АКТУЕЛНО

Завршен самит „Нормандијске четворке“; Путин: Потврђена приврженост Минском споразуму


Меркелова: „Мапа пута“ о Донбасу у наредних месец дана

1108543678

© AP Photo/ Michael Kappeler

20.10.2016 Спутник

Лидери Русије, Немачке и Француске Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд завршили су преговоре о Сирији. Преговори су трајали два и по часа.

Након самита у „нормандијском формату“ немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је било важно да се поново отвори овај канал за преговоре.

Она је додала да рад на тему безбедности и политичког напретка у Украјини треба наставити у оквиру „мапе пута“ коју „Нормандијска четворка“ треба да припреми у наредних месец дана.

У оквиру „мапе пута“ о Донбасу потребно је да се реализује закон о специјалном статусу региона, изјавила је немачка канцеларка.

„Данашњи дан, као што сам и предвидела јуче, није донео чудо, али смо разговарали о процесу рада који има много нијанси и на тој основи сада мора да се ради на темама безбедности, темама политичке реализације и на тему стварања мапе пута, што је и представљало данашњи напредак“, истакла је Меркелова.

Говорећи на заједничкој конференцији лидера Немачке и Француске, Меркелова је истакла да би састанци у „нормандијском формату“ требало да се редовно и континуирано одржавају.

Министрима спољних послова „Нормандијске четворке“ наложено је да одмах почну са припремама за изборе у Донбасу, изјавио је француски председник Франсоа Оланд на конференцији за медије након састанка у „четворке“ у Берлину.

„Између осталог, говорили смо о изборима у Донбасу. И то ће бити основни задатак наших министара у наредним данима“, рекао је Оланд.

Он је додао да ће мапу пута за реализацију Минског споразума усаглашавати министри.

„Било је важно да се крене напред на неколико тачака, а посебно по питању безбедности, хуманитарне и политичке“, истакао је Оланд.

Оланд је након разговора са руским председником Владимиром Путином и немачком канцеларком Ангелом Меркел изјавио да је потребно да се изврши максималан притисак на Русију о Сирији.

Он је додао да се на састанку разговарало о раздвајању „умерене“ опозиције од терориста Нусра фронта у Сирији. „Зато морамо да извршимо што је могуће већи притисак, јер само на тај начин можемо донети одлуку“, рекао је француски председник.

Он је истакао да „садашња кратка пауза у војним дејствима треба да се искористи за пружање хуманитарне помоћи, као и свему ономе што може да допринесе политичкој дебати о будућности Сирије“. „Француска и Немачка у потпуности су спремне да допринесу таквим иницијативама, као и испоруци хуманитарне помоћи Алепу“, рекао је француски председник. „То је наша дужност и ми обећавамо да ћемо је испунити“, додао је он.

Оланд је рекао да је у Алепу потребно да се продужи примирје за испоруку хуманитарне помоћи и повлачење бораца. Он је позвао на максималан притисак да се примирје продужи.

У последњих неколико месеци у сиријском Алепу изузетно се погоршала ситуација: у граду и околини се воде тешке борбе. Запад оптужује Москву и Дамаск за бомбардовање цивила и положаја наоружане опозиције.

Сирија и Русија инсистирају да нападе изводе искључиво на положаје терориста и оптужују САД да не могу да утичу на трупе „умерене опозиције“ и њихово раздвајање од екстремиста.

Пре сусрета о сиријској ситуацији Путин, Меркелова и Оланд, као и председник Украјине Петро Порошенко разговарали су о ситуацији у Донбасу у оквиру такозване  „Нормандијске четворке“.

***

Сви лидери „нормандијске четворке“ потврдили своју приврженост Минском споразуму, изјавио је вечерас председник Русије Владимир Путин након састанка у Берлину.

1108545596

© АФП 2016/ СТЕПХАНЕ ДЕ САКУТИН

Спутник, 20.10.2016.

„Нормандијска четворка“ је потврдила да је спремна да прошири мисију ОЕБС-а у Украјини, додао је руски лидер.

Самит „Нормандијске четворке“ није омогућио да се много тога постигне у питањима хуманитарног карактера у Украјини. Овде постоји минималан помак, рекао је руски председник након састанка „четворке“ у Берлину.

„Разјаснили смо, нажалост, само нека од питања хуманитарне природе. Нажалост, нисмо могли много да постигнемо, али смо изразили спремност за решавање хуманитарних питања“, рекао је Путин на брифингу након састанка.

„Нормандијска четворка“ је договорила шта треба да се уради у блиској будућности, укључујући и раздвајање сукобљених страна у југоисточној Украјини, изјавио је Путин.

„Као прво, то се односи на испуњење Минског споразума. Сви учесници састанка потврдили су да у основи решења на југоистоку Украјине треба буде Мински споразум, сви су потврдили своју посвећеност овом споразуму“, истакао је Путин.

„Много пажње смо обратили на безбедносна питања. Договорили смо се шта мора да се уради у блиској будућности у погледу даљег решења питања која се односе на раздвајање сукобљених страна“, рекао је руски председник.

„Четворка“ је потврдила спремност да прошири мисију ОЕБС-а у области повлачења и пунктова складиштења тешке технике у Донбас, додао је руски председник.

„Договорили смо се да ћемо наставити избор оних пунктова и места на територији на којој ће бити могуће да се настави раздвајање сукобљених страна. На два места већ је дошло до повлачења. Потврдили смо да смо спремни да проширимо мисију ОЕБС-а у области повлачења и складиштења тешке технике“, рекао је Путин након разговора у Берлину.

О Сирији

Путин је изјавио да је Русија спремна да продужи режим прекида ватре у сиријском Алепу онолико дуго колико је потребно и додао да је подсетио канцеларку Немачке Ангелу Меркел и француског председника Франсоа Оланда о предлогу да се убрза рад на изради новог устава Сирије.

„Обавестио сам наше европске партнере о нашој визији онога што се тамо дешава и шта је потребно да се уради у блиској будућности у борби против тероризма, за искорењивање тероризма на сиријском тлу, да то жариште у будуће не оживи и, наравно, шта је потребно да се уради да би наши напори довели до коначног решења“, рекао је Путин.

Он је истакао да се, пре свега, говорило о политичкој компоненти овог процеса.

„Још једном сам подсетио своје колеге да на овај начин Русија предлаже да се интензивира рад на изради и доношењу устава, на основу којег би било могуће одржати прелиминарне изборе и постићи усаглашавање ставова свих страна у сукобу. Наравно, уз учешће свих земаља у региону које су укључене у овај процес“, рекао је Путин новинарима.

Руски председник је истакао да је обавестио своје колеге о спремности да се продужи режим прекида ватре у Сирији.

„Такође смо обавестили о нашој намери, намери руске стране, да се колико је то могуће на основу стварне ситуације на територији продужи пауза у ваздушним нападима. Заиста смо спремни да то радимо док се не сусретнемо са активирањем формирања банди, које се налазе у Алепу“, рекао је руски лидер.