АКТУЕЛНО

ДВА месеца пред крај 2016. посланици усвајају план учешћа војске за ОВУ годину (!?) у „МИРОВНИМ (НАТО/САД)“ мисијама у свету: ДВЕРИ – Десет питања за министра војног (видео)


01-kzn-dveri-bosko-obradovic-srdjan-nogo-2016-11-02-post-1-840x320

Двери су сагласне са учешћем Војске Србије у мировним операцијама УН, али смо против учешћа Војске Србије у мировним операцијама у организацији ЕУ, посебно ако смо условљени тиме на даљем, погубном путу Србије у ЕУ. Немогуће је изједначити НАТО и Русију.

Председник и заменик председника ПГ Двери, Бошко Обрадовић и Срђан Ного констатовали су да је учешће Војске Србије у мировним операцијама у организацији ЕУ, посебно ако смо условљени тиме на даљем, погубном путу Србије у ЕУ, апсолутно неприхватљиве.

Боље је да Војска Србије брине о Мигрантској кризи која  угрожава безбедност наших граница,  а не да шаљемо војнике у мировне мултинационалне мисије.

04-kzn-dveri-bosko-obradovic-srdjan-nogo-2016-11-02-1024x543

Срђан Ного, упитао је да ли је министар упознат да је након 17 година од бомбардовања у Србији епидемија канцера као последица НАТО бомбардовања и да ли у Војсци Србије постоји центар који прати радиоактивност и последице истог.

Министар је одговорио да постоји такав центар на ВМА. Двери ће у наредном периоду тражити детаљније информације о раду овог центра, како би јавност сазнала какве су последице по становништво Србије након бомбардовања НАТО бомбама са осиромашеним уранијумом.

У циљу јасног дефинисања стања у Војсци Србије, народни посланици Двери поставили су низ питања министру војном г. Ђорђевићу:

  1. Како можемо бити војно неутрални, тј. имати исти однос и према онима који су нас бомбардовали и према онима који нас никада нису бомбардовали, и према НАТО и према Русији?
  2. Зашто идемо у мировне операције широм света да бисмо учили војни занат, а пензионисали смо већину врхунских и релативно младих официра са ратним искуством?
  3. Да ли ће више споразума о сарадњи са НАТО пактом завршити учлањењем у овај војни савез?
  4. Да ли треба слати војнике широм света у тренутку када огромна мигрантска криза у Европи тражи заштиту наших граница, за шта немамо довољно војника?
  5. Да ли ћете у склопу усклађивања спољне политике и безбедности са ЕУ по први пут у српској историји стати на страну против Русије?
  6. Да ли иза мисија ЕУ по свету заправо стоје интереси НАТО пакта?
  7. Да ли је равноправан однос наше државе са НАТО и Русијом када са НАТО имамо 10, а са Русијом 1 заједничку војну вежбу?
  8. Да ли логиком војне неутралности  равноправности треба да узмемо учешћа у мировним операцијама Руске Федерације у Сирији?
  9. Који проценат српских војника од укупног броја активних војника је ангажован у мировним операцијама?
  10. Зашто се не враћа редовно служење војног рока када то жели више од 70% грађана Србије?

 

Информативна служба Српског покрета Двери

***

Скупштина Србије завршила рад, наставак у уторак

Посланици Скупштине Србије синоћ су завршили расправу о предлогу одлука о учешћу војске у мировним операцијама УН и ЕУ, а наставиће рад у уторак, 8. новембра.

Током дана, већина посланика у Скупштини Србије најавила је да ће подржати учешће снага одбране Србије у мултинационалним операцијама и рекло да се тиме доприноси очувању светског мира и стабилности.

Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Ненад Милић навео је да та странка подржава учешће у међународним мировним операцијама, јер се њима доприноси у изградњи и очувању мира у региону и свету.
Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Горан Богдановић такође је најавио подршку, уз наводе да се тиме доприноси јачању безбедности Србије, али и светској безбедности.

Посланик Демократске странке (ДС) Радослав Милојичић рекао је да ће и та странка подржати учешће војске у тим мисијама, али је расправу искористио да скрене пажњу на мале плате припадника ВС и неопремљеност војске. Милојичић, али и посланик Српске радикалне странке Божидар Делић, негодовали су што се годишњи план о учешћу у мултинационалним операцијама за 2016. усваја два месеца пре истека године, истичући да је то неприхватљиво.

Делић је рекао да Србија мора да покаже да има достојанство и да памти, тако да не може да прихвати сваку мисију и да су они апсолутно против да се у поједине земље шаљу припадници ВС.

Посланик Двери Срђан Ного рекао је да су мировне мисије у организацији ЕУ апсолутно неприхватљиве и да нису у интересу Србије и да су оне пре свега параван за НАТО.

Посланица Српске напредне странке Марија Обрадовић рекла је да је учешће припадника ВС врло важан елемент спољне политике и активан чинилац у очувању међународног мира и безбедности.

Она је одговорили и посланику СРС-а о потреби да се не учествује у појединим мисијама, оценивши да такве изјаве не значе ништа друго него позивање на изолацију.

Посланици Скупштине Србије су разматрали план учешћа војске и полиције у операцијама УН и ЕУ у 2017, по коме је предвиђено ангажовање до 700 припадника Министарства одбране и Војске Србије и 18 из редова Министарства унутрашњих послова.

У уторак, 8. новембра, скупштина ће наставити рад разматрањем амандмана и на Предлог закона о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

 

БЕТА

———-

3.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић