ДРУШТВО

Вучић признао да је муфтија јачи од државе Србије – Љајић запрепашћен


 Вучић: Нећу дозволити крвопролиће

18.11.2016 Спутник

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да не жели никакве сукобе у Санџаку, већ да жели да мирним путем и разговорима реши насталу ситуацију у вези са нелегалном имовином бившег муфтије Муамера Зукорлића.

„Хоћете да имамо сукоб православаца и муслимана? Ја нећу. То не значи да сваки муслиман може да ради нешто је противзаконито, али дајте нам начин да видимо како ћемо да применимо закон и да покушамо да пронађемо тај начин, а не да улазимо у рат и у сукобе“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да „неће да пошаље 1.000 жандарма да би смо се тукли са муслиманима“, те да „не жели крвопролиће у Србији“.

„Мислите ли да ће муфтија да пусти да му то тек тако неко сруши објекат без присутних 5.000 људи? Па неће и већ вам је то рекао и сада ја питам да ме посаветујете како да то срушимо“, рекао је Вучић.

vucic-ljajic-zukorlic-331x219

На коментар Зукорлића о могућим „разбијеним главама“ уколико се рушење догоди, Вучић је казао да је „сит таквих експеримената и да жели да се све заврши без разбијених глава“.

„Свима који ми ту тему сваки дан намештају, а своје задњице извуку, а има их и у Влади и на другим местима, са поруком: ’Хајде ти Вучићу заподени рат‘, ја им кажем: ’Ма немој‘. Ја нећу да иједно наше дете погине, а можемо то да урадимо са лакоћом, само што је питање ко ће да страда у свему томе“, казао је Вучић.

Додао је да заправо „сви знају шта се дешава, али да њему пребацују одговорност да донесе одлуку о том проблему“. „Какву год одлуку да донесем, они ће да ме критикују. Ако се не умешам, рећи ће да држава не постоји. Ако пошаљемо жандармерију, рећи ће да сам направио рат и крвопролиће и сви знате да сам у праву“, рекао је Вучић.

***

СДП: Маске су дефинитивно пале, коначно се зна да је премијер изабрао Зукорлића за свог партнера

18. новембар 2016. НСПМ

НОВИ ПАЗАР – Санџачка демократска партија (СДП) оценила је данас да је народни посланик Муамер Зукорлић у својим незаконитим радњама од почетка имао прећутну подршку из самог врха власти Србије.

Партија чији је оснивач Расим Љајић, потпредседник владе и председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС), у саопштењу за јавност изразила је „запрепашћење“ изјавом премијера Александра Вучића да не жели никакве сукобе у Санџаку већ да жели да мирним путем и разговорима реши насталу ситуацију.

rasim-ljajic-vucic-640x330

„Мислите ли да ће муфтија да пусти да му то тек тако неко сруши (објекат) без присутних 5.000 људи? Па неће и већ вам је то рекао и сада ја питам да ме посаветујете како да то срушимо“, рекао је премијер.

СДП је тим поводом саопштила да су „дефинитивно пале маске и добро је да се коначно зна да је СНС изабрао Муамера Зукорлића за свог партнера“.

Партија која чини окосницу скупштинске већине у Новом Пазару премијеров став сматра веома штетном за будуће међупартијске односе.

„Ако су за премијера мерило и аргументација број људи, а не закони ове државе – онда га позивамо да дође у Нови Пазар на скуп који ћемо организовати у децембру, па нека види ко колику подршку има„, наводи се у саопштењу СДП-а.

(Бета)

***

ЗУКОРЛИЋ: Вучић је државник, не дозвољава да буде изманипулисан

Србин.инфо, 19.11.2016.

Народни посланик Моамер Зукорлић је коментаришући изјаву премијера Александра Вучића да држава неће силом рушити спорни објекат у Новом Пазару рекао да је захвалан премијеру, јер је „показао државнички капацитет“ и јер не дозвољава, како је рекао, да буде „изманипулисан“.

vucic_i_zukorlic-700x438

Народни посланик Муамер Зукорлић је коментаришући изјаву премијера Александра Вучића да држава неће силом рушити спорни објекат у Новом Пазару рекао да је захвалан премијеру, јер је „показао државнички капацитет“ и јер не дозвољава, како је рекао, да буде „изманипулисан“.

Зукорлић је за „Политику“ рекао да такав иступ премијера доказује да има „капацитет да сагледа проблем у свим димензијама, имајући на уму да су стабилност, безбедност грађана и односи међу народима најбитнији“.

Зукорлић тврди и да његова порука влади да „буде паметна као што је и била“ и да не шаље Жандармерију у Нови Пазар није претња, већ комплимент.

„Мислим да су и премијер и влада моје речи разумели као добронамерни савет“, рекао је Зукорлић.

Он тврди и да није актер градње, већ да је као верник ИЗ и неко ко ју је до јуче водио заинтересован и да је на страни факултета и људи који то граде.

Упитан да ли би сакупио 5 000 људи ако неко покуша да сруши објекат, Зукорлић тврди да никада није „довлачио људе“, али да су се они окупљали да их бране и да је сигуран да ни овог пута не би пристали на њихово рушење.

Он је оптужио новопазарску локалну власт да није изашла у сусрет припадницима ИЗ за изградњу наводећи да ни он ни његов народ нису у „сукобу са државом или законима, већ с парадржавом и злоупотребама закона“.

Премијер Александар Вучић рекао је у петак да ће настојати мирно да реши случај градње објекта инвеститора Муамера Зукорлића, за који се тврди да је нелегалан, да ће се закон поштовати, али да то не жели да решава тако да резултат буде разбијање глава.

Вучић је рекао да не жели сукобе, ни сукобе православаца и муслимана.
„Нећу да пошаљем 1.000 жандарма да бисмо се тукли са муслиманима. Нећу да имамо крвопролиће у Србији“, поручио је премијер.