АКТУЕЛНО

Филм “Кордун” о Србима граничарима снима се надомак Бањалуке (видео)


Сцена из филма КОРДУН

Сцена из филма КОРДУН

Документарно-играни филм “Кордун-земља без људи” биће завршен до краја године, а већ наредне биће приказан на малим екранима.

Ради се о остварењу које нас враћа уназад 500 година, а приказује живот и страдање Срба граничара, Крајишника кроз историју.

Филм се ради у копродукцији Радио Телевизије Републике Српске и Крајишког културног центра “Свети Сава” из Бањалуке, који окупља Србе избегле из Републике Српске Крајине и Хрватске. Филм је подржан и од надлежних институција Босне и Херцеговине, Републике Српске и Републике Србије, Завичајног клуба Кордунаша Београд, Српског културног друштва “Просвјета” Загреб, Српског друштва “Кордун” Торонто, као и осталих крајишких удружења у расејању.

Председник Културног Центра “Свети Сава” Драган Крошњар рекао је да су главне улоге у филму додељене глумцима Ђурђи Вукашиновић и Душку Мазалици, а прилику да по први пут заиграју пред камерама добили су и ученици бањалучких основних и средњих школа.

Режију за ово остварење потписује бањалучки редитељ Драган Благојевић.

До сада смо интервјуе снимали на простору Хрватске, Србије и БиХ. Сада смо тренутно у Етно селу “Љубачке долине” надомак Бањалуке, а идуће седмице смо и на Чокорским пољима код Бањалуке – рекао је Крошњар.

Филм приказује живот граничара кроз историју

Филм приказује живот граничара кроз историју

Идеја филмске екипе је да се сними документарни филм који у првом реду приказује тежак живот Кордунаша кроз векове, на граници два царства.

Посебно се жели приказати тежак живот крајишке мајке и њена велика жртва и улога у очувању породице, огњишта и обичаја. Филм ће донети причу о богатој традицији и обичајима Кордунаша, те о познатим људима који су потекли са ових крајева.

Наш завичај је Кордун, а намера да га, онаквог каквог га знамо и какав је био кроз векове, отргнемо од заборава и нестајања и да причу која је у нама поделимо са свима у којима постоји и најмањи траг и дах Кордуна, са свима који су нашу причу спремни да чују. Желимо да испричамо тужну и, у исто време, величанствену причу нашег народа,  причу којој доминира патња, страдања, туга и бол – кажу у ККЦ “Свети Сава”.

Дуг и завет

Ово је наш дуг прецима и завет потомцима. Свима којима је Кордун близак ово ће бити подсетник, траг за сва времена. Они који га не познају чуће причу о Кордуну, земљи без људи – рекао је Предраг Дудуковић, аутор филма и члан УО ККЦ “Свети Сава” Бањалука.

19.11.2016. ЈАДОВНО/ МАГАЦИН, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић