Васпитни текстови

Браво Србине! – Ужичанин Ђорђе Богдановић дипломски рад одбранио у српској народној ношњи


ДИПЛОМИРАО СА ДЕСЕТКОМ, У НАРОДНОЈ НОШЊИ

djordje1

Фото колаж: СРБски ФБРепортер

Извор: Central Media 21.10.2016.

ЈАГОДИНА – Студент Факултета педагошких наука у Јагодини, Ђорђе Богдановић из Ужица, одбранио је дипломски рад са оценом десет у шумадијској народној ношњи, која је стара 35 година.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Он је први студент на Универзитету у Крагујевцу, али и у Србији који је бранио дипломски рад у народној ношњи. (прим. ред. – међу првим студентима који су у народној ношњи одбранили свој дипломски рад био је Филип Живановић, о коме смо већ писали на СРБском ФБРепортеру).

– Због великог поштовања према традицији, али и као дугогодишњи играч и певач КУД Севојно, одлучио сам да свечан чин одбране дипломског рада увеличам народном ношњом. Ово су праве вредности и покушавам да афирмишем народне обичаје кроз игру и песму. Сви су се одушевили мојом идејом, наравно претходно сам добио дозволу руководства факултета, прича Богдановић.

Породица га је уписала на факултет у Јагодини, док је он био на међународном феситивалу у Румунији, тада је обећао другарима из ансамбла да ће дипломирати у народној ношњи.

– Обећање сам испунио и обукао народну ношњу. Колеге су ми одале признање на посебности и доследности. Многи нису веровали да ћу то и да урадим, каже кроз осмех Богдановић.

Он, иначе, води фолклорну секцију и пева у хору факултета, а фолколором се бави 15 година. Сала у којој је бранио дипломски рад била је дупке пуна, а Богдановића су подржавали професори, колеге и породица. Његове амбиције су да у наставку научног рада стекне највиша звања и остане на факултету као предавач.

Богдановић је дипломирао на студијском програму Васпитач у домовима на тему „Школа као фактор организације слободног времена младих“, а његов ментор је била професор Гордана Будимир Нинковић.

___________

Фото: CentralMedia, uziceoglasnatabla.com, infocentrala.rs

4 replies »

  1. Ттолико сам дирнута овим чином, ето потекоше ми сузе радоснице, хвала свевишњем за овакве примере, има наде за спасење док постоји и један пример а није један види која парада иза стоји. Ви сте сунце овоземаљско и хвала вам на томе!

    Свиђа ми се