АКТУЕЛНО

ЗАНИМЉИВОСТИ: Титов тајни бункер – Отпоран на нуклеарну апокалипсу (видео)


Јосип Броз Тито је за време Хладног рата имао тајни бункер

Јосип Броз Тито је за време Хладног рата имао тајни бункер

Око 300 метара испод земље, у близини босанског градића Коњица, скрива се бункер Јосипа Броза Тита. Некадашњи председник бивше Југославије наредио је да се изгради у највећој тајности у случају нуклеарне катастрофе за своју породицу и 350 најважнијих политичких и војних сарадника.

Војни објекат по имену D-O „ARC“ је грађен под велом тајности чак 26 година између 1953. и 1979. године у време Хладног рата, а опремљен је најсавременијом технологијом оног времена.

И данас се ту могу видети фиксни телефони, писаће машине и друга позната апаратура за комуникацију из средине прошлог века.

Бункер се простире на 6.854 квадратних метара и састоји се из три дела.

У првом делу налази се надзорна резиденција, место за техничку подршку и уже осигурање.

Потом следе метална врата дебљине 1,20 метара и тунел који води до центра атомског склоништа, који може да издржи удар јачине 20 килотона.

Трећи део састоји се противпожарног система, климе, простора за комуникацију, складишта за воду и нафту и слично, као и стамбеног простора за Тита и Јованку.

Температура у бункеру је између 21 и 23 степена Целзијусових, а влажност ваздуха је од 60 до 70 одсто, што представља идеалне услове за живот.

Читав простор је осветљен са 6.000 неонских сијалица.

Данас овај бункер има улогу ретког уметничког музеја за разне уметнике из целог света, али представља и подсетник на времена у којем су претње нуклеарним ратом биле свакодневна појава.

У видеу Јутјуб канала „Great Big Story“ завирите у Титов тајни бункер у којем је могуће преживети нуклеарну апокалипсу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——————-

22.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »