Полиција

Ново хапшење (неподобних) полицајаца! Приведени чланови Синдиката полиције Слога, Милан Думановић и Младен Трбовић


Предновогодишње привођење због наводног одавања службене тајне

sindikat-policije

Београд, 31.12.2016. – Пред сам дочек Нове године око 14 часова београдска полиција привела је наше чланове Милана Думановића и Младена Трбовића због наводног одавања службене тајне.

Без налога за довођење, претрес или било ког другог писаног документа полиција је упала у стан Трбовића и одвела га на саслушање, на основу налога који су, како кажу, усмено добили.

Претходно приведен је и Милан Думановић коме је омогућено да позове адвоката који би присуствовао саслушању.

Како смо обавештени, очекује се долазак тужиоца.

Нејасно је о каквим службеним тајнама се ради да би се баш данас приводили с обзиром да је Младену Трбовићу прекинут радни однос у дисциплинском поступку још пре пар месеци, док Думановић и даље ради у ПУ Панчево. Претходно, они су радили у УКП Одељење за опсервацију и документовање.

За шта се терете?

Одавање службене тајне Кривични законик
Члан 369

(1) Службено лице које неовлашћено другом саопшти, преда или на други начин учини доступним податке који представљају службену тајну или које прибавља такве податке у намери да их преда непозваном лицу, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено из користољубља или у погледу нарочито поверљивих података или ради објављивања или коришћења података у иностранству,
учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

(3) Ако је дело из става 1. овог члана учињено из нехата, учинилац ће се казнити затвором до три године.

(4) Службеном тајном сматрају се подаци или документи који су законом, другим прописом или одлуком надлежног органа донесеним на основу закона проглашени службеном тајном и чије би одавање проузроковало или би могло да проузрокује штетне последице за службу.

(5) Службеном тајном, у смислу става 4. овог члана, не сматрају се подаци или документи који су управљени на тешке повреде основних права човека, или на угрожавање уставног уређења и безбедности Србије, као и подаци или документи који за циљ имају прикривање учињеног кривичног дела за које се по закону може изрећи затвор од пет година или тежа казна.

(6) Одредбе ст. 1. до 4. овог члана примениће се и према лицу које је одало службену тајну пошто му је престало својство службеног лица.

У читавом случају нејасно је коју су то инфромацију изнели или обелоданили а која је службено означена као поверљива, с обзиром да у МУП ни један акт није донешен у складу са Законом о тајности податка, нити постоји Одлука о тајности података за документа која су им евентуално била доступна.

Оно што је евидентно да цео случај мирише на освету моћника у врху МУП, који су чекали погодан тренутак, да пред празнике ову „акцију“ спроведу у дело и то пред сам дочек Нове године у време када су адвокати отишли ван Београда и када се премају за прославу најлуђе ноћи.

Јасно је да је по среди политичка игра која за циљ има одређивање притвора за оне који су се дрзли да поднесу кривичне пријаве против најмоћнијих у МУПу.

Подсетимо се, Думановић и Трбовић дали су својевремено као синдикални активисти изјаву:

Према најновијим информацијама са којима располажемо, Думановићу и Трбовићу МУП је одредио задржавање од 48 сати, до понедељка, када ће их саслушати тужилац. До тада, биће у притвору а дежурни тужилац изгледа да није заинтересован да их саслуша. Дакле, јасно је да се ради о смишљеном плану у циљу застрашивања.

О новим сазнањима која су у вези овог случаја, обавестићемо вас на време.

Синдикат полиције Слога

***

Адвокат ухапшених полицајаца: Забранили нам да разговарамо са ухапшенима

31.12.2016 Телепромптер

Адвокат Владимир Тодорвић и председник Полицијског синдиката “Слога” Драган Жебељан покушали су да обиђу ухапшене оперативце МУП-а Младена Трбовића и Милана Думановића који су притворени због навода да су одавали службене тајне.

Полиција нас је обавестила да нам се не дозвољава посета ухапешним полицајцима Младену Трбовићу и Милану Думановићу који су незаконито ухапшени пред Нову годину. Њима је наметнут бранилац, иако га нису изабрали. Они су имали 24 часа по Закону о кривичном поступку да сами изаберу браниоца – рекао је адвокат Владимир Тодорић.

Он је још додао да је ухапшеним полицајцима инспектор МУП-а са презименом Грбић рекао да имају 15 минута да обезбеде адвоката.

Нико на свету не може за 15 минута да обезбеди адвоката, њима је наметнуто. Онемогућено нам је и да видимо решење о полицијском задржавању – додао је Тодорић.

“Ово су основна људска права који сваки грађанин Републике Србије мора да има – право на браниоца. Ово све указује да постоји политичка позадина и да се тешко крши Кривични законик у УСтав Србије”.

9 replies »

 1. Ново хапшење (неподобних) полицајаца!
  ++++
  Лоша и добра вест !
  Лоша, што је антрополошки шљам на власти почео отворено да се обрачунава и са до јуче њиховим запосленима, све у циљу да заплаше свакога онога ко износи чињенице о њиховом злочиначком деловању. http://www.teleprompter.rs/osveta-dijane-hrkalovic-bila-stocarka-lepila-sns-plakate-danas-hapsi-postene-policajce.html
  http://www.teleprompter.rs/fasisticko-zastasivanje-uhapseni-policajci-koji-su-raskrinakli-kriminal-stefanovica-hrkaloviceve.html

  А добра ?
  Па видим је у чињеници да ће сада, и сви остали припадници ( надам се ) народне милиције да схвате да сутра било ко и од њих може да буде предмет хапшења ових бедника на власти.
  И не само хапшен.
  Уз наду, да ће бити са својим народом ( војска такође ) када ускоро почне борба за ослобођење од тог најгорег антрополошког шљама који се окотио у нашем логору.

  Свиђа ми се

 2. А ова милиција се прославила и 2014. године када су похапсили у Ваљеву неке своје Србе зато што су малтретирали Жене у Црном које су ишле у Сребреницу, а у Ваљеву су биле само у пролазу. Срби су осуђени на 30 дана притвора, аутоматски. Није шала када се ту умеша Комитет Правника за Људска права директор Милан Антонијевић, кад се наврзне на неког Србина, ту трава не Ниче.
  Уз пут, господо ФБР, констатујем да сам и ја провео ову римокатоличку Нову годину, овако, хтео не хтео, џабе да се правдам, роба говори.

  Свиђа ми се

 3. Тај мали је бранио београдске педере, овде на снимку. Од напада Срба.
  Вероватно би бранио и становнике Београда тако?

  Свиђа ми се

 4. Погледајте овог шиљокурана милицајца лево на слици: Како то дете да удариш каменом у главу, када је то наше дете послато да заради неки динар. А где га шаљу ти Срби? Шаљу га мечки на рупу.

  Свиђа ми се

 5. Погледајте овог у црвеној јакни са чарапом на глави: Дође некако као споменик, СПО меник Српског Обнављања.

  Свиђа ми се

 6. Žao mi je i uhapšenih policajaca i njihovih porodica. Smatram, svi časni policajci a i vojska treba da se udruže, organizuju i ostanu sjedinjeni.Narod je uz njih i narod ih neće izdati, samo da oni ne izdaju narod. Pravi je momenat da se policija i vojska obrate narodu i obaveste narod o hapšenju svih izdajnika koji već denijama zatiru Srbe i Srbiju. Sada se i policija, na ličnom primeru uverila da narod ne laže, da ne kuka uzalud, da je narod na svojoj koži odavno osetio i oseća torturu izdajnika, koji neprekidno, skoro 30.godina, zatiru Srbe i Srbiju,da narod govori istinu!!! Policija i vojska treba napokon da pokaže i dokaže i sebi i narodu, da su oni zaštitnici naroda i države, da su oni institucije države odgovorne za bezbednost i suverenost naroda i države i da imje do bezbednosti i suverenosti naroda i države stalo. Nema potrebe da vojska i policija više traže bilo kakave izgovore za svoju neorganizovanost i ne sprovođenje svoje osnovne uloge u društvu i državi. Policija i vojska i narod su jedno. Pa da pokažemo da smo jedno, vreme je!

  Свиђа ми се

  • Изумом дигиталног фотоапарата, сви смо постали колективни шпијуни. Не кошта филм, сликај бато. Јел видите оног испред марице како слика масу преко пута? Камером.

   Свиђа ми се

 7. Опет ретроактивно привођење пандура од својих. На ЈУ Тубе је објављено 11. октобра 2016. године. Као да се иза брда ваља нешто веће. Можда је неки актуелан грех, милиција је очигледно јела коштице од јабука, па је постала интелигентнија, нарочито министар и око њега. Присутни смо затегнутим односима и свађи шефова са радницима пандурима и саобраћајцима. Обично шефови победе, али овде радници имају шансу коју им пружа јавност и прилика да и ми са дна медијума сазнамо нешто уз прве руке.
  На пример ко је дао налог да ове колеге киднапују монаха немонаха Антонија 2014. године – онај у цивилу са капуљачом и тамним наочарима, а онај у црвеној јакни се касно сетио да намакне капуљачу и стави чарапу на главу су само оперативци нижег ранга. Ја бих волео да се докаже да је то рађено по налогу НВО организације који су стварни претпостављени радницима наше милиције.

  То се понавља још од Крваве литије, Срби никако да се опамете.
  Ако се буду правиле неке нове демонстрације, неће да се важе уколико у извештају не пише да је повређено више милицајаца од демонстраната. Упркос тога што милиција има најсавременију опрему заштите на раду.

  Свиђа ми се