбедности грађана Русије, ма где се налазили, трговине неће бити. Иако је адмиралску униформу заменио за сако, портпарол Стејт департмана не би требало да заборавља на официрску част“
  • Исто је учинила портпаролка руске дипломатије Марија ЗАХАРОВА: „Хоће ли се терористичким актима, о којима говорите, позабавити они „умерени“? Они које Вашингтон пола године не може да одвоји од Нусре? Уосталом, не чини ли вам се да трбухозборство попут вашег – о лешевима у најлон-врећама и терористичким нападима по руским градовима – више личи на команду „фас“ него на коментар дипломате?“

АМЕРИКАНЦИ су се одлучили за нову тактику према Русији: ултимативно траже прекид офанзиве сиријске армије на источни Алеп, прете прекидом сарадње поводом Сирије и плаше Москву губитком авиона у Сирији и терористичким акцијама на територији РФ.

Портпарол Стејт департмана, Марк Тонер, изјавио је: „Када ћемо затворити врата (сарадње) – не могу да кажем, али је тај тренутак близу“.

Претходно је његов колега Џон Кирби упозорио Москву: ако се насиље у Сирији настави – екстремисти могу нанети ударе по руским градовима.

Још је додао: „Русија ће у том случају наставити да у земљу из Сирије шаље тела својих војника у мртвачким сандуцима и да губи ресурсе, можда опет и авионе“.

Огласио се и директор CIA Џон Бренан. Јавно је рекао да га „раздражује и љути“ оно што се догађа у Сирији, што Русија неће да изврши притисак на Дамаск да заустави рат у Алепу и да прекине авио-налете, и признао да је Русија за САД „противник у целом низу области“.

Оценио је да се Москва у спољној политици „понаша веома агресивно“, па додао:

„Они су такође веома агресивни у сајбер-сфери. Зато морамо бити веома пажљиви повом свега што могу учинити Руси. Морамо видети смемо ли веровати неким стварима о којима они говоре и одбити да учествујемо у било чему што они намеравају“.

Министарство одбране РФ поводом претњи из Вашингтона руским авионима у Сирији упозорило је САД: да морају бити искључене чак и алузије на претње војницима и грађанима Русије.

Министарство одбране РФ је оценило да су размере директног утицаја Сједињених Држава на деловање терориста глобалне и да допиру чак и до Русије.

Поводом речи представника Стејт департмана о претњама Русији, његов портпарола – генерал Игор Конашенков – нагласио је да је то признање да је „опозиција“ у Сирији – део терористичке интернационале под контролом Сједињених Држава.

Руско министарство је открило да Русија добро зна где се у Сирији, а и у Алепу, налазе „специјалисти из САД који руководе операцијама бојовника“.

Конашенков се посебно обратио Кирбију – поводом „губитка авиона“ и „мртвачких сандука“:

„Поводом безбедности грађана Русије, ма где се налазили, трговине неће бити. Иако је адмиралску униформу заменио за сако, портпарол Стејт департмана не би требало да заборавља на официрску част“.

Још је додао: „А у случају покушаја да се реализују претње Русији и нашим војницима у Сирији – уопште није сигурно да ће бојовници стићи да побегну и да ће се за њих наћи мртвачки сандуци“.

Министарство одбране РФ објавило је да је Русија – упркос свему – спремна за наставак дијалога са Американцима ради заједничке борбе против терориста у Сирији.

Претходно је портпарола руске дипломатије – Марија Захарова – поставила „нека питања“ Кирбију:

„Хоће ли се терористичким актима, о којима говорите, позабавити они „умерени“? Они које Вашингтон пола године не може да одвоји од Нусре? Да ли су терористички акти у Француској, САД и другим земљама, заједно са одсецањима глава у Сирији људима разних националности, нека друга парадигма? Или је то можда још једна паралелана релност? Уосталом, не чини ли вам се да трбухозборство попут вашег – о лешевима у најлон-врећама и терористичким нападима по руским градовима – више личи на команду „фас“ него на коментар дипломате?“

——————

1.10.2016. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић