АКТУЕЛНО

Пуковник Горан Јевтовић: Јад и беда генерала Момира Стојановића


Одговор пуковника Горана Јевтовића, на цунами изречених лажи свог саборца генерала Момира Стојановића, у емисији „Ћирилица“

***

Између два важна православна празника, Светог Василија Великог и Богојављења, баш на дан Светог пророка Малахије (3. по старом, а 16. јануара по новом календару), одгледасмо још једну „Ћирилицу“ на Хепи телевизији под диригентском палицом Миломира Марића.
Један од четворице гостију те ноћи не само да је изигравао „пророка“, већ се ставио и у улогу тумача „светог“ војног и удбашког „предања“ и „јеванђеља“.
Толико, да је у једном тренутку изгледало да ће огрнути мантију, ставити епитрахиљ, потпалити кандило, а затим јелејем миропомазати присутне у студију.
Био је то генерал у пензији Момир Стојановић, доскорашња напредњачка (а пуно раније ДС, ПУПС, СПС…) војна перјаница за општу и посебну употребу и, подразумева се, за одбацивање – кад позавршава прљаве послове – за газду.

Свега смо се нагледали на нашим телевизијама са националном фреквенцијом последњих петнаестак година, али сам сигуран да толику количину лажи, самохвалисања, оптуживања, манипулација, лукавог извртања прошлости и садашњости и, у коначном, школског дефетизма и ретроградних порука, тешко да је до сада виђено.

Без трунке морала, такта и осећаја за милионски аудиторијум који је слушао његово баљезгање (жао ми је, али адекватнији израз заиста не постоји), а међу њима и хиљаде припадника бивше Војске Југославије и садашње Србије.
Посебно припадници ратне Треће армије и Приштинског корпуса из доба НАТО агресије на нашу земљу, али и ништа мање припадници МУП-а, како из Ресора јавне, тако и из Ресора државне безбедности.

Генерал Стојановић је не трепнувши, циљано и тендециозно изнео гомилу неподобштина.
У томе му ју помогао његов „ратни“ и партијски друг-експерт опште праксе, Мирослав Лазански, који је овом пригодом за дивно чудо, мало причао, а много више климао главом и глумио декор, како би ваљда лагарије пропалог генерала биле ауторизоване и максимално оснажене.

Емисија, чија је тема била случај српског шареног, пропагандног (и пропалог) воза и дочек од арнаутске РОСУ, а приде још и хапшење па ослобађање једног од вођа ОВК, Рамуша Харадинаја, врло брзо се претворила у монолог Стојановића, који је, евоцирајући успомене свог „славног војевања“ како у рату тако и у постпетооктобарском периоду, по ко зна који пут добио својих сат и ко зна колико времена, да неометано обмањује и ментално трује милионску масу Срба.

Уколико се неко заноси да је такав наступ био случајан и ствар тренутне иснпирације и да иза тога не стоје актуелни властодржци, као и евроатлантски мајстори из сенке са којима је Стојановић преко чланства у Живуловићевом „Атлантском савезу“ у блиским везама, тај се грдно вара.
Или бар не познаје отпалог генарала-прелетача, онако како смо га упознали и на својој кожи доживели ми, који смо годинама и деценијама уназад радили са њим.

Циљ његовог наступа (ништа мање и осталих гостију, част господину Горану Петронијевићу) био је, поред самохвалисања и плански, класични дефетизам.
Зашто?
Зато што је најважнији задатак свих постпетооктобарских гарнитура да убеде Србију у „реалност“, у којој се тобож‘ не може повратити Космет.
Следствено томе, њихово решење је „сачувати“ живе главе српских мученика на „Косову“ под влашћу арнаутских терористичких банди. И ако је могуће поделити јужну српску покрајину, што је свеприсутнија идеја у српској јавности. Али тако да у том нечасном науму добијемо оно што њима никада није ни припадало (нити их тамо има), а што им је пре пола века великодушно поклонио Петар Стамболић – територије северно од Ибра.

Планирао сам да Стојановића провучем кроз својеврсни скенер – реч на реч.

Међутим, када се из Финске јавио генерал-пуковник Небојша Павковић где издржава затворске дане двадесетдвогодишње робије (само зато што се часно и успешно борио против НАТО агресора), и саопштио да ће се отвореним писмом и врло оштро обратити Момиру Стојановићу, с обзиром да је он био главна мета напада, одустао сам од наведеног наума, зато што би се ствари дуплирале.
Војнички речено – када се из топова пуца, пушке мирују.

novibroj

СВЕДОК – нови број 24. јануара 2017. на продајним местима

У „Ћирилици“ чудо невиђено и морални пад генерала – прелетача Момира Стојановић који је брутално напао генерала Павковића, команданта ратне Треће армије, хероја отпора НАТО-у, човека који је заједно са генералом Лазаревићем зауставио најјачу удружену оружану силу модерног човечанства на границама отаџбине.
И Стојановић га је, како му и приличи његовом карактеру, напао подмукло, прљаво, богохулно…и то када?
У време док тај исти генерал труне у затвору и није у позицији да му равноправно узврати.
Јад и беда Момире Стојановићу!

Не само да је те ноћи безскрупулозно лагао и измишљао, већ је на јавној сцени показао и незнање, нерачунајући у то бројне надричињенице које је намерно пласирао.

Рецимо, Стојановић је изнео да је током оружане агресије 1999. године бројно стање Приштинског корпуса било 150 хиљада људи.
Нетачно али свакако није био лапсус. Корпус под командом генерала Владимира Лазаревића је бројао, са свим ојачањима из осталих састава Војске Југославије, 77 хиљада бораца, док је целокупна Трећа Армија под командом генерала Небојше Павковића имала 155 хиљада људи.

Због чега је ово важно?
Због реченице коју је Стојановић у том делу емисије, када се повела дискусија о „реалности на терену“, дефетистички пласирао, парафразирам – ако тада нисмо успели да решимо са толиким бројем људи питање побуне на Косову, како то сада учинити?

Да га подсетимо – тероризам и оружану побуну Шиптара 1998. године и истовремено одбрану државне границе од непрестаних атака из Албаније, Приштински корпус је решавао и решио са неких 12-так хиљада припадника својих мирнодопских јединица. Без проглашавања ванредног стања и без мобилизације. Уз садејство припадника МУП-а, како Ресора јавне тако и Ресора државне безбедности, који су на простору Космета имали мање бројно стање од Војске.

Док смо 99-те не само сузбили и неутралисали дејства остатака ОВК на терену, него и зауставили шест стотина пута јачу НАТО фалангу. И часно се, након потписаног примирја у Куманову и Резолуције 1244, повукли на резервне положаје, чекајући прилику да се плански, милом (у складу са наведеним докуметном СБ УН) или силом, дакле под борбом (и за то постоје суви докази и дан данас у Генералштабу!) вратимо у матичне гарнизоне.

Тешко је разлучити шта је црње од црњег те ноћи изговарао.
Да ли је то неопевана лаж и измишљотина, да је лично реферисао Слободану Милошевићу и бацао му некакве папире са безбедносном проценом на сто, или то што је блатећи припаднике МУП-а и посебно Једницу за специјалне операције РДБ, изигравао некаквог војсковођу, атамана, субашу, борца за слободу, шта ли, који је чак два пута „херојски“ потезао пиштољ на „злогласног“ Легију.
Лаж до лажи, измишљотина за измишљотином. Без трунке срама!

Припадници МУП-а, сви заједно, посебно специјалне антитерористичке јединице – САЈ и ПТЈ, посебно припадници такозваних чета посебних јединица полиције, секретаријати и полицијске станице у целини, затим оперативци јавне и државне безбедности и на крају ЈСО којом је командовао Милорад Улемек, храбро су, часно и врло стручно (уз незнатне пропусте) извршавали своје задатке. И то у пуној и инзваредној кординацији са свим командама, јединицама и саставима Војске Југославије на Космету.
И за то постоје бројни докази и живи сведоци.

Управо супротно од онога што је Стојановић у емисији тврдио.
На жалост, у том делу је подржан и од осталих учесника, па чак и од господина Петронијевића (по питању наводне некоординације војске и полиције).
Ето, то су нам тобож‘ подариле те „страшне“ 90-те, како тврде и Стојановић и Лазански. А у ствари, посреди је страшна неистина!

Тих година смо били сила и то када се урачунају све слабости на које, наравно, нисмо били имуни. Сила на свим пољима и у свим ресорима, а не онако како Стојановић тврди, поред осталог, како је Државна безбедност била злоупотребљена и како су њени поједини делови ималу улогу некаквих одреда смрти.
Где је то утврђено генерале, али изистински и са необоривим доказима?
У ком то судском процесу, уколико се изузму појединци који више и нису припадали том систему?
Наравно, мислим на 90-те, а не на брлог после 2000-те.
Уколико је било тако, па како је онда изведен „обојени“, субверзивни пети октобар, генерале?
Како то да ти одреди не поубијаше главне коловође и њихове помагаче и додаваче у преврату организованом од истих западних сила које су нам растуриле две Југославије, а последњих десет година интезивно черече и остатак земље Србије?

