АКТУЕЛНО

„Вести“ на суђењу Монсанту (4): Европа слуга опасне индустрије


Сведочили су лекари и други стручњаци: Међународни суд за Монсанто

Сведочили су лекари и други стручњаци: Међународни суд за Монсанто

Пред Међународним судом за Монсанто, који је прошле недеље током два дана заседао у Хагу, осим пољопривредника са више континената сведочили су и лекари и други стручњаци.

„Оптужујем експерте ЕУ за научну превару“, рекао је пред судијама у Хагу немачки токсиколог Петер Клаузинг.

Он је подсетио да је Институт за истраживање и борбу против канцера Светске здравствене организације (СЗО) објавио да су глифосати који се налазе у Монсантовом хербициду „вероватно канцерогени“.

Панел стручњака Европске комисије једноставно је те налазе одбио. Стручњаци ЕУ употребили су класичну формулу служби за комуникацију крупне индустрије шта год да је у питању – било осиромашени уранијум, било пластична амбалажа, било хербициди Монсанта или генетски модификовани производи (ГМО): „нема доказа да је канцероген“.

Није храна, већ отров

Објављивање закључка СЗО изазвало је велику узбуну јер је порука јавности у преводу гласила: „Кад једете храну третирану пестицидима – ви се не храните већ се трујете!“

У преводу Монсанта и других корпорација агроиндустрије то је значило да би могли мање да зарађују или чак да једног дана буду оптужени за масовно тровање човечанства.

Слично се догодило кад је пре четири године ЕУ обезвредила студију француског професора Сералинија, једину која је трајала две године и која је недвосмислено показала да су сви пацови храњени ГМО храном умрли од мноштва тумора пре или касније. Брисел је одбио студију иако је пре тога издавао дозволе за ГМО производе Монсанта искључиво и увек само на основу студија истог тог Монсанта које никада нису трајале дуже од три месеца.

Оптужио експерте ЕУ за превару: Петер Клаузинг

Оптужио експерте ЕУ за превару: Петер Клаузинг

Сведочећи пред судијама, један од сарадника професора Сералинија изнео је податак који нимало не узнемирава институције ЕУ: „Тражећи дозволу за глифосате, Монсанто није дао комплетну декларацију састава Роундапа“, рекао је он додавши да је Сералинијева лабораторија успела да идентификује само неке од њих.

„Недекларисани састојци Роундапа можда су још отровнији него глифосат“, рекао је он.

Плаћају и научнике

„Лабораторија Кингс колеџа у Лондону недавно је објавила студију која је показала да је дошло до промена у четири хиљаде гена што се потпуно поклапа са Сералинијевим истраживањем“, сведочила је затим Клер Робинсон, академски истраживач из Велике Британије.

Она је објаснила да је научницима данас веома тешко да буду објективни јер је наука приватизована и чак 70 одсто студија финансирају велике корпорације.

Она је као пример навела да је часопис „Форбс“ напао Сералинија објавивши шест текстова чије је ауторе финансирала дуванска индустрија.

Смањена отпорност организма

Сведочећи пред Трибуналом за Монсанто Моника Кригер, немачка научница, изнела је да је студија у Немачкој потврдила велику разлику у концентрацији глифосата код оних који се хране производима из органске пољопривреде и онима који једу индустријску храну.
„Петнаест година бавимо се глифосатима и утврдили смо да се у цревима множе патогене бактерије уколико у њих стигне глифосат, отпорност организма је поремећена“, рекла Кригер.

Деформисане животиње

У САД је концентрација глифосата, активне супстанце у Монсантовом хербициду Роундап много већа него у Европи где је ознака ГМО обавезна на етикетама.
Амерички ветеринар Арт Данам, изнео је сазнања о патогеним инфекцијама:
„ГМО изазива рађање телади и прасића са тешким деформацијама задњих ногу, нервног система и кичме“, рекао је он.
Студије показују да ГМО храна узрокује мањак витамина Б12 и код људи и код животиња у САД, а последице су драматичне.
„То је нарочито опасно за краве које имају прво теле и то зато што сада ГМО представља пољопривредну стратегију на дуг рок“, рекао је Данам.

 

НАСТАВИЋЕ СЕ…

—————-

ПОВЕЗАНО:

„Вести“ на суђењу Монсанту (1-3): Убијају сељаке и купују државе, Загађена кишница и болесна деца, Шпијуни на њивама

Потресне исповести: Говорило је 30 сведока из целог света

„Вести“ на суђењу Монсанту (1): Убијају сељаке и купују државе Прошле недеље, током два дана, пред препуном салом хашког Института за социолошке студије, пред петорицом судија Међународног суда за Монсанто, сведочили су […]

—————

30.10.2016. ВЕСТИ, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић