АКТУЕЛНО

Асад за РТРС: Сирију сатанизују као што су некада Србију (ВИДЕО)


Башар ел Асад, фото: РТРС

Башар ел Асад, фото: РТРС

Предсједник Сирије Башар ел Асад, у ексклузивном интервјуу за емисију РТРС-а „Лазански директно“, говорио је о рату у његовој земљи, улози САД и Русије, односима Србије и Сирије, изборима у Америци….
Асад је дешавања у Сирији упоредио са дешавањима у Југославији 90-их година.

– Кроз све оно кроз шта сада пролази Сирија, пролазила је раније и Србија. Од медијске сатанизације, политичке изолације, економске блокаде, бомби и ракета до отимања територије. Сиријски народ ће ипак побједити – рекао је Асад у ексклузивном интервјуу за РТРС.

Башар ел Асад и Мирослав Лазански (Фото: РТРС)

Башар ел Асад и Мирослав Лазански (Фото: РТРС)

Асад је навео да је рат у Србији „приказиван као хуманитарни рат гдје је Запад желио да интервенише како би заштитио одређену заједницу против агресора из друге заједнице“, те да је „због тога много људи у свијету повјеровало у ту причу“.

– Исто је са Сиријом, користе исту маску, хуманитарну. У ствари, Запад не брине за ваше људе, не брине за наше људе, не брине ни за кога на свијету, осим за своје интересе. Мислим да иммао исте лекције, говоримо о двије деценије разлике, можда су наслови другачији, али је суштина иста – истакао је предсједник Сирије.

Одговарајући на питање о потенцијалном партнерству Русије и САД у борби против тероризма, Асад је рекао да, за разлику од Русије која је одлучна да истраје у овој борби, САД користи терористе зарад својих интереса.

– Руси су веома одлучни да наставе борбу против терориста, док Американци имају политику на потпуно другачијим вриједностима. Њихова вриједност је „Ми можемо искористити терористе“. Мислим да Американци желе да користе терористе као карту у политичкој игри, како би задовољили сопствене интересе на уштрб интереса осталих земаља – рекао је сиријски предсједник.

Асад је рекао да је окончање рата у Сирији могуће оног тренутка када стране силе напусте ову земљу и пусте њен народ да сам одлучује о својој судбини.

– Када стране силе оставе Сирију на миру, ми као Сиријци можемо да ријешимо проблеме за неколико мјесеци, мање од једне године. То је врло једноставно, ми то можемо уколико нема мијешања са стране. Наравно, то не изгледа реално, будући да сви знају да САД желе да минирају позицију Русије као свјетске силе, укључујући и њену улогу у Сирији – истакао је Асад.

Говорећи о изборима у Америци, Асад је рекао да ко год да побиједи неће бити добар за Сирију.

– Дебата око ових избора у свијету јесте ко је бољи – Клинтонова или Трамп. У Сирији, дискусија је ко је гори. Наше искуства са америчким званичницима и политичарима уопште каже да их не треба држати за ријеч, нису поштени. Шта год да кажу, не вјеруј им – закључује сиријски предсједник.

————–

9.11.2016. РТРС, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Врло су поучне речи Асадове,не требамо ни ми бити вечито наивни и то није као код нас да када победи нека опција промени се и политика из корена,Америка пре свега гледа своје интересе и то су мале нијансе измене курса државне политике.Уостаалом уверићемо се у то врло брзо треба само бити мудар,и не очекивати нешто посебно.

    Свиђа ми се