АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

26.11.2016. У емисији ИНФОРАТНИЦИ представљена је књига „Јасеновачки логор“ др Николе Николића, јасеновачког заточеника (видео)


У емисији ИНФОРАТНИЦИ, у суботу, 26.11.2016. године, у 14 часова представљена је књига „Јасеновачки логор“ хрватског интелектуалца, лекара, епидемиолога по професији, др Николе Николића, заточеника у Јасеновцу који је у фебруару 1943. године са још четворицом затвореника размењен за Немце које су заробили партизани. Николић је потом постао члан Санитетског одреда Врховног штаба, шеф медицинског оделења НОВ и Партизанских одреда Југославије у Италији и главни опуномоћеник Врховног штаба за питања Црвеног крста, секретар за заштиту здравља ФНР Југославије, те редовни професор Медицинског факултета у Сарајеву.

Слободоуман човек у борби за истину о дешавањима у логору Јасеновац, као политички опасан, осуђен је на робију и послат за злогласни логор Голи оток. Књигу „Јасеновачки логор“ су након 54 године од њеног првог издања, које је убрзо након објабљивања повучено из продаје, објавили „Жагор“ и „ННК интернационал“ из Београда а о њој ће говорити писац изванредног поговора проф. др Надежда Винавер, директор издавачке куће „ННК интернационал“, Мирослав Дамјановић и новинар Дарио Мировић.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.