АКТУЕЛНО

У Бањалуци у среду 23.новембра 2016. премијера филма о генералу Новаку Ђукићу и доказима експерата о смрти 71 и рањавање више од 150 људи на Тузланској капији 1995.


tuzlanska-kapija

За смрт 71 човјека и рањавање више од 150 на Тузланској капији 1995. године, није одговорна граната топа од 130 мм која је, према оптужници суда БиХ, долетјела из правца Озрена, наведено је у вјештачењу овог случаја, којег је урадио тим међународних стручњака.

У посљедње три године, на Војном полигону Никинци у Србији изведене су укупно 32 реконструкције тог догађаја и ниједна није потврдила одговорност генерала Новака Ђукића, који је за ово дјело осуђен на затворску казну у трајању од 20 година.

Ово је први пут да је анализа оваквог обима урађена на овим просторима, а учествовало је укупно 400 експерата.

Све је забиљежено и у документарном филму „Мучни терет подменуте кривице“, чија ће премијера бити одржана у Народном позоришту Републике Српске сутра (сриједа, 23.11.) у 18 часова.

Тим одбране генерала Ђукића најављује да ће врло брзо Суду БиХ поднијети захтјев за обнову поступка.

ЕКСПЛОЗИЈА НА ТУЗЛАНСКОЈ КАПИЈИ ЈЕ АКТ ТЕРОРИЗМА

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас да је експлозија на Тузланској капији из маја 1995. године класичан акт тероризма, што ће бити приказано и на сутрашњој бањалучкој премијери документарног филма „Мучни терет подметнуте кривице“ аутора Драгана Елчића.

Којић је истакао да је реконструкција догађаја на Тузланској капији, о чему говори филм, почео још прије двије године, у сарадњи Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и тима одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, оптуженог за овај случај.

„Изведено је 32 експеримената на војном полигону Никинци у Србији, а радили су их експерти Републике Српске, Србије, Чешке, Израела и Француске. Доказано је да експлозија од 25. маја 1995. године није проузрокована гранатом од 130 милиметара, већ је то био терористички акт у којем је било постављено више минско-експлозивних средстава“, каже Којић.

Он је истакао да је реконструкција показала да за правосуђе на нивоу БиХ докази не значе ништа, те да су ова, као и многа друга суђења оптуженим Србима, извјештаји експерата и свједочења, засновани на лажима.

Којић је нагласио да реконструкција није прављена са циљем оспоравања невиних жртава, већ доласка до истине, скидања терета одговорности са генерала Ђукића, Републике Српске и Војске Републике Српске.

Најава филма о генералу Ђукићу

Најава филма о генералу Ђукићу

„Ми ћемо у још неким случајевима у којима постоји сумња шта се заправо догодило, радити овакве и сличне провјере са страним вјештацима“, најавио је Којић.

Милорад Ивошевић, члан тима одбране генерала Ђукића, навео је да истину треба предочити изношењем чињеница, без предрасуда и претпоставки.

Он каже да се у Београду против генерала Ђукића води поступак за признавање стране одлуке, односно пресуда судова БиХ.

„Суд Србије тражио је од Суда БиХ у оквиру регуларног преиспитивања да му се достави цијели предмет јер одбрана тврди да су ту повријеђена одређена људска права, након извршених експертиза. Суд у Београду одлучиће сутра да ли остаје код тога да тражи комплетан спис јер без тога не може да одлучи о судбини поменутог приједлога“, рекао је Ивошевић.

Он је додао да Ђукић тренутно има статус болесне особе, те да очекује да буде ослобођен након реконструкција и бројних доказа који су прикупљени.

На конференцији за новинаре у Влади Српске поручено је да је пресуда против Ђукића политички монтиран процес како би била одржана теза да је Војска Српске одговорна за злочин на Тузланској капији, те да је правосуђе БиХ инструмент бошњачке политике и стварања раздора међу народима у БиХ.

 

РТРС

—————–

22.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић