АКТУЕЛНО

РЕПУБЛИКА СРПСКА: АКЦИЈА „ПРАВДА“ – Погледајте снимак хапшења Алије Делимустафића (ФОТО/ВИДЕО)


Хапшење Делимустафића

У полицијској акцији кодног назива “Правда” ухапшено је 20-ак лица, међу којима и бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Алија Делимустафић и Јусо Шкријељ, бивши пратилац Алије Изетбеговића

Федерална полиција и МУП Републике Српске претресли су објекте на 60 локација у Федерацији и Српској, у склопу којих објекте свих сарајевских општина осим Новог Града.

У оквиру исте акције, Хрватски УСКОК, како преносе медији, претреса и неколико локација које се доводе у везу са ухапшеним лицима. Сви они терете се за организовани криминал, злоупотребу положаја, прање новца и преваре.

Алију Делимустафића, полиција Српске ухапсила је рано јутрос у насељу Војковићи у Источном Сарајеву, док је с торбом у којој је била већа сума новца, покушао да побјегне. Пребачен је у свој стан у насељу Добриња,а одатле, након вишечасовног претреса, негдје око 14 часова, предат у надлежност Кантоналног Тужилаштва.

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП Републике Српске јутрос су, по налогу федералног Тужилаштва, на подручју Српске лишили слободе три лица, рекла је начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић.

Осим Делимустафића у Јусе Шкријеља, ухапшени су још и сарајевски адвокат Емир Карача, који је годинама заступао Делимустафића. Ухапшено је и неколико службеници из Одјељења за имовинско-правне и стамбене послове те катастар градских сарајевских општина, међу којима и Лејла Церић запослена у општини Стари Град.

Налог за хапшење издат је и за Лејлу Фазлагић некадањег судију Општинског суда у Сарајеву. Хрватски Ускок претреса објекте које је Фазлагићева користила. Она је поднијела оставку на позицију додатног судије Општинског суда у Сарајеву 27. маја ове године. Високо судски и тужилачки савјет БиХ је на сједници 8. јула констатовао да јој мандат престаје 30. јула ове године.

Против Лејле Фазлагић је покренут дисциплински поступак због кориштења дужности судије како би прибавила неоправдане користи, доношење одлука којима се крши закон, кашњење у изради одлука, те намјерно давање лажне информације у вези са пријавама за радно мјесто.

Полицијска акција у Сарајеву (ФОТО:СРНА)

Полицијска акција у Сарајеву (ФОТО:СРНА)

Портпарол Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић изјавила је да се акција спроводила на подручју Сарајева и Источног Сарајева.

-Ријеч је о кривичним дјелима организовани криминал у вези с кривичним дјелима злоупотреба положаја, повреда закона од судије, прање новца и превара – навела је Бавчићева.

Она је потврдила да је Тужилаштво Кантона Сарајево током истраге радило у координацији са МУП-ом Републике Српске уз подршку Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Лејла Фазлагић (Фото: Klix)

Лејла Фазлагић (Фото: Klix)

У оквиру полицијске акције „Правда“, која се проводи по налогу Тужилаштва Кантона Сарајево, а која се спроводи на 40 локација у БиХ и 20 локација у Хрватској ухапшен је и сарајевски адвокат Емир Карача.

Службеници Федералне управе полиције адвоката Карачу су ухапсили у његовој адвокатској канцеларији, која се налази у центру Сарајева.

Хаошење (Фото: Klix)

Хапшење (Фото: Klix)

Према нашим сазнањима, Тужилаштво Кантона Сарајево сумњичи Делимустафића Шкријеља и њихове помагаче да су годинама учествовали у преварама са некретнинама.

На основу кривотворене документације укњижавали тзв. напуштене станове на себи одане људе, које су потом, посредством Делимустафићевих фирми које се баве прометном некретинина продавали трећим лицима. Мешу њиховим клијентима били су и арапски држављани.

Акција “правда” још траје.

 

РТРС

————–

11.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић