АКТУЕЛНО

НОВОСТИ: Ердоган за воланом аутомобила први прошао кроз тунел под Босфором


ФОТО: НОВОСТИ

ФОТО: НОВОСТИ

Возећи аутомобил, турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас је први прошао кроз нови тунел, дугачак више од пет километара, који испод Босфорског мореуза повезује европску и азијску обалу.

Нови тунел, чија је изградња почела фебруара 2011. године и који ће прелазак с једна на другу обалу Истанбула скратити на неколико минута, „биће отворен за јавност 20. децембра“, рекао је турски председник у говору на телевизији.

Раније, Ердоган је, у пратњи премијера Биналија Јилдирима и министра саобраћаја Ахмета Арслана, двапут прошао кроз тунел назван „Евроазија“ – са азијске стране на европску па назад, возећи их у црном аутомобилу.

„Од 29. октобра 2013. године, и отварања Мармараја (железничког тунела, чији део пролази испод Босфора), 156 милиона људи је прешло са азијске обале на европску“ и обрнуто, рекао је Ердоган. „Све то је остварење сна“, додао је он.

Назван „пројекат века“ је Мармарај, тунел од 14 километара, од чега је 1.400 метара под морем, први је гигантски пројекат Ердогана и као председника Турске и као бившег градоначелника Истанбула. Од тада се множе достигнућа у градском подручју огромног Истанбула да би се олакшао живот 18 милиона становника од којих многи свакодневно прелазе с једне обале на другу.

У августу је председник Турске отворио трећи мост у Истанбулу – Јавуз Султан Селим, елегантно архитектонско дело изграђено у рекордном року. Тим пројектима „знатно смо смањили градски саобраћај“, поздравио је премијер Јилдирим, али је нагласио да „ови пројекти нису довољни граду на седам брда какав је Истанбул“.

Тако ће трећи аеродром Истанбула почети да ради почет ком 2018. Са шест писта које ће имати у прво време, опслуживаће до 90 милиона путника годишње, а потом 150 милиона, надмашујући аеродром Шарл де Гол у Паризу и лондонски Хитроу.

БЕТА

————-

9.10.2016. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић