ДРУШТВО

Срећнa ти слава и рођендан РЕПУБЛИКО СРПСКА!


СРЕЋАН ТИ ПРАЗНИК РЕПУБЛИКО СРПСКА: Република Српска данас слави 25. рођендан

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Поводом 25 година од настанка, данас ће бити одржан свечани дефиле, са богатим културно-умјетничким програмом, а након тога и свечана академија у спортској дворани Борик.

Свечаностима поводом Дана Републике присуствоваће и предсједник Србије, Томислав Николић и министри у Влади Србије.

На Тргу Крајине биће уприличен и програм за дјецу и младе, а послије параде и свечане академије, у центру Бањалуке биће одржан и концерт Етно групе “Траг“, као и концерт 100 српских труба, након чега ће наступити група Легенде.

Прославу Дана Српске обезбјеђиваће више од хиљаду полицајаца.

Министарство унутрашњих послова позвало је све грађане Српске да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима посљедњег пописа из 2013. године, има 1.326.991. становника.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ. Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба.

Основне привредене гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зеленгору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен… са огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних ријека попут: Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.

Извор: Искра

***

Рођенданска честитка са крова Српске

РТРС, 9.1.2017.
Млади Фочак Владан Малиш честитао је дан Републике Српске фотографијом која је настала на Маглићу- највећем врху Српске и БиХ, високом 2.386 метара.
 094648
Маглић – Дан Републике СрпскеФото: СРНА

Слика говори више од хиљаду ријечи. За овакву слободу наши очеви су живот дали. Срећан ти рођендан Републико Српска„, написао је Малић на фотографији, коју је доставио Срни.

На фотографији је приказан поглед са крова Српске, обојеног српском трбојком, који одузима дах.

Фотографија на којој су Владан и његов пријатељ Огњен Миличевић настала је недавно на Маглићу.

Извор: СРНА

3 replies »