АКТУЕЛНО

ВИДЕО: „Споменик“ – филм Мике Антића о Новосадској рацији


racija_mika_antic

Писац и новинар Мирослав Мика Антић пре 50 година снимио је документарни филм о Новосадској рацији под називом „Споменик“.

Овај документарац се и после пет деценија сматра можда једним од најбољих документованих сведочења о злогласној рацији, али и о томе како су преживели у годинама после живели са сећањима на овај трагичан догађај.

Иначе, у време снимања овог документарца није било државних и црквених комеморација и помена, а Новосађани су тада самоиницијативно одлазили на обалу реке и палили свеће. Није било ни споменика на Кеју жртава рације. Тај споменик ће тек 1971. године бити постављен, док су плоче са именима преко 1.200 убијених постављене почетком 1992. године.

ИЗВОР: 021.рс

***

Рација у Шајкашкој и Новом Саду

Документарна репортажа (Радио Нови Сад, 1986). Аутори: Петар Јовановић и Дубравка Валић; Тон мајстор: Иван Феце; Избор музике: Вили Грегец; Текстове читали: Ратко Радивојевић и Лоран Прокопић.

Рација у Шајкашкој и Новом Саду (први део)

Рација у Шајкашкој и Новом Саду (други део)

————

24.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Просто се најежим што нам се уопште то десило,и жалосно је да Србски народ оволико неправедно страда ,али заиста свака част овим дивним људима који су овим филмом овековечили невине Србске жртве и спасили их заборава,које су безбожне власти хтеле по сваку цену да оспоре.да сакрију и да предају забораву.

    Свиђа ми се