Биљана Ђоровић

Едвард Херман и Дијана Џонстон у емисији Контрапункт аутора Биљане Ђоровић


Анализу догађаја који су обележили протеклу годину и актуелних дешавања у свету, у емисији „Контрапункт“ износе Едвард Херман и Дијана Џонстон.

Едвард Херман један је од најцењенијих светских интелектуалаца, професор емеритус на Вартоновој школи економије и Аненберговој школи за комуникације Универзитета у Пенсилванији, изузетан познавалац деловања пропагандног модела у спровођењу политике моћи, експерт за корпоративна и регулаторна питања, политичку економију и медије.

edwardsherman

Едвард Херман

Едвард Херман је пријатељ и сарадник Ноама Чомског, са којим је написао низ студија које су прецизно декодирале структуру, механизме, односе, узроке и последице система који почива на моћним интересима:
 • Злочини у Вијетнаму; Контрареволуционарно насиље, чињенице о проливању крви и пропаганда (са Ноамом Чомским);
 • Политичка економија људских права, први део: Вашингтонска веза и фашизам у трећем свету (са Ноамом Чомским);
 • Политичка економија људских права, други део: Након катаклизме, постратна Индокина и реконструкција империјалне идеологије (са Ноамом Чомским);
 • Корпоративна моћ – корпоративна контрола, студија фондова у XX веку;
  Права мрежа терора;
 • Успон и пад бугарске везе;
 • Производња сагласности: Политичка економија масовних медија (са Ноамом Чомским);
 • Индустрија тероризма;
 • Испод хипокризије: Декодирање вести у доба пропаганде, укључујући и речник двоструког говора деведесетих;
 • Тријумф тржишта;
 • Глобални медији (са Робертом Мекчеснијем);
 • Мит о либералним медијима;
 • Политика Геноцида (са Дејвидом Питерсоном).

Професор Херман је приређивач, уредник и један од аутора студије „Сребренички масакр, Чињенице, Контекст, Политика“ која испитује контекст, опште и војне околности које су условиле пад Сребренице, улогу МКТЈ и Уједињених нација у установљавању званичног наратива и медијску форматизацију перцепције јавности Запада којом је обезбеђена подршка за војну интервенцију на Југославију.

w-dijana-j

Дијана Џонстон

Др Дијана Џонстон аутор је студија:
 • „Сулуди крсташи: Југославија, НАТО и заблуде запада“ и
 • „Краљица хаоса: промашене авантуре Хилари Клинтон“.

Диjана Џонстон је такође аутор коментара у мемоарима њеног оца, Пола Х. Џонстона: „Нуклеарни планови Пентагона“ које је Кларити прес (Clarity Press) недавно објавио под насловом „Од беса до лудила“.

Аутор и водитељ емисије је Биљана Ђоровић.

___________
РТС,  11. јан. 2017.

3 replies »

 1. Биљана Ђоровић
  То није тачно. Силен је променио име и термин али је концепција емисије остала иста. Треба најпре преслушати емисију и онда донести суд. Што се тиче предозирања музике, са тим се у основи слажем. То јесте метод за потапање садржаја. Додуше у овој емсији је више музике у почетку и спикер је ћитао уводни текст зато што ја нисам могла да се пробијем до посла. Глобалне теме су од огромног,. пресудног значаја за разумевање свега што се дешава у Србији. Едвард Херман је највећи експерт за Сребреницу на свету. Дијана је велики борац за истину о ратовима деведесетих о чему је написала изванредну студију. И, једно питање за господина Бруна: Шта мислите, због чега на сајту РТС-а није постављена ова емисија са Херманом и Дијаном?

  Свиђа ми се

  • RTS radi protiv interesa Srba, kao i sve druge institucije, što je samo nastavak veoma dugog procesa biološkog uništenja. Vama bi, za ovu hrabrost, upornost i pronicljivost, trebalo da narod oda visoku počast. Nema vaše emisije – kao što su pre ignorisali Silen, ali su tu, u vrhu strane, izjave Čede, Maje, Angele i Ivice …
   Niko ozbiljan više ne prati zvanićne medije – ili informacije prikupljaju na internetu, ili su u fazi isključivanja iz sistema : svako ko je osvešćen traži izlaz iz ovog smrtonosnog stiska. Više nije dovoljno da pasivno posmatramo šta nam novo spremaju i da se zadržimo na komentarma i da se žalimo kako smo previše slabi, a nasuprot nas imamo pre svega veliku iluziju hranjenu mediskim oblikovanjem našeg uma. Važno je šta o svemu misle cenjeni intelktualci, naši savremenici, ali oni imau svoja ograničenja : vezani su za institucije, grade ipak i karijere, nedostaje im “ svežeg vazduha“ , i ključno je kako da na tzv. operativnom nivou delujemo, preuzmemo inicijativu, ponovo utvrditi koje su to vrednosti koje živimo i branimo, i neko će sve ovo izdržati, do boljih dana.
   Slobode, u širem smislu, ovde nije bilo dugo. Samo poreklo onih koji su zagospodarili posle „oslobođenja“ od Turaka, njihova ideologija što slede i koja im donosi dominaciju i do danas preko njihovih potomaka, koji su do savršenstva doveli oblike manipulacije, govori nam da, za početak moramo da utvrdimo tačno stanje stvari, ali smo, kolektivno, još dosta daleko od toga…
   Samo vaše postojanje u monopolizovanom etru je za mene čudo, i vaše ime smo svi, koji imamo istu zapitanost u ovim vremenima, dužni da izgovaramo sa posebnim poštovanjem.

   Свиђа ми се

 2. Biljanin Silen je očigledno nasilno uklonjen iz ponude državnog radija, sa sadržajem koji je potpuno odudarao od uređivačke politike čitavog RTS-a, kao i prethodna autorska emisija, a Kontrpunkt , po svemu sudeći, moći će opstati samo ako se bude bavio prekookeanskim i globalnim , opštim temama, bez subverzivnih pristpa domaćim temama, koja će dodatno biti gušena predoziranom količinom muzike. Tako to ide u usavršenom totalitarizmu.

  Свиђа ми се