АКТУЕЛНО

Да ли су италијанска искуства примењива и на Србију: Турк ће сломити српску мафију


turk

Борба са организованим криминалом, лекција је коју Србија учи од Италије, под покровитељством ЕУ која је недавно покренула пројекат превенције корупције и у Србију довела једног од најпопуларнијих судија у Италији Еуђенија Турка. Уз њега као носиоца пројекта, према сазнањима „Вести“, из Италије стиже и један тужилац, а у српском стручном миљеу указују да би ова битка требало да у пакету са криминалцима обухвати и политичку мафију, неретко у спрези са криминогеним структурама.

Италија је, према речима чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић, специфична по спрези мафије и политичара, али би, сматра она, таква открића у Србији могла да буду проблем, јер судећи према случајевима које је радио Савет, све је рађено тако да нема довољно доказа за суд.

– Код нас је и закон пре шест година донет по узору на њихов, али када смо анализирали како се троше државне паре и имовина, запрепастили смо се. Много је приватизација рађено само да се прода, док је корист од тога била небитна. Није поштован Закон о приватизацији из 2001. који дефинише да средства од продаје иду старим власницима, локалним самоуправама и буџету, па се не зна где је новац, а ми смо остали без привреде – каже она за „Вести“ и истиче да није процењено ни земљиште ни рудна богатства.

Корумпиране политичаре као велики српски проблем види Драган Добрашиновић, председник Коалиције за наџор јавних финансија, подсећајући на откриће државног ревизора да су властодршци од 2008. до 2014. ненаменски проћердали огроман новац.

– Српски проблем је политичка мафија. Искуство са стране је потребно, али прво мора да се дефинише да централни криминал није на улици, већ у институцијама, полицији, тужилаштвима. Проблем је и што се не решава узрок већ последица, јер држава не чисти сопствене редове, па је добро да странци у томе помогну – каже он за наш лист.

Србија има регулативу и ресурсе, али како истиче Добрашиновић, то своди на уличне бандите, а нема воље да се загази и у јавни сектор.

– Криминалом и корупцијом власт се бави само вербално у изборним кампањама, или се обрачунава само са појединцима – указао је он.

Политичари заобиђу решетке

– Од бројних злоупотреба политичара које су објавили и медији, само један процес је, колико знам, против бившег председника општине Прокупље процесуиран до краја и он је у затвору – каже Драган Добрашиновић.
Бивши прокупачки челник Милан Арсовић је правоснажно осуђен да је наместио тендер за изградњу дечјих игралишта и на издржавању је једногодишње казне.

Немилосрдни Рим

Италијанска власт је мафији запленила 23.000 некретнина и скоро 3.000 предузећа. У Србији је 2010. нарко босу Дарку Шарићу и његовој родбини заплењена вишемилионска имовина, станови у Београду и Крагујевцу, земља у Сремској Каменици, више хотела и ресторана у Новом Саду и на Палићу, власништво одмаралишта у Ровињу, некретнине на Златибору и у Марбељи, акције у Митросрему, и две фирме. Драгославу Космајцу кога је премијер Александар Вучић као нарко дилера „чије име нико не сме да спомене“, привремено су одузета 23 објекта, један враћен, а оптужба се свела на злоупотребу службеног положаја у подстрекивању.

 

ВЕСТИ

————–

11.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић