АКТУЕЛНО

61. САЈАМ КЊИГА: Читањем против индустрије забаве


sajamknjiga2016_iran_200

Уз звуке фанфара, вечерас ће свечано бити отворен 61. међународни Београдски сајам књига. Владан Вукосављевић: Србија одувек била земља бриљантних писаца, критичара, лингвиста

ДОБРА посећеност Београдског сајма књига показатељ је да у Београду и Србији, упркос глобалном тренду доминације индустрије забаве и спектакла, постоји велико интересовање за књигу и читање. То не чуди, с обзиром на то да је Србија одувек била земља бриљантних писаца, критичара, лингвиста, а на првом месту земља која је дала Вука и Доситеја, генијалне творце нашег језика и писма, каже за „Новости“, уочи вечерашњег отварања наше највеће и најмасовније смотре писане речи, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

 Пред читаоце који ће, као и шест претходних деценија, у рекама пролазити кроз сајамске капије у наредних недељу дана, своја издања представиће 450 издавача. Од тога четрдесетак их је из иностранства – Белорусије, БиХ, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, и почасног госта Ирана. На персијском, енглеском и српском језику, десетак иранских издавача изложиће дела традиционалне и савремене књижевности ове велике и древне кулутре.

Уз звуке фанфара, вечерас у 18 часова, гошћа из Ирана Нагрес Ајбар и председник Матице српске Драган Станић, својим беседама прогласиће отвореним 61. међународни београдски сајам књига.

– Београдски сајам књига је и идеална прилика да сви заинтересовани на једном месту, под готово оптималним условима, набаве и нове и старе наслове аутора из целог света, стручну литературу за усавршавања и разна истраживања, као и да се упознају с новинама у области издаваштва – сматра министар Вукосављевић. – Било би добро да током целе године влада интересовање за књигу, а не само у време Београдског сајма књиге и сличних манифестација. Управо због тога Министарство културе и информисања имаће врло активну улогу и спровешће низ акција чији је циљ јачање капацитета установа, библиотека и књижара, како би се подигао општи ниво културе и писмености.

Министарство културе и информисања кроз механизам откупа књига обезбеђује велики број наслова за све јавне библиотеке на територији Републике Србије, па зато, истиче Вукосављевић, конкурсна комисија не би требало искључиво да се води критеријумом доминантног и преовлађујућег укуса, већ и да, у разумној мери, креира и укус и потребе публике, дајући правац у коме је квалитет дела веома битан фактор:

Владан Вукосављевић, Министар културе и информисања

ШТАНД „НОВОСТИ“
КОМПАНИЈА „Новости“, традиционално и на овогодишњем сајму излаже у Хали 1. На штанду нашег листа, поред најновијих издања – књиге „Крст на крижу“ Ратка Дмитровића, Изабраних дела Исидоре Секулић и „Бг прича“ Зорана Љ. Николића – посетиоци ће по повољним ценама моћи да купе и наша друга атрактивна издања.

– Такође је битно да библиотеке и књижаре кроз разне акције, књижевне вечери, трибине, покушају да привуку и заинтересују што већи број читалаца, као и да организовањем дечјих радионица граде нову читалачку публику.

Током недавног заседања Владе Србије у Нишу, министар је посетио установе културе у Нишу, Прокупљу, Лебану и Бабушници, и био је, како нам је рекао, искрено задовољан оним што је видео, уз општи утисак да постоји још пуно простора за обогаћивање културног живота у тим срединама:

– Једна од идеја Министарства је да путем пројекта „Књижара у сваком граду“ свако веће насељено место у Србији добије књижару – објашњава Вукосављевић. – Поражавајући је податак да у многим општинама са више од 20.000 становника житељи немају где да купе књигу. Наш циљ је да у договору са локалним самоуправама у наредних годину дана издавачима понудимо пословни простор по приступачним ценама. На тај начин издавачи ће добити веће тржиште за своја издања, а грађани богатију књижарску понуду.

Велика је част и привилегија, наглашава министар културе, имати за почасног госта сајма Републику Иран, наследницу једне од најстаријих цивилизација и колевку персијске културе, која је свету подарила неке од највећих имена у историји књижевности, попут Фирдусија, Хајама, Хафиза, Сардија или Румија, чија дела се са несмањеним интересовањем читају и данас и који вековима имају велики утицај на светску културу.

– Добро је знати да је иранска културна сцена и данас веома вибрантна и жива, с обзиром на то да постоји велики број аутора, пре свега у областима књижевности и филма, који заузимају истакнуто место на културној мапи света – сматра Владан Вукосављевић. – За нашу културну сцену веома је битан долазак високе делегације из Ирана, са којом планирамо сусрете који ће, надам се, резултирати јачањем веза и знатним повећањем културне размене.

 

ФАВОРИТИ ЛУ И ФРЕНЗЕН

ТОКОМ целе године интензивно пратим шта се објављује, тако да дела која ме највише интересују већ имам у својој библиотеци – објашњава министар Вукосављевић. – И поред тога, са великим занимањем ћу обићи штандове и верујем пронаћи нешто што ме занима. Иначе, моји омиљени савремени писци су Ерленд Лу, који је гост овогодишњег Београдског сајма књига, и Џонатан Френзен. Од класичних писаца, своју библиотеку увек волим да допуним делима Мопасана, Гогоља, Чехова, као и збиркама песама Ане Ахматове, Ивана В. Лалића, Новице Тадића и других аутора.

***

ОБАВЕШТЕЊЕ СА САЈТА САЈМА

Радно време
ДАН РАДНО ВРЕМЕ
23. октобар 10:00 – 21:00 часова
24 – 27. октобар 10:00 – 20:00 часова
28 – 30. октобар 10:00 – 21:00 часова
Хале
Хала 1, Хала 2, Хала 1A, Хала 4
Цена улазнице
ВРСТА УЛАЗНИЦЕ ЦЕНА
појединачне улазнице 250 РСД
групне улазнице* 150 РСД
цена паркинга (по сату) 100 РСД

* Улазнице / групне улазнице

Групна посета подразумева долазак више од 20 људи. За куповину групних улазница потребно је доставити списак људи са пуним именом и презименом, оверен печатом фирме и потписом овлашћеног лица. Плаћање се врши директно на благајни или преко текућег рачуна. За добијање профактуре обратити се:

 

  • Карте можете подићи на БЛАГАЈНИ сајма:
    Управна зграда, канцеларија 34
    Тел: +381 11 265 58 20
Организатор
БЕОГРАДСКИ САЈАМ

Булевар војводе Мишића 14, 11000 Београд, Србија

Тел: +381 (0)11 2655-229, 2655-521
Fax: +381 (0)11 2655-042

е-маил: knjige@sajam.rs

——————

23.10.2016. НОВОСТИ, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић