АКТУЕЛНО

НАГРАДА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА И НАТО/САД/ЕУ БОМБРАДОВАЊЕ СРБИЈЕ: У Рачку откривен споменик Вилијему Вокеру


 

ФОТО: ФАКТИ

ФОТО: ФАКТИ

ШИПТАРИ СВОМ АМЕРИЧКОМ ДОБРОЧИНИТЕЉУ ПОДИГЛИ СПОМЕНИК У РАЧКУ

 • Амерички бандит са мандатом ОЕБС – Вилијем Вокер – последњих година свој утицај на Косову користио за промоцију Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија. А ово значи да Куртија САД спремају за неку важну улогу
 • ФАКТИ: Споменик Вокеру у Рачку је шамар Вучићевој Србији. Можда то Вучић тако не доживљава, али то ништа не мења. Вокер је намештаљку против његове земље одрадио као шеф мисије ОЕБС-а. Србија је – уз Дачићево шепурење – годину дана председавала том организацијом, али није ни покушала да оспори оно што је (у)радио

ВРЕМЕ косовског председника Хашима Тачија је прошло, сматра амерички дипломата и некадашњи шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову Вилијем Вокер, преносе приштински медији.

„Тачи је био премијер, сада је председник. Његово време је прошло”, рекао је Вокер, који је на Косово дошао да би присуствовао откривању своје статуе у селу Рачак, наводи РТС позивајући се на приштински Зери.

Вокер, који је последњих година свој утицај на Косову користио за промоцију Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, оценио је да “једино што Тачи зна да ради је да учини међународну заједницу срећном”, наводи РТС.

„То ми се не свиђа”, рекао је Вокер, дан пошто је у Рачку, уочи годишњице сукоба у том селу, откривена његова бронзана статуа.

Откривању споменика у суботу у Рачку присуствовао је и Тачи. У селу Рачак су почетком 1999. године пронађена тијела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбједности, а овај догађај – иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима – пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије. Сви извјештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи, али на Западу је тај догађај оквалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999. Истина о Рачку остала је скривена од свјетске јавности прије свега зато што комплетан извјештај експертског тима Европске уније, достављен њеном тадашњем предсједништву у Бону, никада није јавно објављен.

СПОМЕНИК

СПОМЕНИК ЛАЖОВУ И РАТНОМ ЗЛОЧИНЦУ ВИЛИЈАМУ ВОКЕРУ

У селу Рачак су почетком 1999. године, пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбедности, а овај догађај – иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима – пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије.

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи, али на западу је тај догађај оквалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999.

Истина о Рачку остала је скривена од светске јавности пре свега зато што комплетан извештај експертског тима Европске уније, достављен њеном тадашњем председништву у Бону, никада није јавно објављен.

Према речима истражног судије Данице Маринковић, која је својевремено обавила увиђај у Рачку, тада је утврђено да није било масакра и да погинули нису недужни албански цивили, већ припадници ОВК, а о томе постоји обиман доказни материјал са фотографијама, укључујући и гомилу оружја која је пронађена у селу.

„Случај Рачак” исфабрикован је у време када су преговори у Рамбујеу запали у кризу, јер власти у Београду нису пристале на завођење једне врсте протектората западне војне алијансе над целом земљом.

У томе је кључну улогу одиграо тадашњи шеф верификатора мисије ОЕБС-а, амерички дипломата Вилијем Вокер који је, не чекајући извештај истраге, ни тима финских патолога, пред камерама светских медија одмах оптужио српске снаге за „масакр 45 недужних албанских цивила”.

Циљ је био да се обезбеди разумевање светске јавности, а још неодлучне западне владе придобију за агресију на Југославију, која је почела 24. марта без одлуке Савета безбедности УН.

Насупрот томе, три екипе форензичара – југословенска, белоруска и финска – утврдиле су да су на телима погинулих у селу Рачак пронађене само ране из ватреног оружја, и то из даљине. На шакама 37 од 40 тела методом парафинске рукавице откривене су барутне честице, што је доказ да су погинули непосредно пре смрти руковали ватреним оружјем, односно да су учествовали у борби.

После изношења доказа Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом да су у Рачку вођене борбе против албанских терориста и да су погинули били припадници илегалне ОВК, из оптужбе против генерала Небојше Павковића, Владимира Лазаревића и осталих, овај случај је избрисан. (Танјуг)

 

ИЗВОР: ПОЛИТИКА, ФАКТИ/Танјуг

————–

16.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. КОСОВО МЕТОХИЈУ ВАЗДА НОСИМ У СРЦУ СКАДАР ЈЕ НАМ ОТЕТ 1912 ОДЛУКОМ аусторугарске и енглеске ДА СРБИЈА НЕ ИЗАДЂЕ НА МОРЕ ОТЕТО ЈЕ ПРОКЛЕТО НА СВАКОМ МЕСТУ ТРЕБА РЕЋИ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ У ЛИЦЕ СВИМА НА ЖАЛОСТ СРБИЈА НЕМА ПОЛИТИЧАРА ОД СМРТИ ЦАР ДУШАНОВЕ КАД ПАДЕ ЦАРСТВО НЕЈАКИ УРОШ НИЈЕ БИЈО СПОСОБАН КО ОТАЦ ДА БРАНИ СРБИЈУ НАШУ МАЈКУ ОД СВИХ душмана СССС

  Свиђа ми се

 2. Ничија није горела до зоре па неће ни њихова оно што Шиптари треба да знају да је суноврат западне цивилизације увелико започео и кад им буду савезници (ЕУ,Нато и САД) покупе пинкле и крену да спасавају своје државе онда ће и они морати да исто тако покупе пинкле и врате се одакле су дошли а са собом нек понесу овај споменик ! Србска престоница је до 10 века била Скадар и то нек знају политичари и наши и њихови кад буде дошао дан наплате – где су наши гробови и светиње дотле нам је и држава а сетићемо се даће Бог и Валоне и Драча и Проклетија …..

  Свиђа ми се

 3. Космет смо почели губити после`45 године доласком безбожне комунистичке власти,а највећи кривци су тадашњи Србски комунисти на свим нивоима,који су насељавали шиптаре а забранивши Србима да се врате на своја огњишта после рата и ево њихова деца верна њиховој идеологији под лажном демократијом коначно предају свету земљу туђинима и још бацају свом народу прашину у очи. Тужно је не знам дали ће Србски народ смоћи снаге да их се отарасе једном заувек и у историју их уписати где је коме место. А тек Божји суд неће никога мимоићи.

  Свиђа ми се