Аудио

Радио емисија „Тамо далеко“ – звучни недељник српске историје, културе и духовности


tamo-daleko-svet

Интернет радио емисија „Тамо далеко“ је од локалног (у овом случају новозеландског нивоа) прерасла у својеврсну звучну књигу подсећања за све Србе, како оне у дијаспори тако и оне у матици.

Вашој пажњи препоручујемо да послушате овај прави звучни недељник српске историје, културе и духовности, као и будуће емисије ауторског тима који чине Љиљана Драча, Милован Аксентијевић и уредник Владимир Бојовић. 

__________

Епизода 80

12. јануар 2017. Тамо далеко

У овој епизоди:

– Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа (04:02)
– Божић (12:32)
– Полажајник (или положајник) (19:20)
– Божић у урбаној средини (26:02)
– Мудре мисли о Господу Исусу Христу (36:12)
– Новогодишња честитка (40:25)

… и пуно, пуно лепе музике…

Архива претходних емисија се налази овде (у новом прозору)

***

bozic

Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа

„А кад се наврши вријеме, посла Бог Сина својега јединороднога“ (Гал 4, 4), да спасе род људски. И кад се испуни девет месеци од благовести, коју јави архангел Гаврил Пресветој Деви у Назарету, говорећи: „Радуј се, благодатна… ево зачећеш и родићеш сина, и надјени му име Исус“ (Лк 1, 18 и 31).

У то време изиђе заповест од кесара Августа, да се попише сав народ у Царевини римској. Сходно тој заповести требаше свако да иде у свој град и тамо се упише. Зато Јосиф Праведни дође с Пресветом Девом у Витлејем, град Давидов, јер обоје беху од царског колена Давидова. Па како се у тај малени град слеже много народа ради пописа, не могоше Јосиф и Марија наћи конака ни у једној кући, због чега се склонише у једну пећину овчарску, где пастири овце своје затвараху.

У тој пећини, а у ноћи између суботе и недеље, 25. децембра роди Пресвета Дева Спаситеља света, Господа Исуса Христа. И родивши Га без бола, као што Га је и зачела без греха, од Духа Светога, а не од човека, она Га сама пови у ланене пелене, поклони Му се као Богу и положи Га у јасле. Потом приђе и праведни Јосиф, и он Му се поклони као божанском плоду девичанске утробе. Тада дођоше и пастири из поља, упућени од ангела Божјег, и поклонише Му се као Месији и Спаситељу. И чуше пастири мноштво ангела Божјих где поју: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“ (Лк 2, 14).

У то време стигоше и три мудраца с Истока вођени чудесном звездом, са даровима својим: златом, ливаном и измирном, и поклонише Му се као Цару над царевима, и дариваше Га даровима својим (Мт 2). Тако дође у свет Онај, чији долазак би проречен од пророка, роди се онако како би проречено: од Пречисте Деве, у граду Витлејему, од колена Давидова по телу, у време када више не беше у Јерусалиму цара од рода Јудина, него цароваше Ирод туђин.

После многих Својих праобраза и наговештења, изасланика и весника, пророка и праведника, мудраца и царева, најзад се јави Он, Господар света и Цар над царевима, да изврши дело спасења људског, које не могоше извршити слуге Његове. Њему нека је вечна слава и хвала. Амин.

Из Пролога, Св. владике Николаја: „Светосавље“

 


О радију „Тамо далеко“

У нашим емисијама имамо прилоге из српске историје, културе и духовности. Исто тако гледамо да буде заступљена и српска музика, али и духовна и популарна и народна/традиционална.

Једна од главних водиља нам је да не преносимо никакве контроверзне или провокативне садржаје, тј. ништа што би могло да посвађа Србе, прави раздоре, побуђује људе да реагују и слично. Свесни смо да постоје периоди и догађаји из српске историје око којих су Срби подељени и ми не гајимо илузију да ми то можемо сада и на брзину да решимо.

Оно што можемо да урадимо је да не распирујемо даље поделе. Са друге стране, можемо да ширимо оно позитивно што је из јавног живота и медијске сфере одавно потиснуто. Српско јединство изнад свега!

Нудимо сарадњу свима. Ако тамо негде у свету имате неку своју радио станицу, слободно можете да преузимате наше емисије и да их емитујете. Уколико желите да помогнете у стварању оваквих емисија и побољшању њиховог квалитета јавите нам се – увек сте добродошли.

Ово је потпуно аматерски и некомерцијалан пројекат. Људи који ово раде, то раде из љубави и задовољства и из жеље да сачувају и афирмишу богату српску баштину. Наш главни проблем је недостатак времена јер сви ми имамо своје обавезе на својим пословима, својим породицама и у заједници.

Ако волите радио као медиј и ако нађете времена да преслушате неку од наших емисија било би нам драго да чујемо неку критику, савет или сугестију како да побољшамо квалитет наших емисија. Ако на било који начин желите да се укључите или помогнете увек сте добродошли.

Љиљана Драча, Милован Аксентијевић и Владимир Бојовић