АКТУЕЛНО

Заљубљеник у мозгалице Зоран Танасић – светски шампион у решавању судоку задатака


Зоран Танасић: Логика најјаче оружје

Зоран Танасић: Логика најјаче оружје

Зоран Танасић златну медаљу освојио у Словачкој, такмичећи се против 20 играча, међу којима су фаворити били Британци и Јапанци.

Београђанин Зоран Танасић (51) је светски шампион у решавању судоку задатака!

Освојио је злато у категорији ветерана на недавно одржаном Светском првенству у Словачкој.

Свој сан је остварио такмичећи се против 20 играча, међу којима су фаворити били Британци и Јапанци.

Овај магистар менаџмента тренутно ради у фирми која се бави финансијским лизингом.

Од 2005. године члан је Менсе, међународне организације која окупља натпросечно интелигентне људе.

– Одувек сам волео да решавам математичке и логичке задатке, а судоку сам почео да играм пре девет година. Члан Савеза загонетача Србије постао сам 2007, а годину дана касније постао сам и њихов председник.

Танасић из Словачке носи најлепше утиске. Каже да су планови Савеза да Србија буде домаћин Светског првенства логичких задатака и судокуа.

Организовање самог такмичења је захтевно и изискује велике трошкове јер учествује око 300 људи из 25 земаља.

– Надметање траје седам дана у континуитету и потребно је обезбедити превоз, смештај и храну за све учеснике, па ћемо потражити помоћ од државе.

Наш саговорник спреман је да се посвети овој идеји и планира да у октобру 2017. године, током Светског првенства у Бангалору (Индија), предложи кандидатуру Светској загонетачкој федерацији.

Већ је одређено да ће се шампионат 2018. године организовати у Сан Марину.

– Савез загонетача Србије је удружење грађана основано 2005. године у Новом Саду. Финансирамо се искључиво од донација. Савез је оформило 16 заљубљеника у логичке игре. Број чланова је временом варирао. У једном тренутку их је било стотинак, па све до тридесетак колико их је сада. Чланови Савеза су свих узраста, од омладине до пензионера, а занимања су различита. Ту су ученици, студенти, новинари, ИТ стручњаци, службеници и други. Неки од чланова су у удружењу Менсе – објашњава Танасић.

Као заљубљеник у мозгалице, говори о позитивним странама судокуа, логичких задатака и шаха. Сматра да су људи упућени у све добробити ових игара, али истиче да их многи не играју због слабог знања математике.

Савез загонетача Србије подстиче грађане да им се прикључе. Пре две године су почели да организују такмичења за студенте. На ова надметања пријављивали су се студенти Економског, Математичког, Машинског и Електротехничког факултета. Председник Савеза загонетача већ је саставио задатке за друго првенство студената у судокуу. Све то ради из љубави према овој игри.

– Волим да задаци буду лепи, естетски симетрични, а то се постиже путем логике. Комбинација је превише, а оне које састављају компјутери веома су тешки, чак и за експерте – закључује Танасић.

Популарност без граница

Судоку је настао у Јапану 1986, затим 2005. године постаје популаран у Великој Британији, а потом и у међународним оквирима постаје игра с најбржим растом популарности. О овој игри постоји и математичка теорија која је заснована на теорији комбинаторике и графова. У новинама се појављују само неке од врста судокуа. Иначе, ова игра има око хиљаду различитих врста од којих су неке комбиноване с логичким задацима.

ВЕСТИ

———————-

11.12.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Безброј примера колико Србски народ има паметних и талентованих људи,и када би такви имали примат у овој држави били би најјачи у свету. Нажалост код нас је све обрнуто лопови,криминалци,курве и наркомани су увек у првом плану на телевизији и у штампи.

    Свиђа ми се