АКТУЕЛНО

Документ Брит. Парламента доказује да су терористи попут Ал-Каиде главни ослонац Запада у Сирији


Али посебно инкриминишући део овог извештаја јесте цитирање одлуке британског парламента, и других водећих ЕУ законодавних тела, да се сиријска Ал Каида (ЏАН) изостави са евроунијске терористичке листе[8], и то како аутор овог парламентарног извештаја наводи, „из политичких разлога“. Овде треба поновити да је ЏАН (Џабат Ал Нусра) у то време већ био на терористичкој листи САД- док је представница британске владе бароница Варси, у време писања овог извештаја, недвосмислено описала ЏАН као „насилну исламистичку организацију“ (цитат из извештаја[9]).

maxw640imageversiondefaultar-141129450

Документ Британског Парламента доказује да су терористи попут Ал-Каиде главни ослонац Запада у Сирији- ФБР анализа, М. Новаковић

 

У истраживачкој анализи за потребе Британског Парламента под ознаком SNIA/6610, из априла 2013, аутор Бен Смит износи чињенице које јасно указују на то- да су главни ослонац Запада, међу „умереним терористима“ у Сирији: Џабат Ал Нусра (ЏАН[1]– сиријски огранак Ал Каиде- АК[2]), и друге екстремне џихадистичке групе попут Сакур Ал Шама (САШ[3]), које се боре за успостављања исламистичке Шеријат државе.

Шта више, овај документ указује на то да су те групе много релевантније (за Запад) него „Слободна Сиријска Армија (ССА[4])“, оружана фракција коју водеће западне земље, на челу са САД и Великом Британијом, званично подржавају (интересантно је да се у овом документу ССА дискредитује и описује као „пљачкашка фракција“[5]).

Из ове анализе такође сазнајемо неке детаље о стварним фаворитима, које Запад тајно подржава у Сирији-

Следећи цитат јасно указује на то: „Free Syrian Army is declining in influence and Sunni jihadi groups are now more important in the north and east of the country, possibly in the entire insurgency.- Утицај ССА је све слабији и Суни џихадистичке групе су све значајније на северу и истоку земље, вероватно међу свим побуњеницима.“

У истој секцији, која се бави краћим описом „побуњеничких група“, истиче се чињеница да је један од највећих контрибутора увећаном присуству и сталном приливу џихадистичких екстремиста у Сирији, НАТО чланица Турска: „Many of these fighters have crossed the Turkish border and the Turkish authorities have reportedly made no effort to halt that flow.- Многи од тих бораца долазе преко турске границе, и према извештајима турске власти нису предузеле ништа да зауставе тај прилив.“

Интересантан је покушај аутора овог извештаја да умањи екстремистички карактер сиријске Ал каиде (ЏАН) и асоцираних „исламистичких герилских група“ које су отворено повезане са Џабат Ал Нусром-

Иако је у време подношења овог извештаја британском парламенту, сиријска Ал Каида (ЏАН) била класификована као терористичка организација од стране САД, аутор извештаја не само да покушава да те исламистичке групе прикаже као „умерену опозицију“, већ чак и индиректно правда масовну употребу злокобне и светској јавности итекако познате црне терористичке заставе[6] Ал Каиде, која је у међувремену постала препознатљив симбол Исламске Државе (ИД[7]).

Део извештаја који се бави сиријском Ал Каидом (ЏАН) је препун хвалоспева за ову терористичку организацију, која се описује као најефективнија, најорганизованија и најбројнија, са око 10,000 бораца- и хиљадама других чланова „побуњеничких група“, које отворено сарађују са ЏАН.

По мени најшокантнији део овог извештаја јесте покушај да се сиријска Ал Каида (ЏАН) прикаже као поштена и морална организација, нарочито у поређењу са ССА које се описује као пљачкашка, која безобзирно плени туђу приватну (и државну) имовину, на територији под својом контролом. Овде се намеће природно питање: Ако је Слободна Сиријска Армија (ССА) таква криминална организација- зашто је Запад отворено подржава као фракцију која би по њима требала да у блиској будућности (насилним путем) освоји власт у Сирији?

Из овог документа је више него очигледно да је половином 2013 европским политичарима било познато да је главни незванични партнер Запада „у борби против Асада“ била једна сурова и масовна терористичка организација (ЏАН)- за коју су итекако имали доказе о бројним терористичким бомбашким нападима на цивилне циљеве, углавном у зони контроле регуларне сиријске државе.

Такође овде се јасно ставља знак једнакости између ЏАН и недавно формиране Исламске државе, уз навођење чињенице да је вођа ЏАН-е Абу Мухамед ал Џавлани изјавио лојалност ИД у Ираку (на чијем је челу тада био Ајман  ал Завахири).

Али посебно инкриминишући део овог извештаја јесте цитирање одлуке британског парламента, и других водећих ЕУ законодавних тела, да се сиријска Ал Каида (ЏАН) изостави са евроунијске терористичке листе[8], и то како аутор овог парламентарног извештаја наводи, „из политичких разлога“. Овде треба поновити да је ЏАН (Џабат Ал Нусра) у то време већ био на терористичкој листи САД- док је представница британске владе бароница Варси, у време писања овог извештаја, недвосмислено описала ЏАН као „насилну исламистичку организацију“ (цитат из извештаја[9]).

Логично питање које се овде намеће, какви су то били политички разлози водећих земаља ЕУ да се најбруталнија џихадистичка организација у Сирији, изостави са њихове терористичке листе!?

Иако је овај извештај написан „у стерилном маниру“, водећи рачуна да се избегне отворена подршка терористичким фракцијама у Сирији, он нам ипак недвосмислено указује на западно фаворизовање Ал Каиде и Исламске државе у Сирији, као инструмента насилне промене Асадовог режима, и потом територијалног комадања и пљачкања природних ресурса сиријске државе.

Догађаји који су уследили, са нагласком на прошлогодишње и овогодишње терористичке масакре широм Европе и САД, само отварају сумњу да је таква евроунијска „политизација“ сиријског тероризма и његово спонзорисање или игнорисање, директно или индиректно допринела да се стравични терористички акти потом одиграју у срцу саме Европе!?

Пише Миодраг Новаковић

СРБски ФБРепортер, 19.10.2016

 

———————————————————————————–

РЕФЕРЕНЦЕ И ЛЕГЕНДА:

Извештај британског парламета>>> „uk-on-syria-sn06610

[1] ЏАН- Џабат Ал Нусра (сиријски огранак Ал Каиде)

[2] АК – Ал Каида, терористичка организација која је настала од САД спонзорисаних муџахедина у Афганистану

[3] САШ- Сакур Ал Шама (екстремна џихадистичка група која оперише у саставу ССА)

[4] ССА- Слободна Сиријска Армија (званично главни сиријски ослонац западне политике „промене режима)

[5] „As well as being disunited, the FSA is accused of looting“

[6] „While the Islamic fundamentalist black flag has been flown by jihadis in Syria, that has often been alongside Syrian national emblems such as the Syrian flag as it was from 1932-1958“

[7] ИД – Исламска Држава, терористичка организација настала од ирачке Ал Каиде, као резултат америчке окупације

[8] „A terrorist designation for Jabhat al-Nusra by the EU or the UK does not appear to be imminent;“

[9] „Our assessment is that the al-Nusrah Front is a violent Islamist organisation“