АКТУЕЛНО

Душан Марић: Милорад Додик и Вукота Говедарица – сусрет код ОК корала


 

67085751_milorad-dodik

фото: ВЕСТИ.рс

Хоће ли се срести Милорад Додик и Вукота Говедарица? Да ли ће до првог обрачуна лицем у лице Вајата Ерпа и Дока Холидеја након смене на челу СДС доћи у згради Председништва у Бањалуци, код ОК корала или у неком салуну у Требињу? Хоће ли се пре потезања руковати или само поздравити куртоазним климањем главе? Да ли ће на двобој доћи наоружани само колтовима или ће се сагласити да припашу и винчестерке? Хоће ли се историјски обрачун одиграти на Ђурђиц или Аранђеловдан? На годишњицу Дејтонског споразума. Ако су Милошевић, Туђман и Изетбеговић могли сести и разговарати послие четири године ратовања, ваљда могу и Додик и Говедарица.

Да ли ће се сусрет одиграти са или без присуства јавности? Додик је цитирао Љубу Аличића: „Хоћу сусрет у четири ока, дођи сама на тражи сведока“. Говедарица је узвратио стиховима из песме Даре Бубамаре: „Идеш ти, идем ја, иде цела дружина….нек нас људи сада срећне виде“, инсистирајући да дуелу могу да присуствују сви знатижељни грађани. Неко је предложио да имају и секунданте. Као у роману Ана Карењина.

Те дилеме су најновија тема „за глођање“ коју су две највеће странке у Републици Српској, једна на власти у Бањалуци, друга у Сарајеву, бациле гладном народу. С циљем да његову пажњу одврате од чињенице да само после месец дана резултати које њихове странке остварују драматично заостају за предизборним обећањима датим пре октобарских локалних избора. Више него што би Милорад и Вукота у трци на 100 метара заостали за Хусеином Болтом. Док на другој страни њихови страначки тајкуни постижу све боље резултате. Што је народ сиромашнији, што се држава више задужује, то се њихови милиони евра напљачкани у време „првобитне акумулације капитала“ дуплирају.

Сусрета, за сада, није било. Вукота није дошао. Зато што нису могли да се договоре ни о једном питању с почетка текста. А још веће неслагање испољили су око тема о којима ће, у паузи између два потезања светлог оружја, разговарати.

Искрен и објективан, без задње примисли а камоли зле намере да Говедарицу навуче на танак лед, Додик је предложио да разговарају о лоповлуку и „издајничкој политици“ СДС. Не снижавајући лествицу објективности, без задње примисли а камоли зле намере да Додика навуче на танак лед, Говедарица је узвратио предлогом да разговарају о лоповлуку и „издајничкој политици“ СНСД.

Онда су обојица проширила своје предлоге.

Вајат Ерп је предложио да теме разговора буду његова недавна посета Апачима и Сијуксима, положај ранчера (од Мањаче и Приједора, до Зворника и Невесиња) који немају коме да продају своја крда и давање субвенција и подстицаја стотинама хиљада пензионера и Индијанаца који више немају шта да продају. Све им опљачкали тајкуни СНСД и СДС.

Док Холидеј је инсистирао да се разговара о варању на картама у градским салунима, корумпираности Ерпових помоћника и укидању железничког саобраћаја на територији Републике Српске.

С обзиром да је сасвим извесно да ће се сага о овом сусрету наставити, а Милорад и Вукота очигледно не могу да се договоре о чему ће разговарати, предлажем им неколико могућих лаких тема.

Прва је лоповско-економска. Чија странка је изнедрила више тајкуна, који би, да је правне државе били осуђени на најмање 100 година робије? Појединачно. Да ли СДС у рату и у првим годинама после њега или СНСД у последњих 10-15 година?

Друга је морално-политичка. Да ли су се СНСД и СДС, странке које се куну у спремност да се обрачунају са криминалом, одрекле и једног тајкуна који се није, што би Веља Илић рекао, задовољио тиме да мало крадуцка, него је до грла огрезао у пљачкању државних ресурса? Или је сваки од њих у тим странкама јашио колико је хтео?

Трећа је завичајна: која странка има јачег „змаја од Шипова“? Да ли је јачи онај патриота са стовариштима и пумпама којег је изњедрила владавина СДС или онај поштењачина чије је прве милионе „повила“ владавина СНСД?

За крај једна родољубиво-издајничка. Која је од ове две патриотске странке дозволила преношење већег броја дејтонских надлежности са Републике Српске на БиХ и да ли је и један страначки функционер који је у томе учествовао због тога добио бар укор разредног старешине?

 

Душан Марић

—————-

14.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. У Републици Српској политичка подјела је, између осталог, базирана и на геополитичку подјелу свијета.
  СНСД је антиклинтоновског карактера а СДС и Савез за промјене проклинтоновска (будући да имају тијесне везе са Изетбеговићем и СДА којима су Клинтонови политички тутори).
  СНСД је за Трампа док се ови други не изјашњавају о будућој позицији у вези са новим предсједником САД а у вези са Балканом.
  СНСД је проруски а Савез за промјене антируски.
  СДС је провучићев наклоњен западу а СНСД није антивучићев него балансира између Бањалуке и Београда.
  СДС је против референдума а СНСД је за референдум (са елементима политичке користи и интереса због локалних а и општих избора).
  Међусобна затегнутост, ако се настави појачавати а на штету Србског народа, може довести у искушење (ако већ није) да Савез за промјене лобира западни интервенционизам ради насилног обарања Додика.
  Једино, по мом мишљењу, од свих лидера у Савезу за промјене, Младен Иванић дјелује мудрији и умјеренији. Његов став је да Савез за промјене може доћи на власт у Српскј једино легалном политичком борбом на изборима а не неким другим антидемократским методама.
  Нама као народу остајемо да се молимо Богу да нам се не десе оне несрећне историјске подјеле које нас до данас нису научиле памети.

  Свиђа ми се

  • Nemaš ti pojma ni ko je ko ni šta je šta…jer da išta znaš ovakve bljuzgotine nebi pisao…Milorad Dodik je tipičan primjer AUTOKRATSKOG lidera koji kao kameleon ,po potrebi mijenja svoju politiku…činjenice da je zadužio srpski narod u RS zarad svog bogaćenja je više nego stvarna, ali pošto ima u rukama medij koji se zove RTRS na čijem čelu sjedi nekadašnji njegov šef kabineta to je onda sve potpuno jasno….zato ne vjerujte ništa Dodiku.

   Свиђа ми се

 2. Поштована господо, председници странака или свог народа, престаните да разбијате и уништавате своју домовину у име личних интереса. Будите мудрији од оних што вам поделе спремају, немате право на овакво понашање и однос до онога што су стварали наши преци и оставили нама да чувамо. Помислите сви који ишта радите у политици, ово земаљско је пролазно…, а небеско довијека…

  Свиђа ми се