АКТУЕЛНО

„Национал“: Туђман радио у Министарству домобранства НДХ


tudjman

Први хрватски предсједник Фрањо Туђман, који је био генерал ЈНА, радио је 1942. године у Министарству домобранства Независне Државе Хрватске , показују документи које је објавио загребачки „Национал“.

Међу објављеним документима су и они из полицијске архиве из којих се види на којој је адреси био пријављен Туђман и гдје је боравио у Загребу док је Анте Павелић био на челу НДХ, преносе београдске „Вечерње новости“.

Лист подсјећа да је дио Туђманове биографије који се односи на тај период до сада био непознат и да је податке изнио Јосип Манолић у најновијој књизи „Шпијуни и домовина“.

Туђман о тим првим годинама рата није много говорио, већ је само истицао детаљ када је одлучио да оде у партизане. У једној енциклопедији назначено је да је као љевичар био притворен 1940. године, а да је његова породица подржавала Хрватску сељачку странку.

Званично је увијек наглашавано да је 1941. године Туђман прекинуо школовање и укључио се у антифашистички покрет, али о томе да је радио и у Министарству домобранства до сада није било ријечи.

 

Извор: СРНА/РТРС

————-

2.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. То је као нешто ново,па већина усташких и домобранских официра је прешло у ЈНА,јер су са партизанима све делили,заједнички циљ им је био укидање монархије,и ломљење кичме Србскоме народу.Нажалост пошло им је за руком,одмах су распарчали Србске територије,измислили нове нације,духовно и морално нас унаказили,нажалост то и сада чине кроз „демократске„форме, ка глобализму где нам је припремљен нестанак.

    Свиђа ми се