АКТУЕЛНО

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ И ПЛАКЕТЕ „СИМА ЦУЦИЋ“ – за допринос књижевности за децу


rsumovic-vlahovic-hamovic-jasovic

Љубивоје Ршумовић примио је награду „Сима Цуцић” за животно дело, а др Валентина Хамовић Награду „Сима Цуцић” за најбољу књигу из области науке о књижевности за децу 5. новембра у Банатском културном центру. Плакете „Сима Цуцић” припале су Гордани Влајић, Ђорђу Писареву и постхумно проф. др Младену Дражетину.

Награда „Сима Цуцић” за животно дело Љубивоју Ршумовићу уручена је за целокупни допринос књижевности за децу којом је обележио одрастање многих генерација у Србији, али и шире. Поводом Награде Ршумовић је рекао: „Ово заиста сматрам наградом и подстреком, и рекао бих утехом у једном периоду свог живота који није баш лак. Посебно ми је драго да ову награду додељује приватни културни центар у Новом Милошеву, пре свега сама та чињеница да је јединствен, на неки начин тај културни центар у Србији, даје вредност овој награди”.

Ршумовић се присетио и свог великог пријатеља Душка Радовића: „Наравно, Душко Радовић, својевремено кад сам добијао награду Пуљи у Италији, рекао је: Пази, сад, Брко, имаш неколико непријатеља више него што си имао раније. Али, то је нека врста фолклора нашег народа који прати сваку награду и не само сваку награду него и сваки успех.”

Награда „Сима Цуцић” за најбољу књигу из области науке о књижевности за децу др Валентини Хамовић је уручена за књигу „Непрекидно детињство” (Змајеве дечје игре, Нови Сад, 2015). Хамовићева је у то име изјавила: „Ова награда ми је велика част, драго ми је и захваљујем са жирију ако је у мом раду препознао некакав наставак пута онога што је Сима Цуцић започео, а Сима Цуцић је свакако родоначелник критике књижевности за децу”.

У име Награда, добитницима су уручене повеље и поклон слике ауторке Силвије Влаховић.

Гордани Влајић Плакета „Сима Цуцић” додељена је за књигу „Заистинска српска бајка” (Клетт, Београд, 2015). Плакета „Сима Цуцић” припала је и Ђорђу Писареву за књигу „Позна вечера за госпођу Фиби” (Агора, Нови Сад, 2016). Проф. др Младену Дражетину постхумно се додељује Плакета „Сима Цуцић” за укупан допринос афирмацији књижевности за децу.

Одлуку о Наградама и Плакетама донео је жири у саставу: проф. др Тихомир Петровић (председник), проф. др Предраг Јашовић (потпредседник) и књижевник Радован Влаховић, директор и оснивач БКЦ-а.

Банатски културни центар по 9. пут доделио је Награде и Плакете са именом Симе Цуцића у оквиру књижевне манифестације „У част Симе Цуцића” која је део пројектних активности Општине Нови Бечеј – „Града у фокусу” – на основу одлуке Министарства културе.

У оквиру програма, за најмлађу публику представљена је књига „Пуна кола прича” ауторке Данице Бандић (1871–1950) коју је приредила Гордана Малетић, а објавио БКЦ. Књигу су представили Гордана Малетић и ученици ОШ „Др Ђорђе Јоановић” из Новог Милошева.

Специјални гост програма била је Анђела Унковић, победница 42. Песничке штафете Градске библиотеке „Жарко Зрењанин” из Зрењанина.

Манифестацији су присуствовали и неки од ранијих добитника Награда „Сима Цуцић”: проф. др Јован Љуштановић, проф др. Миомир Милинковић, проф. др Спасоје Граховац, проф. др Тамара Грујић, проф. др Предраг Јашовић, Гордана Малетић, као и други књижевници и културни прегаоци у пољу стваралаштва за децу.

Поред поменутих, Награде и Плакете „Сима Цуцић” добили су у последњих девет година и: проф. др Воја Марјановић, Раша Попов, Тимоти Џон Бајфорд, Ђоко Стојичић, проф. др Тихомир Петровић, проф. др Славољуб Обрадовић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Милутин Ђуричковић, мр Милица Јефтимијевић Лилић, Бранко Стевановић и други.

Банатски културни центар баштини дело Симе Цуцића у последњих девет година кроз манифестацију „Пролеће Симе Цуцића”, кроз конкурсе и доделе награда и плакета, кроз поновно објављивање његових књига, превођење на стране језике, организовање округлих столова и објављивање зборника и друге активности.

О Сими Цуцићу

Сима Цуцић је рођен 20. марта 1905. у Беодри (данашње Ново Милошево), умро је 14. августа 1988. у Зрењанину. Најпознатија дела: 1926. књига песама у прози „Псалми у данима чезнућа“, 1936. књига приповедака намењена ученицима основне школе Равничари, 1938. роман за децу „IV-б напред!“, 1946. роман за децу „И Моца хоће у школу“ у издању Матице српске, 1948. омладински роман „Први кораци“ у издању Матице српске, 1951. објавио књигу „Из дечје књижевности“, 1959. „Из дечје књижевности II“, 1978. „Огледи из књижевности за децу“ за коју 1979. добија Змајеву награду. Сима Цуцић важи за родоначелника књижевне критике књижевности за децу у Срба.

 

Извор: БАНАТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

————-

5.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић