АКТУЕЛНО

Председник Молдавије најавио укидање „НАТО-бироа за везу”


фото: ВОСТОК

фото: ВОСТОК

Нови председник Молдавије Игор Додон започео је преоријентацију са НАТО, према Русији.

О томе сведочи и његова намера да раскине споразум са алијансом о отварању у Кишињеву „НАТО-бироа за везу”.

Додон ће у фебруару боравити у Бриселу и има намеру да „покрене то питање”, а споразум о „НАТО-бироу за везу” потписан је у новембру прошле године.

Он је још тада – дакле, пре него што је био изабран за шефа државе – оценио да се ради о настојању да се Молдавија силом увуче у западну војну алијансу.

Заменица директора РИСИ Тамара Гузенкова поводом свега је рекла:

„Још док је Додон био у изборној кампањи, било је јасно да ће он покушати да Молдавију преоријентише према Русији и евроазијском простору, а да ће замрзнути интензивну сарадњу са НАТО и Европском унијом. Први корак на том правцу било је смењивање молдавског министра одбране, Анатолија Шаларе, који је сматран `евроатлантским јастребом`. Већ то је био сигнал да се Додон окреће опрезнијој и суздржанијој политици”.

Гузенкова процењује да се Додон упушта у „озбиљан ризик” јер се Запад увек досад светио политичарима који са њим прекидају везе или чак само иду на сужавање сарадње.

Према њеним речима, Додонов најновији потез је потпуно логичан јер је његова земља уставно прогласила неутралитет, а већина становника је против уласка у НАТО.

„До Додона се – наглашава Гузенкова – Молдавија, иако формално неутрална, све више приближавала НАТО. Најавом гашења бироа, он тестира реакцију функционера алијансе и шта ће уследити. На његовом путу ће бити озбиљне препреке. Ово што се догађа у Молдавији и Трампов заокрет у САД сличне је природе иако ради о стварима сасвим различитих размера”.

Додон рачуна да ће се са Москвом договорити о статусу Придњестровља у којем већину становништва чине Руси и Украјинци. А он је спреман да законски гарантује статус руског језика у Молдавији и његову заступљеност у молдавским школама.

 

ИЗВОР: Факти, ВОСТОК

———————–

25.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић