АКТУЕЛНО

Владе Србије и Словеније потписале споразуме о сарадњи (видео)


sr-slov2

БЕОГРАД – Владе Србије и Словеније потписале су данас неколико споразума из области саобраћаја, културе и интелектуалне својине.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар инфраструктуре Словеније Петер Гашпершич потписали су Меморандум о разумевању између два министарства о наставку сарадње у области саобраћаја и имплементације приоритетне области 1б Дунавске стратегије „Унапређење мобилности и интермодалности – железничког, друмског и ваздушног саобраћаја“.

Програм сарадње између Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе Словеније за период 2016-2020 године потписали су ресорни министри Владан Вукосављевић и Антон Першак.

Потписан је и Меморандум о сарадњи између Завода за интелектуалну својину Србије и Завода за интелектуалну својину Словеније, који су парафирали директори две институције Владимир Марић и Војко Томан.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић предао је шефу словеначке дипломатије Карлу Ерјавецу Записник о предаји међународних уговора СФРЈ Влади Словеније.

da

Вучић: Без отворених питања

Вучић је изјавио да Србија и Словенија имају све боље односе, да је економска сарадња у успону, те да две земље немају отворених питања, изузимајући још неке сегменте сукцесије.

Вучић је на конференцији за новинаре после заједничке седнице влада Србије и Словеније у Београду рекао да су две владе покушале да покрију све сфере друштвеног живота, а да је кључ био на политичким и економским питањима.

ПОВЕЗАНО:
*НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: Злочин у Холмецу је брутално убиство тројице војника Југословенске народне армије, на Видовдан 28. јуна 1991. године, од стране словеначке територијалне одбране

*ЗАШТО СЕ ЋУТИ О СЛОВЕНАЧКИМ ЗЛОЧИНИМА ИЗ 1991?

Према његовим речима, обим трговинске размене две земље прошле године је износио 870 милиона евра, а очекује се да ове године та размена, која је у порасту између 12 и 16 одсто, пређе и прву милијарду евра.

Вучић је рекао да словеначке компаније у Србији запошљавају 25.000 људи, а да су укупне инвестиције из те земље 1,2 милијарде евра, али и да први пут и Србија има инвестиције у Словенији које износе 79 милиона евра.

Каже да не инвестира само Фруктал у Словенију, већ и да у тој земљи послују и поједини приватници који улажу у туристичке и угоститељске објекте.

sr-slov1

Церар: Одлични односи Србије и Словеније

Церар је изјавио да Словенија и Србија имају одличне политичке, али и пријатељске односе, и указао да је Србија значајан део европске породице и важан актер стабилности Западног Балкана.

Церар је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем након састанка две владе, рекао да Словенија помаже Србији, као пријатељској земљи, да за њу остану отворена врата за улазак у ЕУ и да се залаже за што брже отварања поглавља.

Како је рекао, словеначки стручњаци са искуством и знањем помажу Србији у том погледу кроз твининг пројекте.

Србија је, према његовим речима, значајан део европске породице и важан фактор и актер стабилности западног Балкана, што је битно за сарадњу и очување мира.

Церар је посебно истакао улогу Србије у мигрантској кризи, истичући да две земље и у тој области сарађују.

Словеначки премијер је навео и да земље ЕУ треба да саслушају и шта имају да кажу земље које нису чланице, а које имају активну улогу у решавању те кризе.

Николић Церару: Србија и Словенија никад у лошим односима

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас словеначком премијеру Мири Церару да су његовом посетом Србији односи две земље добили нову димензију, посебно у области економије.

nikolic

„Србија и Словенија никада нису биле у лошим односима, и да посебно данас нема разлога за то, истакао је Николић, а пренела председникова Служба за сарадњу с медијима.

„Са Вашим доласком наши односи су добили нову димензију, посебно у области економије. Наша привредна сарадња има посебне могућности због тржишта са којима Србија има уговоре о слободној трговини. Ми можемо са заједничким производом да изађемо на трећа тржишта. Ја Вам желим да остварите конкретне резултате овом посетом и да наша економска сарадња буде на још већем нивоу“, нагласио је председник Николић.

Неки услови ЕУ су за Србију чак и понижавајући

Он је рекао да је жеља Србије да буде у Европској унији и да је помоћ Словеније драгоцена на путу пуноправног чланства.

Међутим, председник Николић истиче да је Европска унија у кризи, па чак и њени фундаментални принципи.

„Србија има поглавља која други нису имали, неки услови су чак и понижавајући. Ми, са друге стране, уводимо европске принципе и вредности и у складу са тим уређујемо државу. Влада ради много и у околностима у којима се налази је врло успешна, а о томе говори уважавање и поштовање из целог света“, рекао је председник Николић.

Председник Владе Републике Словеније, Миро Церар, захвалио је председнику Николићу на срдачној добродошлици и истакао да је Србија фактор стабилности целог региона.

Он је рекао да су конкретни разговори у Србији вођени на министарском нивоу, као и да му је драго да се људи из двеју земаља разумеју.

Разговарајући о мигрантској кризи, словеначки премијер је нагласио да су миграције велики изазов за Европу и да ЕУ мора да нађе свеобухватно решење за мигрантску кризу.

Председник Владе Словеније сагласио се са председником Николићем да економска сарадња треба још више да се развија.

Он је истакао да ће након сусрета две владе и састанак привредника две земље сасвим сигурно дати конкретне резултате.

О мигрантској кризи и борби против тероризма

Званичници влада Србије и Словеније данас су у склопу заједничке седнице разговарали о актуелној мигрантској кризи, као и о заједничким мерама у борби против тероризма, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.

У Београду су се састали српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и словеначка министарка унутрашњих послова Весна Гиоркос Жнидар.

Теме су биле и унапређење билатералне сарадње два министарства и како је наведено, покретање „регионалне иницијативе о дерадикализацији као превентиви у борби против тероризма“.

Строжа контрола граница због нових миграната

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је данас да та држава поставља нову ограду на границу са Хрватском како би спречила евентуални неконтролисан долазак нових миграната и најавио да ће контрола граница бити строжија.

Церар је рекао да се мења досадашња жичана ограда и поставља нова, од панела, јер је „мање опасна“, али и због, како је рекао, веома лошег искуства од прошле године када су мигранти неконтролисано долазили преко зелене границе из Хрватске.

„Није било могуће контролисати их нити усмеравати тај мигрантски ток и нудити им одговарајућу помоћ. С техничким оградама усмеравамо потенцијалне мигранте на одређене тачке уласка, на којима ће бити спровођена шенгенска контрола, јер Словенија мора да поштује правила и да одлучује ко може да уђе“, рекао је Церар.

Михајловићева и Гашпершич: Иницијатива за брже путовање возом од Београда до Љубљане

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић договорила је данас са министром инфраструктуре Словеније Петером Гашпершичем да две земље иницирају разговоре о поједностављењу граничних процедура како би се скратило време путовања возом на линији Београд – Љубљана.

„Процењује се да би краћим задржавањем на граничним прелазима време путовања могло да се смањи са постојећих 10 до 11 сати на око шест сати, и добро је да ту иницијативу заједно покренемо“, рекла је Михајловић, а саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Михајловићева и Гашпершич сагласили су се да би оживљавање ове линије било значајан подстицај развоју туризма и укупном повезивању две земље.

24.10.2016. РТВ, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Da smo narod pokazali bi im marš! Da nas smrt one dece, koju su onako zverski pobili, seizi švabski, ne proklinje. I da bar njihovim roditeljima i porodicama pokažemo solidarnost i saosećanje.

    Свиђа ми се