Издаја

ПОДСЕЋАМО: СРПСКИ РЕЖИМ ПЛАТИО 100,000 ДОЛАРА „ЗАКЛЕТИМ“ ШИПТАРСКИМ ЛОБИСТИМА


Америчка лобистичка кућа Подеста група коју је српска власт од 1. октобра ангажовала да заступа интересе наше земље, посебно оне на Косову, паралелно лобира и за премијера Албаније Саљија Беришу, осведоченог борца за независност јужне српске покрајине и стварање велике Албаније…

Српска Влада плаћа албанске лобисте!

уторак, 22 новембар 2011 12:46, Српске Новине
Раде и за Србе и за Албанце: Џон и Тони Подеста

Америчка лобистичка кућа Подеста група коју је српска власт од 1. октобра ангажовала да заступа интересе наше земље, посебно оне на Косову, паралелно лобира и за премијера Албаније Саљија Беришу, осведоченог борца за независност јужне српске покрајине и стварање велике Албаније.

Уговор је закључен 1. октобра ове године, а компанија ће за тај посао месечно добијати 100.000 долара.

Део тог новца, 25.000 долара, добиће и фирма Роберти Вајт, коју је Подеста груп ангажовала да лобира за Србију у Конгресу.

Веза Подеста групе са Албанијом никако није могла да буде непознаница за Србију, јер је челник те моћне лоби фирме Џон Подеста 19. септембра отворио медијски добро пропраћен први албанско-амерички форум инвеститора у Њујорку, а главни говорник на скупу био је управо Бериша.

Осим што је Србија у јеку запаљиве ситуације на граничним прелазима решила да се позабави и економијом, чињеница је и да ефеката рада Подести групе, после скоро два месеца, нема ни у назнакама.

Ипак, држава не сумња о исправност одлуке да ангажује лобисте.

– Свака озбиљна држава у Вашингтону има своју лобистичку групу. Неке имају и по неколико фирми које раде за њих.

Ангажовање лобиста је изузетно значајно за побољшање политичких и економских односа са САД – рекао је Владимир Петровић, амбасадор Србије у Америци.

Да је избор и рад Подеста групе за Србију, врло загонетан, указује стручњак за лобирање и економиста Костадин Пушара који сматра да је одговор у политичкој заврзлами.

– Ангажовање Подеста групе која лобира и за Албанију би могло да буде само маска за неку невидљиву политичку подршку, рецимо покушај српских власти да приволе САД да помогне Београду у добијању кандидатуре за ЕУ.

Смешно је и помислити да могу да ураде нешто на питању Косова за Србију, јер без обзира на то што је та америчка лоби група званично независна од Вашингтона, сигурно ће радити само оно што је у интересу САД, силе која је и творац пројекта независности Косова – указао је Пушара.

Он сматра да треба преиспитати ефекте плаћања Подеста групе, јер се Србији већ десио лобистички промашај са агенцијом из Чикага на коју су отишле велике паре, а није било никаквих резултата.

Са друге стране, политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже да Србија мора што јасније да дефинише шта хоће и да се усредсреди на америчку администрацију јер је Конгрес већ зацементирао своју политику према Косову.

– Кључ за успех лобирања је да се поставе јасни циљеви, а ми их ни дан-данас немамо када је у питању Косово. Једноставно, не може нико кратко да опише шта то Србија хоће од Косова. Је ли то цело Косово, подела Косова или неки статус који ће се дефинисати кад уђе у ЕУ – рекао је Кесић.

Садашња Влада Србије имала два уговора о лобирању, и то онај из 2009. кад је ангажована Адванцед Працтицал Солутионс ЛЛЦ из Чикага чији је власник Милан Петровић, а у време владе Војислава Коштунице на платном списку била је фирма Барбоур Гриффитх & Рогерс ЛЛЦ којој је месечно плаћала 60.000 долара.

Влада без коментара

Америчку Подеста групу је ангажовала Влада Србије, али су наши покушаји да од сазнамо какав је досадашњи учинак ове куће у лобирању за интересе Србије остали на нивоу узалудних позива људима задуженим за контакте са новинарима.

Координатор Владе Србије за сарадњу с медијима Слободан Хомен се није јављао на телефон.

Шеф Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић је обећао да ће се распитати у Влади, али су „Вести“ остале ускраћене за одговор, јер нас је Михајловић уочи закључења издања обавестио да није успео да дође до надлежних за ово питање.

Заборавили дијаспору

Костадин Пушара не види о каквим је економским интересима реч јер је од укупног извоза Србије само један одсто извоз у САД.

– Србија је ангажовањем лобиста за економске интересе једино може да иде на карту привлачења америчких инвеститора, али је сумњиво да може нешто да уради на том пољу док не побољша инвестициону климу – оценио је Пушара истичући да Србија има моћне људе у дијаспори и од великог утицаја на токове у Бриселу и Вашингтону, али је на том плану очита кратковидост власти у Београду.

Ко је Џон Подеста, клучни човек лобистичке групе: Клинтонов човек и Обамин адут

Подеста  група је једна је од највећих лобистичких кућа у Вашингтону, али иако  је име добила по оснивачу Ентонију Подести, кључни човек је Џон Подеста,  старији Тонијев брат.

Наиме, Џон Подеста је био последњи шеф  особља у администрацији председника САД Била Клинтона, касније и шеф  транзиционог тима у време кад је Барак Обама преузимао власт. Заслужан  је и за одабир главних кадрова Обамине администрације.

За Џона  Подесту кажу да је успео да наговори Хилари Клинтон, љутог Обаминог  ривала из изборне кампање, да преузме функцију државног секретара.

Џон  Подеста је на челу политичког института Центар за амерички прогрес и  посебно је утицајан у администрацији Демократске партије. Штавише,  сматрају га сивом еминенцијом актуелне администрације.

Међу  клијентима Подеста групе су по правилу компаније попут Волмарта, Бритиш  петролеума, Банке Америке, Хајнекена, Нестлеа, Новартиса…

Д. Декић – Љ. Ивановић (Вести)

3 replies »

  1. ostavte se rci lobirati kada se to uvek zvalo podmicivanje korupcija pa nisu samo dali njima pare no fondaci ji klinton pa fond nekog balkana pa durakovicu iz srebrenjce EH DRAGI BOZE DOZOVI OVAJ NAROD PAMETI pa mi na tv slusamo stalno pevace iz sarajeva i zagreba splita pevaca iz nisa beograda itd nema il retko

    Свиђа ми се

  2. auuuu, pa podesta ide na robiju, ali bre izdajnici, wikileaks napravio 2 americku revoluciju, a vi dajete pare najvecem olosu u usa
    Wikileaks Reveal John Podesta’s Hot Tub Parties With Children!

    Свиђа ми се