АКТУЕЛНО

Биљана Ђоровић: „Нокдаун за Хилари Клинтон“ – Друга председничка дебата у САД


ДЕБАТА - фото Reuters

ДЕБАТА – фото Reuters

Каква ноћ и какав догађај!

Феноменолошки, овај догађај је од највећег могућег значаја јер је током друге дебате кандидата за избор председника САД, одржане протекле недеље (9.9.2016) на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, Доналд Трамп линијом своје аргументације недвосмислено  показао да би избор Хилари Клинтон представљао веома крупан, видљив и далекосежан доказ да живимо у добу у коме су погажени сви правни и морални принципи и норме, и које по механизмима деловања веома подсећа на доба владавине „лудих римских царева“ и увелико га надилази у смислу опасности по човечанство.

Јер када је Гај Јулије Цезар Германик (Gaius Iulius Caesar Germanicus) назван Калигула, прогласио свог коња  Инцитата за римског грађанина, обасуо га разним почастима намеравајући да га прогласи за  конзула и заправо га поставио за свештеника, то није могло произвести никакве лоше последице, будући да је Инцитат био једно посве безазлено створење, за разлику, не само од римских императора, већ и од чланова римског Сената и римских правника који су између осталог, својом правничком мудрошћу обезбедили да се Калигула без икаквих формално-правних компликација ожени својом сестром.

Инцитат Најомиљенији коњ злогласног римског цара Калигуле, Инцитат (лат. Брз), наводно је имао мраморну стају, корито од слоноваче, пурпурне покриваче (та је боја у старом Риму била знак моћи и аристократије), те оковратник од драгог камења. Калигула је наводно на врхунцу лудила прогласио Инцитата римским грађанином, а затим га обасипао разним почастима, намјеравајући га прогласити конзулом, но убијен је пре него што је успео да изврши ту намјру. Унаточ томе, Инцитат је остао запамћен као коњ-конзул. Вреди напоменути да неки историчари сматрају да је Калигула споменутим чином у ствари желео да понизи сенаторе.

*Инцитат
– Најомиљенији коњ злогласног римског цара Калигуле, Incitat (лат. Брз), наводно је имао мраморну шталу, корито од слоноваче, пурпурне покриваче (та је боја у старом Риму била знак моћи и аристократије), оковратник од драгог камења… Калигула је наводно на врхунцу лудила прогласио Инцитата римским грађанином, а затим га обасипао разним почастима са намером да га прогласи конзулом, али је убијен пре него што је успео да изврши ту намеру. Упркос томе, Инцитат је остао запамћен као коњ-конзул. Вреди напоменути да неки историчари сматрају да је Калигула споменутим чином у ствари желео да понизи сенаторе.

Кључни моменти у дебати

На самом почетку, што су регистровали сви медији и коментатори који су директно преносили овај догађај, изостало је руковање кандидата. Уљудност налаже да политички противници третирају једни друге са „професионалном учтивошћу“. Док су бодље и жаоке пожељне и препоручљиве  у кампањи и током дебата, кандидати су према америчкој традицији у обавези да покажу минималну учтивост према свом противнику, рукујући се са њим. Шта се догодило? Хилари Клинтон је имала план да одбије Трампову пружену руку и тако примени пасивно-агресивну тактику  стицања сублиминалне предности над Трампом. Та информација је, међутим, каналима који се држе у тајности, дошла до Трамповог саветника и политичког стратега, Роџера Стона који је открио замку и на свом твитер налогу 45 минута пре почетка дебате објавио: „Хилари Клинтон ће одбити пружену руку Доналда Трампа на почетку дебате и Андерсон Купер  ће по унапред договореном сценарију питати зашто“.

Roger Stone@RogerJStoneJr

.@HillaryClinton will refuse to shake @realDonaldTrump’s hand at start of debate and @andersoncooper will ask why-in prearranged Q. #set-up

Стон је  предвидео да ће Клинтонова оставити Трампову руку да виси у ваздуху када јој буде пришао, а потом ће уследити припремљено питање Андерсона Купера, једног од модератора дебате, које ће Клинтоновој омогућити да дебату отпочне закључком да је Трамп недостојан и места председника САД  и руковања.

Замка је, међутим, пропала. Трамп није ни једног тренутка изгледао као да има намеру да пружи своју руку и тиме буде доведен у непријатну ситуацију пред очима целе земље.

Избор модератора су пре дебате  Доналд Трамп и независни медији видели као припрему за „намештање“ игре. Модератор Андерсон Купер, није тек само препознатљиво лице Си-Ен-Ен-а (CNN). Мало људи је упознато са чињеницом да је Купер, поред тога што је оперативац Хилари Клинтон, такође агент ЦИА. Купер је током студија на универзитету Јел провео два лета у ЦИА Ленгли у Вирџинији, припремајући се за каријеру обавештајца. По његовим речима – ту се његове везе са ЦИА прекидају јер није желео да се бави обавештајним послом. Но, Купер убрзо постаје један од водећих новинара у САД иако није имао никакво новинарско образовање нити искуство.  Истраживачи сматрају да је Купер био ангажован у ЦИА операцији Mockinbird током које је ЦИА тајно плаћала на стотине новинара и уредника као своје агенте.  Други модератор дебате била је Марта Редиц (Martha Raddatz), такође поклоница личности и дела Хилари Клинтон, која је невероватно сведочење Клинтонове пред америчким Конгресом поводом Бенгазија, окарактерисала као: “кул, тренди и сталожено“.

Током саме дебате Доналд Трамп је потврдио своје сумње у намештеност дебате речима: „Сам, против троје“. Али, овога пута  ништа није могло да помогне Клинтоновој. Трамп је мајсторски пуцао из свих најразорнијих оружја уперених у бешчашће Клинтонових, која је током прве дебате држао под столом.

Стратези напада на Трампа, подупрти најачим оружјем глобалиста – мејнстрим медијима и њиховим техникама „зујања роја“, подесили су да се два дана пред дебату (у петак) појаве снимци приватног разговора Доналда Трампа из 2005.године (Трампова трака) који су требали да доведу у питање његову моралну личност. У том контексту Андерсон Купер је током дебате изјавио: „Добили смо питање од Патриције коју интересује да ли ви представљате узоран модел позитивног и прикладног понашања за данашњу омладину? Добили смо заправо много питања на мрежи, господине Трамп, у вези са траком која је објављена у петак, као што можете да претпоставите. Ви сте то назвали „приче из свлачионице“. Ви сте ту описали како љубити жене без њихове сагласности, како их хватати за гениталије. То је сексуални напад. Хвалили сте се да сте сексуално злостављали жене. Да ли ви то схватате?“

Трамп је на овај напад веома смирено одговорио објаснивши да се ради о приватном разговору којим се он не поноси и извињава се својој породици и америчком народу. „Наравно, то је нешто чиме се не поносим. Али, то је приватан разговор какав се води у свлачионици“. Потом је веома прецизно окарактерисао смисао и место овог приватног разговора у свеукупном контексту света у коме се одвијају континуирани ужасни ратови, одсецања глава и черечења људи, у коме се нормализује стање ужаса које надилази средњевековно. „ИСИС би морао да буде тема, не приватни разговор иза затворених врата. И ја ћу се побринути за ИСИС“.

Инсистирања у духу политичке коректности су се, међутим, наставила. Контрола дискурса, недеља мржње према онима које нови светски поредак означи као непријатеље, министарства истине и љубави, током протеклих 15 година уградила су механизме когнитивне дисонанце према логици и мишљењу и претворили политичку коректност у водећи феномен. Хилари Клинтон је, међутим, направила фаталну грешку покушавши да докаже да је Доналд Трамп неподобан за место председника САД:

“Као и многи други, рекла је Хилари, провела сам претходних 48 сати размишљајући о ономе што смо видели и чули. Знате, код претходних републиканских кандидата, нисам се слагала са њиховим принципима, политиком, уверењима, али никада нисам доводила у питање њихову подобност. Доналд Трамп је другачији. Почетком јуна рекла сам да он није подобан да буде председник и врховни командант. И то су рекли многи републиканци и независни. Оно што смо видели и чули у петак био је Доналдов говор о женама, шта он мисли о женама, шта ради женама. И он тврди да овај видео не представља њега  не показује ко је и шта је…“

Притисак на исту тему обновила је и модераторка Редиц: „Трака побуђује огромно интересовање. У протеклих 48 сати, то је оно о чему се највише прича у вези са изборима 2016. Милиони и милиони људи дискутују о томе на социјалним мрежама…“

Колаж фотографија о дугогодишњем пријатељству две породице - Клинтон и Трамп

Колаж фотографија о дугогодишњем пријатељству две породице – Клинтон и Трамп, објављена на Фејсбуку

Тек након овог трећег насртаја Трамп је рекао: „…Ако погледате Била Клинтона, суочићете се са далеко горим стварима. Ја сам изговорио погрешне речи, а он је учинио погрешна дела. Нико у политичкој историји ове нације није тако злостављао жене. Хилари Клинтон је нападала сурово жене. Четири од њих су са нама вечерас. Једна од њих, дивна жена, Кети Шелтон, била је силована када је имала 12 година. Силоватеља је на суду заступала  Хилари Клинтон. Силоватељ је ослобођен и Хилари је виђена два пута како се грохотом смеје у вези са тим случајем…

И немојте ми говорити о речима. Ја се апсолутно извињавам  због тих речи. Али то су само речи. А председник Клинтон је радио, био је опозван, изгубио је лиценцу за бављење правом. Морао је да плати 850.000 долара казне једној од ових жена, Поли Џонс, која је такође са нама вечерас.

И, рећи ћу вам, када Хилари износи овакве закључке коментаришући речи које сам изговорио пре 11 година, то сматрам нечасним, и мислим да би требало да се стиди сама себе.“

Градоначелник Њујорка Руди Ђулијани је у анализи друге председничке дебате у емисији Шона Хенетија на Фокс телевизији, истакавши да је управо присуствовао најблиставијој победи (Трампа) у историји председничких дебата у САД, овако прокоментарисао ову линију напада на Трампа: „Нападате човека због говора забележеног на траци а имате тако велике сопствене проблеме који се тичу акције. Имате сексуалног предатора Била Клинтона и његовог кербера – Хилари Клинтон.“

Доналд Трамп је веома директно покренуо питање кривичне одговорност Хилари Клинтон у вези са приватним сервером и уништавањем 33.000 мејлова: „Мислио сам да ово нећу рећи, али морам и мрзим што ћу то рећи, али ако победим наложићу свом државном тужиоцу да именује посебног тужиоца да погледа све чињенице о теби, Хилари, зато што никада није било толико лажи, толико обмана“…

Хилари Клинтон је на то одговорила: „Дозволите ми кратко да кажем, све што је изговорио је потпуно нетачно, али то ме не чуди. На мојој интернет страници можете све то проверити. Током прве дебате, милиони људи су искористили ту могућност и, да будем искрена, веома је добро што неко ко има темперамент као Доналд Трамп нема власт када су у питању закони ове земље“. Трамп је на то додао: „Зато што би ти била у затвору.“

Током дебате дошло је до оштрог сукоба кандидата у погледу ситуације у Сирији, здравственог осигурања (Obamacare) и енергетске политике.

Оно што највише застрашује у овој дебати су оптужбе на рачун Сирије и Русије у препознатљивом пропагандном дискурсу  „милосрдног анђела“ који овога пута Русију и Асада представља као агресоре над сиријским народом у рату у коме страдају деца.

Редиц: „Господине Трамп, срцепарајући видео који приказује петогодишњег сиријској дечака по имену Омран како седи у колима хитне помоћи након што је извучен из рушевина насталих као последица  ваздушног напада у Алепу,  усмерио је светску пажњу на страхоте рата у Сирији, и имао 136 милиона прегледа само на Фејсбуку.
Али има много горих слика које долазе свакога дана из Алепа, где је у последњих само неколико недеља, 400 људи убијено, од којих су најмање 100 деца. Пре само неколико дана, Стејт департмент је позвао на истрагу за ратне злочине сиријског режима Башара Ал Асада и његовог савезника, Русије, збох бомбардовања Алепа… Диана из Пенсилваније вас пита, уколико би постали председник, шта би урадили у вези са Сиријом и хуманитарном  кризом у Алепу? Зар није доста холокауста који су изведени када су САД предуго чекале пре него што су помогле?“

Зар ово питање и увертира Редицове нису врхунац лицемерја и бешчашћа?

Хилари Клинтон: „Па, ситуација у Сирији је катастрофална. И свакога дана који пролази, видимо резултате Асадовог режима у партнерству са Иранцима на терену.  Руси из ваздуха бомбардују места, посебно Алепо где је стотине хиљада људи, вероватно око 250.000 још остало. А ту је и одлучан напор руског ваздухопловства да уништи Алеппо у циљу елиминисања последњих сиријских побуњеника који се заиста држе против Асадовог режима. Русија не обраћа пажњу на ИСИС. Они су заинтересовани да задрже Асада на власти. Тако да сам се, када сам била државни секретар, залагала а и данас заговарам зоне забране летова и сигурне зоне. Треба нам утицај над Русима, јер они неће доћи за преговарачки сто за усвајање дипломатског решења, осим ако не постоји сила која ће их на то натерати. И морамо да ближе сарађујемо са нашим партнерима и савезницима на терену… Ја ћу подржати напоре да се истражи одговорност за злочине, ратне злочине које су Сиријци и Руси починили, и покушаваћу да их држим одговорним.“

Доналд Трамп: „Не волим Асада уопште, али Асад убија ИСИС. Русија убија ИСИС. И Иран убија ИСИС. И ово троје су се сада постројили због наше слабе спољне политике. Мислим да треба нокаутирати ИСИС. Сада, се Сирија  бори против ИСИС. Имамо људе који желе да се боре против једних и других  у исто време. Али Сирија више није Сирија. Сирија је Русија и то је Иран, који је захваљујући Керију и Обами постао веома моћан и веома богат, веома, веома брзо. Верујем да морамо да средимо ИСИС. Ми морамо да бринемо о ИСИС пре него што постанемо исувише укључени. Хилари је имала шансу да уради нешто са Сиријом. Они су имали прилику. Али она је није искористила.“

И док модератори, Хилари Клинтон и медији захтевају од популације да се непрекидно згражава над речи „pussy“ коју је Трамп изговорио пре 11 година, Викиликс је објавио нова велика открића, показујући размере бешчашћа које нас је окружило са свих страна. У питању је 2.000 нових мејлова који припадају шефу изборног штаба Хилари Клинтон. „Викиликс“ је на свом вебсајту поставио линк ка „делу два“ мејлова Џона Подесте. Ко је Подеста? Подеста је раније служио као начелник штаба председника Била Клинтона и саветник председника САД Барака Обаме.

Џон Подеста и његов брат воде „Подеста групу“ – једну од највећих интернационалних фирми за лобирање на свету која је проглашена за трећу највећу лоби фирму у Вашингтону. Џон Подеста се сматра најбољим примером сукоба интереса у људском обличју и најбољи показатељ да највећи део света живи у плутократији. Обелодањени мејлови показују транскрипте приватних говора које је Хилари Клинтон држала за Вол Стрит – банке и банкаре. Одавно се знало да је Хилари у кревету са Волстритом, али захваљујући Викиликсу,  у прилици смо да чујемо њихова шапутања на јастуку, у којима Хилари умирујуће сугерише банкарима да разлога за узнемирења нема: оно што она буде говорила у јавности током кампање, неће бити оно што ће се дешавати, уколико је финансијска подршка Волстрита и тамни коридори моћи  поставе за  председника САД. Постоји јавна и приватна личност Хилари Клинтон, објаснила је она у једном од мејлова који показују да је Хилари јасно да је та двострукост која подразумева обману јавности, неопходна.  Колико је приватно Хилари Клинтон блиска са банкама Волстрита? Толико да је многим људима из њеног изборног штаба непријатно. Роби Мук у једном од мејлова поставља питање Подести:“Да ли је стварно потребно да се састанак донатора Клинтонове фондације одржи у седишту Голдман Сакса. Челси Клинтон је удата за хеџ фонд менаџера (Marc Mezvinsky) који је био извршни директор Голдамн Сакса а мејлови показују да његова ташта сматра банкаре за најпаметније људе и да им треба дати одрешене руке када су у питању регулаторни закони. Међународни трговински уговори којима се поништавају права суверених држава и увођење Агенде 21 и Агенде 30, прави су одраз домета ове памети.

Мејлови показују да се кампања Хилари Клинтон усмерила на циљ да становништво још више заглупи, овцоизује и учини послушнијим, што су они признали! У једном од мејлова које је упутио Подести, Бил Ајви сугерише да „би били прилично задовољни уколико би се још ниже спустио ниво образовања и уколико би левичари на генералном плану успели да конспиративно  произведу  што више несвесних и послушних људи“. Ова изјава увелико надмашује арогантни елитизам. Људи, по замислима ових психопата, морају да раде оно што им се каже. Производња несвесних људи добро напредује, каже се даље у мејлу, али послушност је проблем који захтева дубоко размишљање а не тек демографски инспирисане поруке.

„Бил Ајви је у овом мејлу – каже Пол Џозеф Вотсон у видео коментару на свом Јутјуб каналу – признао да левица конспирацијски производи несвесно и послушно грађанство.

Треба ли се заиста згражавати над Трамповом  реториком из 2005, када труст мозгова који учествују у кампањи Хилари Клинтон сматра да читаву популацију треба заглупети и држати у стању ропске послушности.

Разуме се, овај мејл није добио никакву покривеност у медијима. Треба ли се имало томе чудити, јер уколико погледате процуреле мејлове видећете колики је степен повезаности између медија и Хилариног тима. Говри се о неопходности унисоног понављања кључних речи, производњи наратива и понизној оданости мејнстрим медија овој политичкој (Волстрит и билдербершкој) опцији. Хилари у мејловима признаје да владе Катара и Саудијске Арабије финансирају ИСИС и дају му логистичку подршку. Али,  Трамп је употребио реч „пуси“ 2005, и шта може бити страшније и горе од тога.

Признање да је Хилари криминално и намерно обрисала извесне мејлове како би прикрила своје активности, функционисање Клинтон фондације, сексуално предаторство Била Клинтона и однос Хилари Клинтон према женама којима је уништио животе, Бенгази, Либија, Србија, Ирак, Сирија, лична болест, сва огрезлост у криминалу и корупцији, нису разлог за испитивање подобности Хилари Клинтон за председницу САД. Феноменолошки, избор Хилари Клинтон за председника САД био би најбољи показатељ терминалне патологије  света, према чему нам Калигулино постављање коња за сенатора може тек изгледати као забавна дечија игра из минулих времена.

Биљана Ђоровић

Биљана Ђоровић

(ПЕЧАТ 441)

15.10.2016. за СРБски ФБРепортер аутор и члан редакције Биљана Ђоровић, приредила Биљана Диковић

 

2 replies »