АКТУЕЛНО

Нови Сад је проглашен европском престоницом културе за 2021.годину!


Нови Сад, Фото: Н. Михајловић

Нови Сад, Фото: Н. Михајловић

Нови Сад је данас у Бриселу проглашен европском престоницом културе за 2021. годину! Након финалне презентације пројекта „Нови Сад 2021“, коју је данас у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван ЕУ који ће понети титулу буде управо Нови Сад!

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница. У завршној фази, данас је одржана и „одбрана“ кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 и председник Управног одбора ЕXИТ фондације, Немања Миленковић, и Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Након што је прошле године процес кандидатуре готово заустављен, кандидатура Новог Сада поверена је ЕXИТ фондацији, односно Немањи Миленковићу, председнику њеног Управног одбора: “Титула Европске престонице културе има огроман значај за промоцију и брендирање града, потпуно трансформишући град не само у културном аспекту, већ и у друштвено-економском смислу. Градови – победници у прошлости су на сваки евро уложен у културу имали вишеструки повраћај новца, који је износио и до осмоструко увећан прилив новца у односу на уложено.”

“Програмски концепт пројекта Нови Сад 2021 састоји се из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Освајањем престижне титуле за Европску престоницу културе изградићемо нове мостове, и буквално, али и у виду стандарда, метода, принципа, али пре свега вредности које ћемо поделити са свим житељима Европе”, додао је Миленковић.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

ns

Пројекат Нови Сад 2021 осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада, који је у светским оквирима већ постао познат захваљујући ЕXИТ фестивалу, а чија богата културна понуда је на тај начин доспела у пажњу светске културне јавности и туристичке индустрије. Град Нови Сад ће кроз пројекат Нови Сад 2021 развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на: оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи.

Кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе подржале су многобројне истакнуте личности са светске и европске уметничке сцене, као што су Раде Шербеџија, Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други.

Нови Сад је изабран да 2021. године буде једна од три европске престонице културе. Новом Саду и румунском Темишвару ће се придружити и један град из Грчке, о чему ће одлука бити донета у новембру. У конкуренцији су градови Елефсина, Каламата и Родос.

Нови Сад је у финалном кругу избора за европску престоницу културе победио Херцег Нови и тако постао први град из земље која још није чланица ЕУ, а који је понео ову престижну европску титулу.

Одлука о избору Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године донео независни панел експерата, а објављена је вечерас у седишту Европске комисије у Бриселу.

***

фото: ФБ страница Muzicka Omladina Novog Sada

фото: ФБ страница Muzicka Omladina Novog Sada

У наставку овог текста могли бисмо да поменемо оне који су најзаслужнији за ово, првенствено првог човека, члана градског већа за културу „до јуче“ господина Вању Вученовића који се заиста потрудио да ради свој посао најбоље могуће, а то су свакодневно у културним вестима града могли да испрате и становници Новог Сада… ЧЕСТИТКЕ ВАЊИ и његовом тиму који је победио 🙂

На самом почетку ове приче која је данас добила свој резултат господин Вања Вученовић. је објавио следећу фотографију на свом фејсбук профилу и коментарисао:

12718317_1168652559813303_6860954790989148932_n
„Радује ме чињеница да сам део тима који ће својим доприносом означити и обзнанити нову еру у стратешком развоју културе нашег вољеног Новог Сада. Лично, признајем да задатак који смо преузели на себе није нимало захвалан, нити једноставан. И без лажне скромности, он и није за свакога. Оно што је извесно, време које је испред нас, донеће са собом доста изазова, препрека, подметања и неразумевања на овом историјском путу којим смо одлучно кренули. И не очекујем одобравање јавности, па можда и најближих сарадника на том путу. Сујета је била и остала највећа препрека шанси да се уради нешто боље, нешто квалитетније. Свестан сам сложености менталитета и природе народа коме припадам. /… / Али ми – дрзнућу се да то отворено кажем – верујемо да је подизање квалитета културе Српске Атине на још једну степеницу више могуће, верујемо и да је 2021. година извесна, али не због тога што смо умишљени сањари или, пак, људи који не стоје чврсто са обе ноге на земљи. Већ, понајвише због тога што се свакодневно будимо са истом мишљу о победи и са истим еланом за рад који нас може одвести до тог толико жељеног циља и те толико жељене победе. И зато, још једном , поносан сам на тим који водим, на тим чији сам део. И једно велико Хвала свима који нас прате на овом нашем заједничком путу.“

Данас је вероватно најсрећнији човек у Новом Саду био Вања Вученовић…
vawa

———-

13.10.2016. 24 сата, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Иако ово смрди на exit Војводине и одвајање из Србије, безмозговићи из снс-а се у скупштини радују и аплаудирају „поклону“ којим нас Данајци дарују.

    Свиђа ми се