АКТУЕЛНО

Путин: Бомбама на Србију разорили свет


Отворено о свему: Путин у Сочију

Отворено о свему: Путин у Сочију

Сједињене Америчке Државе су више пута употребљавале војну силу у свету заобилазећи Повељу УН – од Југославије до Сирије, изјавио је јуче председник Русије Владимир Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба Валдај.

„Руски председник подсетио је да су УН створене после Другог светског рата, када је постојао одређени распоред снага у свету, али да су затим, после распада СССР, по његовом мишљењу, САД одлучиле да више није потребно ни са ким да се договарају о важним питањима, што је резултирало бомбардовањем СР Југославије 1999. године“, пренео је руски сајт „Спутњик“.

„Потом су уследили догађаји у Ираку. Зар су УН дозволиле акције у Ираку? Не. А пре тога је био Авганистан 2001. године. Да, ми знамо за трагичне догађаје од 11. септембра 2001. године, али ипак, према постојећем међународном праву, требало је отићи у Савет безбедности УН и прво добити одговарајућу резолуцију“, навео је руски председник.

Путин је подсетио да је после тих догађаја уследила и ситуација у Либији, о којој је донета резолуција.

„Сви су читали ту резолуцију. Шта је тамо написано? Зона слободног лета. Каква је то зона слободног лета, ако су почели да изводе ракетне ударе и да бомбардују територију? Грубо су све изврнули и опет нарушили Повељу УН. Потом је дошла Сирија“, рекао је Путин.
Ако изгубимо стрпљење у Сирији?

Руски лидер напоменуо је на скупу у Сочију да његова земља у Сирији показује уздржаност, али да би могла да изгуби стрпљење и да на одређен начин одговори на поједине акције, пренела је британска агенција Ројтерс.

„Ми не одговарамо нашим партнерима на тако груб начин. Али, све има своје границе. Могли бисмо и да одговоримо“, упозорио је Путин пошто је претходно оптужио коалицију на челу са САД да је прекршила споразум о примирју бомбардујући снаге сиријске владе у септембру, подсећа британска агенција.

Блиском истоку – „Маршалов план“

– Више пута је изречено да се тероризам може победити удруженим напорима свих држава света. Русија је понудила сарадњу свим својим партнерима и даље то чини. За огромне причињене штете неопходан је дугорочан и свеобухватан програм, нека врста „Маршаловог плана“ за обнову ратом уништеног региона, казао је Путин у међународном клубу Валдај.

Руски председник изразио је забринутост због све веће глобалне терористичке претње и упозорио је да су екстремисти све јачи и паметнији од оних који покушавају да их искористе.

„Одређене земље покушавају да искористе терористе за своје политичке интересе, и то је веома опасна игра. Желим да им поново поручим да су у овом случају екстремисти паметнији и снажнији. Кокетирање са њима осуђено је на пропаст“, казао је Путин.

САД нису „банана република“

Путин је једном речју „хистерија“, одговорио и на оптужбе око наводног покушаја мешања Москве у предстојеће америчке председничке изборе, хаковањем политичких институција у САД.

– Број митских, измишљених проблема укључују хистерију – не могу да нађем другу реч – која је избила у САД о утицају Русије на изборе за америчког председника – рекао је он у Сочију.
Путин је запитао да ли ико озбиљно мисли да Русија може да утиче на избор америчких грађана, преноси АФП.

„Да ли су САД нека врста „банана републике“? САД су велика сила. Молим вас исправите ме, ако грешим“, рекао је Путин изазвавши смех у публици.

Он је рекао да његови покушаји да постигне договор са америчким председником Бараком Обамом о окончању крвопролића у Сирији нису уродили плодом, наводи ТАСС.

„Уједињени фронт за победу над тероризмом заправо није створен. У Вашингтону је било снага које су дале све од себе да спрече договор“, рекао је Путин.

Трамп екстравагантан – због бирача

Руски председник Владимир Путин рекао је данас да се републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп понаша екстравагантно током кампање зато што представља обичне гласаче и жели да им пошаље своју поруку. „Одабрао је метод да дође до срца бирача“, рекао је Путин на пленарној седници уз додатну напомену: „Ми то видимо, али мислим да за то постоји разлог“.

Шеф Кремља је рекао да је њему тешко да сарађује са актуелном америчком администрацијом зато што се она не придржава договора, између осталог и оног о Сирији. Он је, међутим, додао да је спреман да сарађује са новим председником, било којим кога амерички грађани изаберу, и да разговара о свим проблемима.

Нећемо никог нападати, то је смешно

Путин је на поменутом форуму Валдај у Сочију одбацио оптужбе Запада на рачун „агресивне политике“ Москве.

– Русија не намерава никога да напада. То је смешно. Читао сам и ваше аналитичке материјале, не само оних који су присутни у сали, већ и аналитичара из САД, из Европе, међутим, то је незамисливо глупо и нереално“ – рекао је Путин, а пренео руски сајт Спутњик.

– Само у Европи има 300 милиона становника, који живе у државама – чланицама НАТО, у САД укупан број становника земље износи вероватно 600 милиона људи, док их у Русији има 146 милиона. Смешно је и говорити о томе (нападу Русије на некога) – изјавио је Путин.
Он је додао да циљеви Русије нису глобална доминација нити експанзија и да његова земља заговара једнаку и недељиву безбедност за све.

„Има много држава у свету које могу да се ослоне на своју миленијумску историју, као што је то случај са Русијом, и ми смо научили да ценимо свој идентитет, слободу и независност. Истовремено, наш циљ није глобална доминација, експанзија или било каква конфронтација са неким“, истакао је шеф Кремља.

– Право лидерство се не огледа у измишљању претњи и покушају доминације над другима, већ у схватању правих проблема и унапређењу уједињених напора земаља да реше те проблеме – навео је руски председник.
Он је истакао да Русија управо тако схвата своју улогу у глобалним дешавањима.

 

ВЕСТИ

—————

30.10.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић