Новорусија

Реаговање Дејана Берића поводом текста „Ко је убио Моторолу?!“


Редакција СРБског ФБРепортера:

Објављујемо реаговање Дејана Берића, прослављеног српског добровољца у Новорусији, на текст „Игор Војиновић: КО ЈЕ УБИО „МОТОРОЛУ“?!“ који је јуче (18.10.2016.) објављен на нашем сајту.

Сматрамо да наш сајт, као и други медији, треба да омогући да се чују различита мишљења – па и она са којима се као редакција не слажемо, као што су делови горе наведеног текста – некад управо са циљем да се развије дискусија која ће дати прави увид у неку тему.

Напомињемо још једном да је наведени текст ауторски, дакле није текст редакције, и да је аутор (који није новинар већ историчар) у њему изнео своје мишљење а не мишљење редакције. 

________

Deki1

Дејан Берић, 19.10.2016.

Добро вече.

Хвала што сте хтели да чујете моје мишљење поводом, како сам тамо на фејсбуку и написао, идиотског текста вашег новинара. Иначе, кад сам рекао идиотски, то је превише благо како би се требало изразити за оно што је написано. Као што знате, наше медије не коментаришем јер, осим ФБРепортера и Правде, већина осталих су просто медији који пишу наручене текстове.

Ово је у потпуности текст који нема везе са мозгом. Просто не могу да верујем да је неко ко себе сматра озбиљним новинаром могао да напише. Нећу залазити превише дубоко у њега, али ћу покушати у пар речи да разјасним неке ствари.

Што се тиче Минских договора – да, они су са једне стране лоши, док су са друге стране добри. Лоши су зато што су нас зауставили кад смо били у напредовању, међутим када се сада погледа ситуација, ти Мински договори су нас буквално спасили. Крајем 2014. године када смо имали велику офанзиву, да смо тада заузели већи део територије сада би Донбас био у потпуности под украјинском влашћу. Разлог је прост – нисмо имали довољно ни људства ни технике да одржавамо тако велики фронт. До потписивања Минских догвора, број цивилних жртава је био око 9500 људи. После безмало две године од Минских договора погинуло је мање од 1000 цивила. За вас који сте далеко то су само бројеви а за нас који смо тамо живели са тим људима то су реални људи и свака та смрт је болна, посебно кад страдају деца.

Шта значи то што ваш новинар говори „путинистички режим“?

Већина људи спроводи америчку политику а да тога нису ни свесни. Да сад не бих превише писао, покушаћу укратко објаснити. Организовали су интернет групе које се представљају као становници Доњецка и нон-стоп се прича о томе како је Русија предала Донбас, како треба да крене војно на Украјину.

Тако нешто може да пожели само тотални идиот. Циљ Украјине и њихових спонзора и јесте да Русија уђе у тај рат и покушавају на све начине да је увуку. Сви гледате шта се дешава у Сирији – е то је озбиљан рат који би за месец-два тим темпом и завршио са украјинском армијом. Међутим од Донбаса не би остало ништа. Била би потпуно уништена инфраструктура и десетине хиљада мртвих. Коме то треба?

Да се вратимо на убиство Мотороле. Такође, ту је ваш новинар написао гомилу глупости које је накупио негде по интеренту. Моторола је живео у згради са неколико стотина цивила, сваки дан је тамо долазило десетине људи у госте, још више кад је један тако познат човек почео да живи у њој. Обезбеђење није било никако професионално. То су били војници који су својом срчаношћу у борбама били неустрашиви. Међутим борба са видљивим непријатељем је једно а борба са диверзантима је нешто друго. Пред зградом (у којој је живео Моторола, прим. ред) је било два, три човека, некад и четири. Нису ни прегледали људе који су живели у згради. И да јесу, на који начин могу све прегледати, и госте који долазе?

Да не испадне да некога правдам. Не – велика је грешка опуштати се, међутим пре неких седам осам месеци кад смо причали, саветовао сам га да барем понекад промени маршуте кретања. Увек је ишао истим путем од дома до штаба, до омиљеног кафића, до команде. Међутим треба имати у виду и то да се у Доњецк вратило неколико десетина хиљада људи који су у почетку побегли у Украјину. Колико њих је обрадио СБУ, то Бог свети зна. Давно сам то причао у интервјуима тамо, али како видим џабе. Тако да то што ваш новинар прича о некаквом силном обезбеђењу нема везе са истином.

Затим о Захарченку. Захарченко је једини који још држи Украјинце на границама Донбаса. Сваки пут кад је био покушај пробоја он је био на првој линији са нама и директно издавао наређења – не негде далеко, него на првој линији. О томе да се бацају бомбе, или шта је већ тамо налупетао, на оне који не поштују је такође велика глупост, јер таквих ствари нема. У ДНР се више поштује закон него у Србији. Да се тамо појави неко типа комуналних полицајаца, прво би побили њих а затим онога ко је организовао такву мафијашку организацију у саставу републике.

Ово све што је написано је у потпуности стрелковски језик. Стрелков је отеран са Донбаса због својих издаја и због огромне жеље да увуче Русију у рат. Како неко рече тамо у коментарима истина ће бити јасна кроз двадест тридесет година. Да, ту је у праву. Међутим сада, за разлику од деведесетих година, истину можемо изнети и раније и борити се против лажи.

За медиј вашег ранга овако написан паушални текст, са сабраним информацијама путем ко зна каквих извора информација, је више него срамотан. Ако сте раније имали оцену пет, са овим сте се спустили на двојку. Није јединица само због претходних текстова који су били одлични, са провереним информацијама, много образовног и информативног садржаја. Али ово су оптужбе без икаквих основа. За ЛНР не могу да тврдим ништа јер нисам био тамо кад се то све дешавало тако да ћу се задржати само на дешавањима у ДНР-у.

Велики поздрав,
Деки

12 replies »

 1. Берић ми се одавно згадио због својих отворени комунистичких ставова и подвала ,али сада ми није јасно ЗАШТО ФБР њему полаже рачуне и правда се ?! Берићево реаговање нема ниједан аргумент , присутне су само увреде и наметање лажи као истине. Чак му је писање веома лоше срочено и контрадикторно. Шта он хоће? Да глуми неког великог цензора и да руски народ води неки рат без смисла ,док Мински споразум назива добрим, а ради се о класичној издаји. Овако нешто није било ни у Крајини,ни у Босни,можда једино на Косову са овим Бриселским споразумом. Боље би било Берићу да објасни зашто стално пише латиницом и зашто је истоварао за Захарченка бројне камионе са непознатим садржајем ? Шта је било са огромним количинама хуманитарне помоћи?

  Свиђа ми се

 2. Мене је тек овај Берићев текст убедио да је текст Игора Војиновића сушта истина.
  Мински споразум представља издају украјинских Руса на исти начин како је и Дејтонски споразум представљао издају босанских Срба. И те приче да су као највеће зло они који Русију хоће да увуку у сукоб, као није ваљао Стрелков него ваља Захарченко, као прави патриотизам и херојство је не кад се бориш и пуцаш, него кад се перманентно повлачиш пред непријатељем и налазиш изговоре за одустајање од сукоба, ма мислим, то је вређање здраве интелигенције и срам било све оне који простом народу замазују очи с таквим детињаријама…

  Свиђа ми се

 3. @ ОВО СЕ ДРУЖЕ БЕРИЋУ ЗОВЕ ИЗДАЈА

  још један амерички бот
  Па споразум је писан таквим правничким језиком – да обе стране буду задовољне и прикажу успех, а уствари се све оставља у ваздуху – до бољих времена. Овим споразумом Руси су рат са Европом заменили „замрзнутим конфликтом“, у чему су мајстори – сеју их где стигну, чек док и од Блиског Истока не направе један мега-замрзнути конфликт.

  Liked by 1 person

 4. Ко је овде луд а ко збуњен!?Свуда иста прича, у име народа а онда предај све непријатељу!!!???Крајина… Косово…Донбас…Новорусија…?Много слично или исто’?

  Liked by 1 person

 5. „Комплекс мера за реализацију Минских договора“ у целини:

  1. Неодложан и свеобухватан прекид ватре у појединим општинама Доњецке и Луганске области Украјине и његово стриктно поштовање почевши од 00 часова 00 минута (по кијевском мерењу времена) 15. фебруара 2015. године.
  2. Повлачење укупног тешког наоружања обема странама на једнака одстојања у циљу формирања зоне безбедности ширине минимум 50 km између страна за артиљеријске системе калибра 100 mm и више, зоне безбедности ширине 70 km за вишецевне ракетне бацаче и ширине 140 km за вишецевне ракетне бацаче „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактичких ракетних система „Точка“ („Точка У“):
  – за украјинску војску: од фактичке линије додира;
  – за наоружане војне формације појединих општина Доњецке и Луганске области Украјине: од линије додира према меморандуму из Минска од 19. септембра 2014.
  Повлачење горе набројаног тешког наоружања треба да почне најкасније два дана након прекида ватре и да се заврши у року од 14 дана.
  Овом процесу ће допринети ОБСЕ уз подршку Трилатералне Контакт групе.
  3. Да се обезбеди ефикасан мониторинг и верификација режима прекида ватре и повлачења тешког наоружања од стране ОЕБС-а од првог дана повлачења, уз коришћење свих потребних техничких средстава, укључујући сателите, беспилотне летелице, радарске системе и сл.
  4. Првог дана након повлачења започети дијалог о моделима одржавања локалних избора у складу са украјинским законодавством и Законом Украјине „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области“ као и о будућем статусу ових региона у складу са наведеним законом.
  Без одлагања, а најкасније 30 дана од дана потписивања документа, усвојити одлуку Врховне раде Украјине са навођењем територија за које важи специјални статус у складу са Законом Украјине о привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области у складу са линијом, одређеном у меморандуму из Минска од 19. септембра 2014. године.
  5. Да се обезбеди помиловање и амнестија путем имплементације закона који забрањује кривично гоњење и кажњавање лица у вези са догађајима који су имали место у појединим општинама Доњецке у Луганске области Украјине.
  6. Да се омогући ослобађање и размена свих талаца и нелегално задржаних лица на основу принципа „све за све“. Овај процес мора да буде завршен најкасније петог дана после повлачења.
  7. Да се омогући безбедан приступ, испорука, чување и дистрибуција хуманитарне помоћи на бази међународног механизма.
  8. Одређивање модела потпуног обнављања социјално-економских веза, укључујући социјалне исплате, као што су исплата пензија и друге исплате (примања и приходи, благовремено плаћање свих комуналних рачуна, успостављање опорезивања у оквирима правног поља Украјине).
  У том циљу Украјина ће успоставити управљање сегментом свог банкарског система у регионима захваћеним сукобом, а могуће је да буде успостављен међународни механизам за поједностављење таквих трансакција“
  „9. Успостављање потпуне контроле над државном границом од стране владе Украјине у читавој зони сукоба, које треба да почне првог дана после локалних избора и да се заврши након свеобухватног политичког регулисања (локални избори у појединим општинама Доњецке и Луганске области у складу са Законом Украјине и уставном реформом) до краја 2015. године под условом реализације тачке 11 – уз консултације и усаглашавање са представницима појединих општина Доњецке и Луганске области у оквирима Трилатералне Контакт групе.
  10. Повлачење свих страних наоружаних формација, бојеве технике као и најамника са територије Украјине под надзором ОЕБС-а. Разоружавање свих нелегалних група.
  11. Спровођење уставне реформе у Украјини са ступањем на снагу до краја 2015. новог устава, који као, кључни елемент, предлаже децентрализацију (узимајући у обзир специфичности појединих општина Доњецке и Луганске области, усаглашених са представницима ових региона), као и усвајање сталног законодавства о специјалном статусу појединих општина Доњецке и Луганске области у складу са мерама, наведеним у напомени [1], до краја 2015. године. (Види напомену)
  12. У складу са Законом Украјине „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области” питања, која се тичу локалних избора, биће разматрана и усаглашавана у оквирима Трилатералне Контакт групе. Избори ће бити одржани уз поштовање одговарајућих стандарда ОЕБС-а уз мониторинг од стране Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а.
  13. Да се интензивира активност Трилатералне Контакт групе, између осталог и путем формирања радних група за реализацију одговарајућих аспеката Минских споразума. Они ће одражавати састав Трилатералне Контакт групе.
  Напомена:
  Ове мере су усклађене са Законом „О привременој локалној самоуправи у појединим општинама Доњецке и Луганске области`” и укључују следеће:
  – ослобађање од кажњавања, кривичног гоњења и дискриминације лица, везаних за догађаје у појединим општинама Доњецке и Луганске области;
  – право на језичко самоопредељење;
  – учешће органа локалнe самоуправe у именовању шефа тужилаштва и судова у појединим општинама Доњецке и Луганске области;
  – могућност да централни органи извршне власти потписују са одговарајућим органима локалнe самоуправe споразуме у сфери привредног, социјалног и културног развоја појединих општина Доњецке и Луганске области;
  – држава пружа подршку социјално-економском развоју појединих општина Доњецке и Луганске области;
  – подршка од стране централних органа власти прекограничној сарадњи у појединим општинама Доњецке и Луганске области са регионима Руске Федерације;
  – формирање јединица народне милиције у складу са одлуком локалних одбора са циљем одржавања јавног реда у појединим општинама Доњецке и Луганске области;
  – овлашћења посланика локалних одбора и службених лица, изабраних на привременим изборима, постављених Врховном Радом Украјине у складу са овим законом, не могу да буду превремено укинута.
  ОВО СЕ ДРУЖЕ БЕРИЋУ ЗОВЕ ИЗДАЈА И ПРЕДАЈА НОВОРУСИЈЕ, УЗАЛУД ПИШЕШ ИДИОТСКЕ ТЕКСТОВЕ.

  Свиђа ми се

  • Не слажем се г.дине Горане да је овај споразум – „издаја“ Новорусије.
   Прво, узмите модел Космета и како смо га (за сада) правно изгубили; такође смо имали споразум, тј. „Резолуцију 1244“ СБ УН који је (са шиптарске стране) могао да се гледа као издаја „шиптарских интереса“ на Косову, јер је гарантовао наведену територију као неотуђеиви део Србије уз широка аутономна овлашћења шиптарима (право на језик, Судство, Полицију и друге механизме), а пракса је показала сасвим супротну ситуацију, где шиптари данас имају потпуну контролу над Косметом, такорећи државу (коју уз то признају већина важнијих држава у Свету).
   Према томе, мислим да се овим споразумом из Минска (са Руске стране) хтело заустивати са ратовањем, јер, будимо реални, сумњам да ДНР и ЛНР имају средстава и снаге (у војном и економском смислу) да одрже толику линију фронта против Украјине (коју потпомажу и званично НАТО снаге), без да се сама Руска федерација увуче директно у ратне сукобе.
   А, сама РФ очигледно избегава ту авантуру око директног уласка у тај рат, јер би то вервоатно значило и почетак једног огромног сукоба широм света, да не кажем III Светски рат…

   Свиђа ми се

   • Какво је ово издајничко булажњење ,као из штаба напредњака или неких други издајника? Мински споразум има сличности са Бриселским споразумом који је игнорисао Резолуцију СБ УН 1244. Вама је свака издаја мудар потез. Тим споразумима се стварају монструм државе Украјине и Косова. За шта се то борио тамо снајпериста Берић? (снајперисти се иначе стрељају приликом заробљавања и по Женевској конвенцији) Борио се значи за обећање о неким правима од стране УКРО хунте за руски народ у бившој Украјини а нарочито Донбасу?! Ви сте стварно сви до једног идиоти. Због такве политике страдају милиони Руса бивше Украјине ,а Новорусије нема. Да вас је Аљек Вућићи правио не би сте такви испали. Званична РФ са овом идиотском политиком иде ка томе да баш омогући Мајдан у Москви или Светски рат на начин на који њима и нама неће одговарати. Сличне грешке је правио и Милошевић, али он нијем имао на коме увиди и није имао такву силу као сада Путин.

    Свиђа ми се

   • Па шта ако би то значило почетак Трећег светског.
    Докле ћемо и ми и Руси стићи сталним уступањем и повлачењем.
    Нек једном пукне тиква па ком опанци ком обојци…

    Свиђа ми се