АКТУЕЛНО

Дачић: Напустио сам скуп у Варшави, не може мени злочинац да држи предавање


dacic

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је напустио скуп у Варшави због увреда такозваног „министра спољних послова Косова“ Енвера Хоџаја.

Како каже, Хоџај је изјавио да су „Срби криви за све ратове на простору бивше Југославије“ и да су „криви за геноцид“.

„Пошто Могерини и други домаћини нису реаговали на Хоџаја ја сам рекао ‘ако можете без Србије, радите’ и напустио скуп. Не пада ми на памет да слушам предавања од оних који су починили злочине над Србима“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да ја са Хоџајем водио оштру полемику због тога што је реаговао на његово излагање у коме је рекао да „Косово“ не може да буде представљано као и друге државе.

Он је рекао да су приче да „Косово“ иде у ЕУ „фатаморгана за приштинску јавност“ и да европски пут Србије није исти као и европски пут „Косова“.

„Споразум о стабилизацији и придруживању који је потписало Косово је ССП за територију, а не за државу. Тај ССП не ратификују државе чланице, већ само Европски парламент, тамо је Косово обележено правилно са звездицом и фуснотом“, рекао је Дачић, говорећи о учешћу на годишњем министарском састанку Вишеградске групе и Западнобалканске шесторке.

Упитан да прокоментарише изјаву потпредседника Социјалистичке партије Србије Бранка Ружића да ће „Србија у ЕУ ући без Косова„, Дачић је рекао: „Мислим да ни он, ни био ко други не зна како ће и под којим условима Србија постати чланица ЕУ“.

„Захтев Хага није никаква новост“

Осим тога, Дачић је поводом захтева Хашког трибунала да троје чланова Српске радикалне странке буде изручено том суду рекао да се ништа ново није догодило осим што је скинута ознака поверљивости са тог документа.

„Ништа се ново није десило, осим што је скинута ознака поверљивости. Промене наших ставова нема“, рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова.

Министар је додао да ће јавност бити обавештена уколико буде промене у ставу Владе Србије а да је Министарство спољних послова дужно да заступа државну политику.

Коментаришући оцену Европске комисије да Србија не сарађује довољно са Хашким трибуналом, Дачић је рекао да „ни они сами више не знају шта ће да измисле“.

“Сада причамо о процесу против (Војислава) Шешеља који је ослобођен. Ово није потерница за неким ко је извршио ратне злочине већ за, колико сам обавештен, непоштовање суда“, рекао је Дачић.

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на сведоке у процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Налог за њихово хапшење, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015. године, али по њему ни до данас није поступљено.

Оценивши да је Србија неколико пута одбила да поступи по налогу суда, да ухапси и у Хаг изручи троје радикала, Трибунал је 5. октобра издао међународни налог за њихово хапшење, са кога је јуче скинута ознака поверљивости.

2 replies »

  1. Камо лепе среће да никада нисте ни седали за сто и преговарали о Светој земљи о свему треба причати али о Светињама нема компромиса,но то једино могу комунистичка деца,да спроведу брозово обећање дато Албанцима,давали га и продавали Србски комунисти и на крају да га овере њихови синови и унуци. Куда ће мо сутра пред Свете Немањиће који су на том темељу направили најјачу икада Србску државу, јадни су данашњи потомци који бацају бисере пред свиње.

    Liked by 1 person

  2. ДОКЛЕ ЋЕ ТАЈ дачић ДА ЛАЖЕ НАС СРБЕ И СРБКИЊЕ КО ТИ ЈЕ ДАО ПРАВО ДА У ИМЕ СРБСКОГ РОДА И СРБИЈЕ ЗБОРИШ ? КОГА БРЕ ВИ ЛАЖЕТЕ СА ЊИМА ЗБОРА НЕМА КАД СИ ТИ ВИДЕО БИЛО КОГ СРБСКОГ НАЦИОНАЛИСТУ ДА ПРЕГОВАРА СА душманима КОЛИКО ЗНАМ НИ ЈЕДАН НИЈЕ ОВО ЈЕ ИЗДАЈА СРБИЈЕ банда комунистичка лажљива дачићу БОГ ЋЕ ТЕ СУДИТИ ЂЕ ЈЕ КНЕЗ ЛАЗАР ПАО И КОСОВСКИ ВИТЕЗОВИ ТИ БИ ДАЈЕШ шиптарима СВЕТУ СРБСКУ ЗЕМЉУ НИКО НЕМА ПРАВА ДА ТО РАДИ НИЈЕ ТИ КОСОВО И МЕТОХИЈА ЂЕДОВИНА КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ И НАШЕ ЈЕ ДО ГРОБА ЈА СЕ ВАЗДА КА И СВИ ЧЕСТИТИ СРБИ БОГУ МОЛИМ ДА СЕ САЧУВА КОСОВО МЕТОХИЈА БЕЗ КИМ СМО НИШТА СА КИМ СМО ЉУДИ БРАТСКИ И ЧЕТНИЧКИ ПОЗДРАВ ЗА СВЕТОСАВСКУ СРБАДИЈУ СССС

    Liked by 1 person