АКТУЕЛНО

Филимонова: Запад уноси хаос на Балкан


фото: СРНА

фото: СРНА

Западни центри моћи свјесно раде на уношењу хаоса на простор Балкана, а неки међународни фактори су заинтересовани да се поједине балканске земље не развијају самостално, изјавила је главни и одговорни уредник Фонда стратешке културе Ања Филимонова.

Филимонова је на регионалном безбједносно-политичком форуму у Београду под називом „Актуелни проблеми, нови изазови и пријетње у безбједносној сфери балканског региона“, истакла да неко омета слободан и независан развој балканског региона.

– Криминализација, прије свега државног апарата, а још тачније безбједносних служби, представља неопходан услов за хаос ниског и средњег интензитета на неком простору. Очигледно је да таква спрега постоји у појединим земљама на Балкану – нагласила је Филимонова.

Она је упозорила да је на Балкану у току стварање услова за „клизање у пропаст“, а као безбједносне изазове истакла је наоружавање Хрватске, оживљавање усташтва, наранџасте револуције и одвлачење пажње бесконачним медијским кампањама, које прикривају стварне процесе.

– У току су криминализација и милитаризација, наоружавање региона, а ову годину дефинише једна опасна појава – оружане снаге такозване Републике Косово – каже Филимонова.

Она је додала да самопроглашено Косово има споразум са Албанијом и да ће, у случају уједињења ове двије армије, постојати озбиљна пријетња од великоалбанске експанзије.

– Осим тога, армија самопроглашеног Косова већ сада спроводи веома опасне војне вјежбе са војним снагама Хрватске, БиХ и Црне Горе, а све под вођством команде америчке војске у Европи – рекла је Филимонова.

Незнање и неинформисаност становништва су, како је истакла, основни капитал оних који спроводе наведене процесе.

– Оваква конференција, посвећена безбједносним питањима, изазовима и одговорима, јесте својеврстан „противотров“ за незнање, неразумијевање тих експлозивних процеса који сада угрожавају балкански регион – поручила је Филимонова.

Организатори Форума, на којем учествују многи стручњаци из области безбједности, су Фонд стратешке културе из Москве и Представништво Републике Српске у Србији.

 

Извор: СРНА/РТРС

————–

5.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић