ДРУШТВО

Црна Гора је понуђена на продају. Продаје се привилегованим купцима!


Влада Црне Горе распродаје своју земљу свима који током актуелне предизборне кампање подрже владајућу партију Премијера Мила Ђукановића. За ово се користи новац који је добијен из иностранства за развој пољопривреде.

milo-djukanovic-1-620x330

Фото: Flickr.com/OSCE

Waldemar Berg
ContraMagazin 6.10.2016.

Током кампање за предстојеће парламентарне изборе 16. октобра Влада Црне Горе намерава да користи све што јој је на располагању да би извукла што већу корист за владајућу Демократску партију социјалиста.

27. септембра је у Подгорици одржан први састанак новооснованог Савета за сарадњу са дијаспором. Главни циљ је ефикасно коришћење капацитета црногорских емиграната и дијаспоре на предстојећим изборима за потребе ДПС. Савет има 80 чланова, међу којима су високи владини званичници, представници дијаспоре и других релевантних институција.

Nikollë Camaj, вођа политичке партије албанске мањине „Демократска лига“ у Црној Гори, је одмах реаговао на овај догађај. Он сматра да је организовање овог састанка неколико дана пред изборе класични трик који ће утицати на изборни процес и представља још једну обману владајуће елите. Ипак, по његовом мишљењу, та лаж неће моћи да превари албанску мањину у Црној Гори која зна да се ДПС бори само за гласове. Слично је реаговао и вођа босанске демократске заједнице Семир Хоџић који је рекао да ДПС никада неће одустати од лажи, манипулација, претњи и корупције током кампање.

Мило Ђукановић је изабран за председника Савета за сарадњу са емигрантима и то му даје нову могућност да добије још више гласова за Демократску партију социјалиста од дијаспоре. Овај састанак Савета је бацио ново светло на састанак који се у Њујорку одржао пре две недеље.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић је био у Њујорку 20. септембра на састанку са представницима црногорске дијаспоре у САД. Састанак је организовао познати бизнисмен Рефик Рефко Радончић у свом хотелу на Менхетну. У свом говору Премијер је изразио захвалност заједници емиграната за њихов допринос у обнови црногорске суверености и промоцији савремене Црне Горе чији су они саставни део.

Могло би се поставити питање – да ли је обнова црногорске државности заиста последица рада заједнице емиграната и дијаспоре? Да ли је то грешка у преводу? Можда је у питању хуманитарна или културна активност? Или финансијска подршка?

Не. Не само то. На предстојећим парламентарним изборима Ђукановић рачуна на Црногорце у дијаспори и приморан је да води кампању и у иностранству. Пре свега говоримо о албанској, босанској и исламској дијаспори. То је добро прорачунати потез Мила Ђукановића и нека врста неизбалансиране трговине. Шта он то продаје и шта ће да добије у овом случају? Чини се да је ово почетак једне велике продаје. Продаје Црне Горе. Продаје отаџбине.

Недавно је Влада, на челу са Милом Ђукановићем, основала финансијски програм за Црногорце који ће се вратити у домовину да учествују на парламентарним изборима 16. октобра. Главно питање је – о чијем новцу је реч? За спровођење програма је одговоран потпредседник Владе Петар Ивановић. Фонд за инвестиције и развој организује финансирање.

Задатак фонда је да се износ од 50 милиона долара, који је недавно пребачен из Фонда за развој Абу Дабија, расподели за развој пољопривреде у Црној Гори. Уместо да тај новац буде уложен у пољопривреду, он ће бити потрошен на Ђукановићеве гласаче. Планирано је да се организује долазак Албанаца и Бошњака пореклом из Црне Горе који живе у Немачкој, Француској, Аустрији, САД, Турској и другим земљама. Путоваће црногорском авиокомпанијом, другим авиокомпанијама или, у посебним случајевима, чартер летовима да би добили прилику да гласају на изборима.

Накнада за сваког „туристу-бирача“ обухвата цену карте и додатних 100 евра по особи за готовинске расходе. До данас програм предвиђа учешће 15 000 припадника дијаспоре. Агресивна кампања полази од принципа „Пронаћи свакога!“ и има за циљ да позове Црногорце који живе у иностранству да дођу на парламентарне изборе. Кампања је већ у пуном замаху.

Шта у ствари представља развојни фонд Абу Дабија и ко стоји иза тога? Ко организује средства и на тај начин одређује стратегију и политику дијаспоре?

Први међу њима је Мухамед Далан који живи у УАЕ, палестинац са црногорским пасошем и веома добар пријатељ Мила Ђукановића.
Други живи у САД. Име му је Фетулах Гулен.

Захваљујући својој „Dahlan Foundation“, Далан има утицајне и блиске везе са противницима турског Председника Ердогана и са проповедником Гуленом кога турске власти терете за покушај организовања пуча у јулу ове године. Уз подршку Далана и Ђукановића у Црној Гори, на Балкану већ постоји велики број Гуленових следбеника. Они су се ту населили уз личну помоћ Мила Ђукановића. Сада су Гуленови следбеници под покровитељством Универзитета Медитеран и међународног језичког центра у Подгорици. Смештени су у Рожајама.

Ђукановић обећава пословним структурама неких арапских држава и албанској заједници у Црној Гори бројне бонусе ако 16. октобра подрже његову кандидатуру и његову партију на изборима. Ови бонуси се састоје од повољних услова за стицање земљишта или имовине у новој рунди приватизације државне имовине.

Црна Гора је понуђена на продају. Отаџбина је на продају. Продаје се привилегованим купцима!

Продаја је већ почела. Не пропустите. Немојте да закасните. „Dubai Investment  Corporation“ је већ за 210 милиона евра купио луку „Porto Montenegro“ у Тивту, иако јој је реална вредност четири пута већа. Прича се да је остатак Црне Горе већ резервисан за „велике рибе“. Велика продаја се наставља!

__________
Превод: Ката

1 reply »

  1. Нажалост они су давно продали веру за вечеру,издали Србство,Његоша,Петра Цетињскога,поцрногорчили се и ту нема више шта да се прода,част само онима којима је срце и душа Србска,али нажалост немају снаге да ствари врате на старо.

    Свиђа ми се