ИСТОРИЈА

Ко ће нас заштитити од безочних лажи наших „пријатеља“?! Прво су нас обрисали из историје… Како ствари стоје, избрисаће нас и из географије!


mlukic
Миодраг Лукић
Ветинген, 27. Новембра 2016

Гдје је наше мјесто у историји? Да ли нам је додељено да нас историја запамти као починиоца етничког чишћења и назови геноцида у Сребреници додељујући историјске заслуге другим народима, бољим и послушнијим од нас?

Не тако давно прочитао сам један текст у њемачкој штампи гдје се новинар бавио историјом Словена па је рекао: „Словени заузимају већи простор у географији него у историји“. Наравно ја сам то прокоментарисао са: „То је зато што сте ви писали историју“.

Чињеница је да је такозвана нордијска историјска школа свела све Словене, а нарочито Србе, баш на тај положај да заузимамо већи простор у географији него у историји, мада како ствари стоје избрисаће нас и из географије, као што нас бришу из историје.

Кад смо већ код брисања из историје, а што је стварни повод настанка овог текста, гледао сам на ТВ Арте емисију о Османском царству, односно о пропадању истог. Кроз увод који је говорио о продору Османлија у Европу чуо сам (и на великој карти Европе као и дјела Азије и Африке видио) да Османлије заузеше скоро све до Беча, али нико не помену да су заузели и Србију. Маричка и Косовска битка не бијеху поменуте. Лијепо сам могао да пратим страдање Грчке, Бугарске, Албаније која тада није не постојала, Босне, Хрватске и Мађарске, само српских држава нити Срба нигдје није било.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Био сам љут, али сам рачунао да не могу избјећи помињање Срба и Србије барем у дијелу о пропасти Османског царства јер Срби су први 1804. почели са ослободилачим ратовима. Био сам непријатно изненађен када су рекли да су Грци први почели борбу за ослобођење 1821., године, а грчка историчарка која је учествовала у емсији је то потврдила не трепнувши. Болесник са Босфора издише у мукама које му задају ослободилачки покрети код Грка, Бугара, Румуна, али Срба нигдје нема. Чак се помиње Невесињски устанак, али као устанак сиромашних против богатих Босанаца, а од Срба ни трага ни гласа!

После дијела емисије који је говорио о Берлинском конгресу, на карти се појављују одједном Србија и Црна Гора као независне државе, али се не помињу њихова имена нити је на карти могуће прочитати њихове називе, док је сасвим други случај са Молдавијом која се „јуначким ратом“ против Турака ослободила и заслужила своје мјесто у историји. Да моје изненађење буде веће, помиње се устанак Албанаца на Косову који су искрварили у низу битака против Турака и нису успјели да се ослободе.

Емисија траје, ја постајем све љући, а супруга ме пита зашто гледам то „с*ање“ кад ме толико нервира. Хоћу да видим до краја – одговарам и настављам скоро мазохистички да зурим у екран са кога сипају лажи.

Стигоше на ред и Балкански ратови па новинарка, чије лице не видимо, стидљиво помену Србију која је по њој, односно по ауторуте емисије, имала епизодни улогу у Балканским ратовима и њена улога се свела, вјеровали или не, на етничко чишћење муслимана у Македонији. Без имало стида тврде вајни историчари како су Срби, кварни и опаки какви јесу, протјерали 450 000 муслимана из Македоније. Чудовиште коме се лице не види, наставља да су Срби праксу започету почетком двадесетог вијека, наставили крајем истог у Босни и Херцеговини и наравно са истим циљем починили геноцид у Сребреници. Јуначки Албанци су учествовали у првом Балканском рату и тако за себе извојевали независни државу Албанију и поред настојања злих Срба да их у томе спријече. Дежурни зликовци Срби су ипак у нечему успјели – добили со Косово које им никад није припадало иако су на њему изгубили једну битку до које је дошло јер су се са сјевера спустили ка југу и ту напали на Османлије.

rusija

Почео сам већ да пуцам од бијеса када је чудовиште почело да говори о Првом свјетском рату у коме смо опет добили улогу злоћа због Гаврила Принципа и Младобосанаца макон чега више нисмо поменути јер је госпођа из Европе скочила у Арабију и задржала се тамо довољно дуго, таман толико да се смирим и не избацим телевизор кроз прозор.

Смирио сам се, барем мислим да сам се смирио, али осјећај празнине и немоћи ме не напушта као и последње двије и по деценије од како је почело систематско сатанизовање мог народа.

Већ годинама покушавам да демантујем вијести које су очигледна лаж, али без значајнијег успијеха јер иза мене нико не стоји. Нема државе која би рекла: „Доста сте лагали“, нема цркве која би то исто рекла, а поједнци који ми пружају подршку су само морална утјеха за све битке које губимо већ дуго, превише дуго.

Емисија се завршила, ја остао без ријечи да зурим у екран на коме су се покретале слике које одавно нисам видио, а моја боља половина се изнервирала и питала ме да ли сам ја последњи Србин на свијету, као да се једино ја бринем због лажи које се понављају и поново рађају већ двије и по деценије. Подсјетила ме на ријечи мудрог Иве Андрића који је негдје записао да је јадна држава о којој се брину обични људи, они којима то није посао, а не брину се они који зу за то изабрани и плаћени. На крају, о овом и не треба да се брине писац који једва да је познат у свом народу, кад у истом том народу хиљаде историчара, новинара, политичара и политолога једу свој хљеб на рачун свог народа, а ништа не чине да га заштите барем од безочних лажи наших вијековних пријатеља.

Да, пријатеља, јер емисију су направили наши пријатељи Французи и ваљда су зато тако безочно лагали. Вјерујем да би се Нијемци мало уздржали од тако безочног лагања јер нам никад нису били пријатељи.

Моји вапаји упућени Владама Србије и Републике Српске, САНУ, СПЦ-у трају двије и по деценије али их још нико није чуо, а страхујем да ме нико неће ни чути.

Лако је могуће да ћемо нестати и из географије као што смо нестали из историје и да ће се онда неко од преосталих сјетити да је неко упозоравао, кукурикао, урлао и нико га није чуо, али тада ће бити касно.

 

7 replies »

 1. ХВАЛА БОГУ ШТО ИМАМО НАШ САЈТ СРБСКИ ФАЦЕ РЕПОРТЕР КОЈИ ВОДИ НАШ БРАТ МИОДРАГ НОВАКОВИЋ И ЉУДИ УЗ ЊЕГА КАКО ЋЕ СЕ САЧУВАТИ ИСТОРИЈА И ГЕОГРАФИЈА СЕТИ СЕ ШТА СУ ТИ ПРЕЦИ ЗБОРИЛИ ДОКЛЕ СУ ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ ДА НАМ ЈЕ СКАДАР СРБСКА ПРЕСТОНИЦА СЕТИ СЕ ДА СУ СТАРИ СРБИ ГУСЛАЛИ ДА СЕ ПЕВАЛИ ВИТЕШКЕ ПЕСМЕ О КОСОВУ О КНЕЗ ЛАЗАРУ О КОСОВСКОМ БОЈУ И МЕТОХИЈУ СЕ СПОМИЊАЛИ САМО ЋЕ СЕ ТАКО УЗ ИСТИНСКУ ВЕРУ ПРАВОСЛАВНУ И СВЕТОСАВСКУ СРБСТВО САЧУВАТИ АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се

 2. Кад си овако трули дефетиста,боље је и да не пишеш! Кроз целу своју историју Србија је била у “оаквом“ положају. Зато што је Србија Библијска земља,а демони то прво осете!

  Свиђа ми се

 3. Ви сте навели само један информативни производ Новог Светског Поретка који добро илуструје суштину информативног рата који је у току. Суштина је:
  ЛАЖ, ЛАЖ, ЛАЖ и још 100 пута поновљена лаж.
  Против лажи је и лако и тешко борити се.
  Лако је зато што иза лажи не стоје чињенице али и тешко јер конзументи лажи немају ни времена ни потребе да је проверавају изречено (информатички производ неког злочестог чике). Стратегије борбе против лажи се у суштини своде на дискредитацији извора јер ако дискредитујете извор онда емитоване лажи немају тежину.
  У овом случају ТВ Арте заслужује да попије добру дискредитацију јер су се нацртали. А дискредитована ТВ у врло кратком року има проблема са финансирањем.
  Мислим да се разумемо.
  Чак не мора да буде ни тешко јер ако узмете 2-3 таква промашаја (лажи о Србији и СРбима на пример) и онда направите информативни производ са именима и презименима актера и правним субјектима који стоје иза тога и пустите у етар имате ситуацију.
  Да будем прецизнији овај приступ користи Русија на суптилан начин када је реч о РТ и Спутњику јер разоткрива лажи и медије који стоје иза истих и дискредитује их у очима публике. И због тога је таква галама јер не могу да пласирају већ припремљене информативне производе који су спремни за објављивање али због злочестих руса не могу јер би се суочили са чињеницама.
  А циљеви су „племенити“: 2. светски рат је започела Русија, усташе су биле борци за људска права у 2. светском рату, Хитлер је био мирољубиви чикица који се борио за мир у Европи, , ….
  Данас су циљеви још „племенитији“: Русија је претња за планетарни мир, Русија угрожава економску будућност планете јер не дозвољава хуманим и мирољубивим западним компанијама да без ограничења послују у Сибиру, Русија је себична јер неће да дели гас, нафту, питку воду, минерале са мирољубивим капиталистима, Русија убија умерену опозицију која је принуђена да се брани тенковима, ракетама, топовима, .. у Сирији, ….

  Liked by 1 person

 4. Сами себе ћемо избрисати и историјски и географски јер више немамо ни снаге,ни воље ни жеље да учинимо нешто да би опстали као народ и држава.Наравно то иде на руку заклетим непријатељима који подржавају продате Србске душе који су на чело свих институција а несметано раде на корист наше штете.

  Liked by 1 person

 5. И овдје се показало да смо ми као народ обичан историјски отирач по којем се бришу све лажи. Институције србске су те које од нас праве отирач за лажи а странци то користе.

  Liked by 1 person

 6. Ех – пас лаје, ветар носи! Тако ће бити и са њиховим причама. Мене је познаник из Далмације покушао да навуче на те либералне флоскуле, али се изнервирао пошто сам ја тражио изворе и доказе његових информација (а да то не буду ВоА и Дојче Веле); па ми је поручио да сам четник и националиста – то су ваљда псовке?!

  Liked by 1 person

 7. Prijatelju mnogo ocekujes od coveka koi odlikuje vulina i urednik smeca od novina.Nije problem kada se tor pravi,no je problem kada u tor trcis.Ima jedna anegdota a mozda je i istina u nekom selu umre pop i neki problem sanja da postane pop kupi odezdu i posta pop narod posle odredjenog vremena pita oh BOZE sto njega BOG IM ODGOVORI NISAM NASAO GOREGA…Pa truju nas iz vazduha pokazem u Nisu popovima i m ilicu a oni me gledaju ko krava mrtvo tele….

  Liked by 1 person