АКТУЕЛНО

Судски процес против владике Артемија крцат неправилностима, недостају и докази (ВИДЕО)


Маратонски процес у случају против владике Артемија и његових сарадника настављен је прошлог месеца пред Вишим Судом у Београду.

Епископ Артемије током консултација са својим адвокатом / Фото: КМ Новине

Епископ Артемије током консултација са својим адвокатом / Фото: КМ Новине

Оно што овај случај од почетка карактерише јесте недопустив ниво неправилности, нелогичности и правних пропуста који га прате од самог почетка.

„Прва ствар која, по мени, ту одсуствује од неке процедуре је његово трајање а ми смо још увек фактички на самом почетку, без обзира што је формално отпочео главни претрес. И ти докази који би требало да се изводе представљају заправо својеврсну истрагу, оно што је требало истражити и испитати пре него што је уопште отпочео читав тај поступак и можда пре него што је и сама оптужница ступила на правну снагу“ каже за КМ Новине адвокат одбране Никола Томашевић.

Никола Томашевић, адвокат одбране / Фото: КМ Новине

Никола Томашевић, адвокат одбране / Фото: КМ Новине

Главним недостатком сматра одсуство материјалних доказа „конкретно писмени докази, посебно у односу на економско – финансијску аналитику који су „привремено“ одузети а ми никако не можемо да дођемо до њих. То је по мени највећи проблем за браниоце у овом случају. Ми ћемо даље у поступку на томе инсистирати. Од тога нам зависи могућност изношења одбране јер се на томе заснивају и оптужница и наша одбрана. У зависности од доказа и колико ће нам они бити на располагању, а морају нам бити на располагању и то не би смело да нам се ускрати, зависи исход и одлука у овом поступку“ каже Томашевић.

Процес је још једном одложен и то за 8. март, ове године за када је заказано наредно рочиште. Овај пут је за то постојао објективан разлог али није сваки пут било тако, каже за КМ Новине адвокат владике Артемија, Бранислав Тапушковић.

„Овога пута заиста није пропуст ни Суда ни тужилаштва већ је разлог за одлагање суђења болест колеге који брани Симеона али остаје проблем који је и до сада присутан. Први пут је владика Артемије испитан још 2012. године а цео поступак је био отворен још 2010. Значи шест година чекамо на почетак суђења, то је заиста неодмерено време. Данас то није одложено због пропуста Тужилаштва али до сада је то ишло траљаво са 1000 разлога потпуно необјашњивих“ каже Тапушковић.

Епископ Артемије је неканонски уклоњен из своје Епархије и са Косова и Метохије након што је, у име Синода СПЦ, пензионисани владика Атанасије Јевтић потписао својеврсну „црквену пресуду“ на основу наводних доказа до којих је „истрага дошла“ како је тада речено.

Међутим, ни после шест година од прогона владике нема ни једног доказа против владике, нити је случај одмакао од свог почетка. Овим се каља углед појединца али и Судова као и саме државе која помаже опстанак система коме закон није приоритет већ инструмент за извршење незаконитих поступака.

У првим тренуцима покретања кампање против владике Артемија у вези са ситуацијом која је тада настала многи су били неодлучни. Данас је више него јасно да се ради о намештеном процесу који је за циљ имао прогон владике као једног од најодлучнијих бораца за очување Косова и Метохије у саставу Србије али и личности која се дубоко противила било каквим новотаријама у богослужењима што га је препоручило а уклањање без икакве кривице а због одлучности да не попусти пред екуменистима.

———–
13.1.2017. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. ВЛАДИКО АРТЕМИЈЕ ТИ НИЈЕСИ КРИВ НИКОМЕ ОНИ КОЈИ ТЕБЕ ТУЖЕ ОДГОВАРАЋЕ ПРЕД БОГОМ ОВО ТИ СЕ ПИШЕ У СРБСКОМ ЈЕЗИКУ ВИ СУ ИЗМИСЛИЛИ ОНИ СУ ВЕКОВИМА ШИРИЛИ јерес ДА НЕ БИ БИЛИ ИСТИ ВЕЋ ДРУГАЧИЈИ ДА ПОДЕЛЕ СРБЕ А ТО СУ латини млечани ТУЖИ ГА ЈЕДАН РИСТЕ РАДОВИЋ унијат КОЈИ ОСРАМОТИ СРБСКУ СПАРТУ ШТА БИ РЕКАО ВЛАДИКА ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ ДА ЈЕ ЖИВ И СРБСКИ ПАТРИЈАХ ГАВРИЛО ДОЖИЋ ТЕ ПАТРИЈАХ ВАРНАВА РОСИЋ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ И АВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ АТАНАСИЈЕ ЈЕ унијат ТЗВ СРБСКИ ПАТРИЈАХ ИРИНЕЈ ГАВРИЛОВИЋ ЈЕ унијат Е ТЕ рдђе погани несоји КОЈИ ТУЖЕ СРБСКОГ ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА СРБИ ЋЕ ПРОКЛИЊУ ЕВО ИМ ОД МЕНЕ ЊЕГОШЕВА О погани БОГ ВАС КЛЕО ШТО ЋЕ турска вјера МЕДЂУ НАМА СТИХОВИ НА ЛОВЋЕНУ ЊЕГОШ СПАВА НАЈМУДРИЈА СРБСКА ГЛАВА ЗНАЧИ ОКУПИРАНА СПЦ И ТЗВ ВЛАДА СРБИЈЕ СУ НА ИСТОЈ ТАЛАСНОЈ ЛИНИЈИ ТЗВ ТУЖБА ЈЕ НЕВАЖЕЋА СУДИЋЕ ЊИМА СРБСКИ НАРОД банда ЈЕ ИЗДАЛА КОСОВО МЕТОХИЈУ СРБСКУ СВЕТУ ЗЕМЉУ ВИТЕЖЕ РАЧИЋУ ПУНИШО ЈОПЕТ СЕ ПРОБУДИ ПА рдђама ТИ СУДИ НИЈЕ ОВО монтенегро НО НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО

  Свиђа ми се

 2. Молимо се Богу да поживи владику и да му дарује снагу да истраје у дивовској борби против злорадећих и зломислећих у СПЦ а и шире.А они ће дати одговор за своја злодела кад то буде Богу угодно.

  Свиђа ми се

  • Каква је Служба била данас у барајеву.. Вл.Артемије Служио.. а тек после душекорисне беседе…е то нема код екумена…

   Свиђа ми се