АКТУЕЛНО

Кина: САД провоцирају раст тензија широм света


фото: ВОСТОК

фото: ВОСТОК

Реализујући план развоја противракетне одбране у Европи САД нису дали гаранције Русији да тај штит није уперен против ње, самим тим такви потези Вашингтона представљају претњу за њену безбедност, изјавио је заменик начелника управе Уједињеног штаба Централног војног савета Кине Сај Ђунг.

Он је истакао да Вашингтон појачава глобално и војно присуство широм света, што доводи до повећања несразмерности снага и тиме провоцира раст тензија које додатно компликује ситуацију у домену безбедности.

„Сједињене Државе, спроводећи план постепеног развоја система противракетне одбране у Европи, нису представиле Москви правне гаранције да то наоружање није уперено против ње. Самим тим, тај штит представља директну претњу безбедности Русији“, истакао је Ђунг.

Москва је у више наврата саопштавала да потези САД и НАТО-а, када је реч о размештању противракетне одбране у Европи, представљају претњу за националну безбедност Русије, као и да нарушавају стратешку стабилност у региону. Председник Русије Владимир Путин је својевремено изјављивао да у самом систему противракетне заштите могу да се користе и другачије ракете, које нису искључиво одбрамбеног типа.

Русија је принуђена да предузме адекватне мере

Вашингтон намерава да преко противракетних система одбране осигура надмоћ над стратешким наоружањем Русије и Кине што може довести до несагледивих последица, изјавио је заменик начелника оперативне управе руског Генералштаба Виктор Познихир.

Русија је принуђена да предузме адекватне мере како противракетни системи САД не би утицали на баланс стратешког наоружања, рекао је Познихир. Он је оценио да су војни стручњаци Русије и Кине истог мишљења када је реч о намени противракетног система САД и додао да се тренутно ради на заједничком пројекту како би се минимализовали губици у сфери безбедности обеју земаља.

„Ове године смо већ организовали заједничке руско-кинеске војне вежбе када је реч о противракетној заштити. Увежбавали су се различити маневри заједничке операције у случају ракетног напада у близини граница Русије. Сличне вежбе биће организоване и наредне године“, истакао је Познихир.

Поред тога, нагласио је он, САД у бази у Румунији и Пољској користе комплексе Мк-41, који су у стању да испаљују ракете далеког домета типа „томахавк“, што није у складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Познихир је прецизирао да тај споразум забрањује размештање копнених комплекса који би могли да испаљују ракете са дометом од преко 500 километара, док је домет „томахавка“ око 2.500 километара. Говорећи о размештању противракетног комплекса у Јужној Кореји, он је истакао да на тај начин САД прете Кини.

„Ко може да гарантује да уместо комплекса ТХААД у Јужној Кореји неће бити постављен ’Егис ашор‘, налик онима у Пољској и Румунији? У том случају, мета напада би могла да буде и територија Кине“, упозорио је Познихир.

—————–

12.10.2016. ВОСТОК, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић