ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

КАПИЈА СЛОБОДЕ ЈЕ ОТВОРЕНА! – Рецитал у Ивањици поводом стогодишњице ОСВАЈАЊА КАЈМАКЧАЛАНА


ПОМАЖЕ БОГ БРАЋО И СЕСТРЕ,

Поводом стогодишњице ОСВАЈАЊА КАЈМАКЧАЛАНА, у Ивањици је одржан РЕЦИТАЛ са насловом КАПИЈА СЛОБОДЕ ЈЕ ОТВОРЕНА. Нисам сигуран да је негде одржан сличан програм са истим насловом, па ћу вам мало детаљније описати.

На иницијативу нас двојице програм је изведен у Основној школи „Милинко Кушић“ у Ивањици 22.12.2016 године, уз око 200 посетилаца и преко 70 ученика, уз професоре историје, србског језика и музике. Несебичну помоћ и сагласност око организације дао је директор школе, господин Стеван Давидовић и велико му  хвала од нас двојице иницијатора Николе Милошевића и Милоша Ћирковића. Хвала и господину пуковнику Драгану Крсмановићу, историчару из Ужица који је дошао о своме трошку, али је добио велики аплауз за своје виђење и значај ОСВАЈАЊА КАЈМАКЧАЛАНА.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Присутне је поздравио ПРЕДСЕДНИК СРБСКИХ РАТНИХ ВЕТЕРАНА Никола Милошевић, а ја директан двоструки потомак Милош Ћирковић рекао сам како је настао назив програма КАПИЈА СЛОБОДЕ ЈЕ ОТВОРЕНА:

Приликом освајања врха Кајмакчалан висине 2525 м. на планини Ниџе у једном тренутку четнички војвода Вук (односно Војин Поповић – командант Добровољачког одреда) угледао је команданта другог батаљона Радоја Пантића како клечи, крсти се и љуби ЗЕМЉУ. Војвода га је позвао да крене напред, а Пантић га је замолио и рекао: – Војводо ово је НАША ЗЕМЉА, молим те клекни и ти и пољуби је и знај да је овог тренутка КАПИЈА СЛОБОДЕ ОТВОРЕНА.

Затим сам напоменуо како је настао Добровољачки одред и да су у његовом саставу били СРБИ добровољци из Херцеговине, Боке, Македоније, Аустро-Угарске, комите ичетници. Пошто је Драгољуб Дража Михаиловић рођен у Ивањици, рекао сам да је ђенерал Дража најодликованији СРБСКИ официр, односно војник. Дража је учесник ратова од 1912 године и да верујем да се и данас његова душа бори са изродима и издајницима. Напоменуо сам да је свети владика Николај рекао да је Дража највећи мученик СРБСКОГ народа јер му се не зна гроб и да су га убили идеолошки преварени Срби.

За оне који су у заблуди, рекао сам да је ЧЕТНИК име славних СРБСКИХ бораца против турске, бугарске, аустро-угарске и немачке окупације.

Неки историчари Кајмакчалан називају НЕБЕСКОМ ПРЕСТОНИЦОМ СРБИЈЕ због великог броја погинулих,а ја много година говорим: да није било наших деда и прадеда, не би било ни СРБА ни СРБИЈЕ, а ни ми вечерас не би били овде.

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

________________

П.С. Једва смо успели да ово урадимо. Било је много саботера, лицемера, бојкота, па чак и интервенција у Београду. Поштовани, емоције су јаче од мене, па вас молим да и ви помогнете да одужимо део дуга ДЕДАМА, јер дуг не можемо никад одужити.

Желим вам свако добро од БОГА и
БРАТСКИ ПОЗДРАВ!
Милош Ћирковић

3 replies »

  1. Бравао, браво. Ово је заиста сјајно и за понос свих нас. Хвала свим правим патриотама а ви сте они који предводе такве истинске пре свега људе а онда и патриоте.
    С поштовањем Пајо.

    Свиђа ми се