Право је „задовољство“ било слушати Стојановића како обмањује у вези властитог постављења на чело војне службе безбедности после убиства Зорана Ђинђића, када се ни крив ни дужан, је л‘ те, нашао у бележници, сад покојног Зорана Ђинђића?!
Уз епски додатак „…часни пуковник…“, наглашавајући да му ни дан данас није јасно како се све то зготовило, подразумева се, само од себе.

Као змија ноге крије да је управо генерал Павковић предложио и инсистирао код Ђинђића, а он то прихватио и записао у бележници, да Стојановић преузме позицију првог човека службе у преломним тренуцима по државу. И то према посебном плану који је израдио један комбиновани тим високих старешина Војске, као последњи покушај да се спашава што се спасити може.
Био сам главни иницијатор те идеје, упорно истрајавао да Мома Стојановић буде постављен и тако направио највећу професионалну грешку. Признајем кривицу и кајем се.

Све остале брљотине генерала Стојановића, да завршим онако како сам и почео, до детаља је појаснио генерал Павковић у свом обраћању и предлажем читаоцима пажљиво „студирање“.
А о нашим, оперативним и осталим сазнањима о Стојановићу и његовим „делима“, дакле од нас десетина који га савршено познају, а што досада није угледало светло дана и он то просто призива демагогијом о отварању војних и архива службе безбедности – такође лукаво потенцирао, јер су сви архиви поодавно отворени – неком другом приликом.
Надам се ускоро, уколико уследи званична полемика. Па ком опанци, ком обојци.

 

Пуковник Горан Јевтовић

Пуковник у пензији Горан Јевтовић

Пуковник у пензији Горан Јевтовић

ИЗВОР: СВЕДОК

—————–

25.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

22 replies »

 1. @Косовац
  Сада сте претерали! Правило је, направи свој сајт па ради како ти се допада. Отворити сопсвени сајт је јефтино. Остаје проблем, ко ће да га посећује и шта даље. Овде људи имају идеју, знају шта раде и има смисла давати озбиљне примедбе, а не упоређивати са другим сајтовима.

  Свиђа ми се

 2. Редакцијо,
  Нећу да се правим паметан, али скрећем пажњу да се од оволико паметних коментара створила једна обична галама, где се не чује ни ко је шта рекао, ни ко је шта одрекао. Загледајте сличне програме за коментаре на осталим порталима, па дајте налог вашем сараднику за одрживи развој електронске кореспонденције да на еколошкој бази уз енергетску ефикасност уради неки програм који ће бити разумљив корисницима и који неће стварати толику буку као овде на овом наслову.
  Например, одговор коментатору као дугме које треба да се притисне, постављено је увек доле, а не као код вас – горе. Збуни се човек. А после следи да се збуни и читалац.
  Плус, ако се на порталу појави нека гамад као што је усташа зомби, за то вам не треба програм, то се одстрањује физички.

  Свиђа ми се

 3. ЖИВЕО БРАТ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ПУНИША РАЧИЋ И БРАТ ИЗ БЈЕЛОПАВИЋА БЛАГОЈЕ ЈОВОВИЋ ТЗВ партизан млинаревић НЕМА ПРАВО ДА ВРЕДЂА НИ ЈЕДНОГ БРАТА СРБИНА ИЛИ СЕСТРУ СРБКИЊУ МОЖЕ ДА КОМЕНТАРИШЕ КОЈА ТИ ЈЕ МРЧО КРСНА СЛАВА ? КОЈЕГ ЛИ СИ ПЛЕМЕНА ЈА ВЕРУЈЕМ ДА ОН НЕКИ ОД ђиласа НИКО ИХ У СРБСКОЈ ЦРНОЈ ГОРИ НЕ ВОЛИ БРАТСКИ ПОЗДРАВ ЗА ЧЕТНИКЕ ЈУРУШЛИЈЕ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЂУРУШИЋА ЗА ВАСОЈЕВИЋЕ КОЈИ СУ 99 ПОСТО ЧЕТНИЦИ ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ ЗА НАЈЛЕПШИ СРБСКИ ГРАД НА СВЕТУ ЗА БЕРАНЕ ЗА ЧЕТНИКЕ СССС

  Свиђа ми се

 4. Схвати како год хоћеш, ја твоје коментаре нисам никада разматрао нити коментарисао,и не бих ми пало на памет да размишљам дали јеси или ниси нечији бот једеш ли нечије сендвиче или не и дали си ФБР трол.Прочитам свачији коментар али никада први не желим никоме да паметујем,као ти и онај насрећни млинаревић. Па зар ја нисам имао разлога у вас да посумњам али ја то не желим и нећу о томе реч више рећи.

  Свиђа ми се

 5. @Косовац
  Очигледно је, да Тома и Четник штанцују коментаре, који немају веза са животом. Последично, од њих двојице нема разлога, па ни потребе очекивати разуман коментар. Манимо се њих и покушајмо, да нека сазнања разменимо на овом сајту. Можда грешим, али НИ У ЈЕДНОМ њиховом коментару ништа не сазнах. Размислимо о томе, да се не примамо на њихове коментаре јер су БЕЗВРЕДНИ.

  Свиђа ми се

  • Без обзира што пишеш ћирилицом,и носиш то име и презиме,очигледно је реч о бившем Србину,заклетом титоисти којем не одговара друкчије мишљење јер за тебе очигледно историја Срба почиње 1944-45 па надаље.

   Свиђа ми се

   • Hm,hmm..istoricar (nije komunista), Miloslav Samardzic,cija istorija pocinje 1990. godine,je od cetnika,silne pare namlatio „pisuci istoriju“..na primer Nikoli Kalabicu, zver u ljudskom liku,kako je junacki poginuo,nije izdao Drazu,nije uhapsen. Prema nekim cini se americkim izvorima, OZNA, mu je oprostila zivot, i prebacila u SAD, gde je i umro. To je „vasa“ istoija !!

    Свиђа ми се

 6. СВИ ВИШИ ОФИЦИРИ ТЕ ЊИХОВЕ јна КОЈИ СУ БИЛИ СРБИ ПО РОДЂЕЊУ СУ ЗНАЛИ ШТА СЕ СПРЕМА МОГЛИ СУ СКЛОНИТИ рвате шиптаре муслимане словенце УМЕСТО ШТО СУ МАЛТЕРТИРАЛИ СРБСКУ ЂЕЦУ КОЈА ЈЕ ОД 1945 СЛУЖИЛА ТУ тзв војску КОЈИ НИЈЕСУ ИМАЛИ МОГУЋНОСТИ ДА ИЗБЕГНУ СЛУЖЕЊЕ ТЗВ јна НА ВМА ЈЕ УБИЈЕН ВЕЉКО МИЛАНКОВИЋ КОМАДАНТ ВУКОВИ СА ВУЧИЈАКА НИ ЈЕДАН ВИШИ ОФИЦИР ТЗВ јна А КАСНИЈЕ ВСЦ НИЈЕ БИЈО ДОРАСТАО ПРОБЛЕМУ КОЈЕ ЈЕ МУЧИЛО ЦЕЛО СРБСТВО А КОЈИ СУ БИЛИ ПО РОДЂЕЊУ СРБИ УМЕСТО ТЗВ југославије ТРЕБАЛО ЈЕ ФОРМИРАТИ СРБСКУ ВОЈСКУ ОД СРБСКИХ НИЖИХ ОФИЦИРА РЕДОВА ЧЕТНИКА И ДОБРОВОЉАЦА ТЗВ пуковници тзв јна СУ БИЛИ рвати словенци шиптари муслимани НИ ЈЕДАН СРБИН НИЈЕ БИЈО И АКО ЈЕ СЛУЧАЈНО БИЈО ЈЕ комунистички ОПРИЈЕДЕЉЕЊ УМЕСТО ДА БУДЕ СРБИН

  Свиђа ми се

 7. Hm,hmm…tvrdnja..Drzavna bezbednost..pojedini delovi bili nekakvi „odredi smrti“ ? cini mi se, da je doticni „junak“, samo nastavak „ideologije i price Vuka Draskovica“,..sa takvom tvdnjom o Slobodanu Milosevicu i „eskadronima smrti“..na koje se uporno pozivao, a „ovaj“ doticni „gde ja stadoh ti produzi“..ali, dodje i to vreme..“ povlacenje Klintonista“..sa scene, nadajmo se i sa „kirilice’..u kojoj imaju priliku da budu „sjemeniste zla“.

  Свиђа ми се

 8. @Томислав Илић
  Доживесмо, да нам саопштите, да „Бог Свети само зна ко је у свим овим причама искрени и прави патриота „, а до сада сте безброј пута САОПШТАВАЛИ ко је патриота, а ко је издајник? Изгледа, да се то само зна у Вашој машти.

  Свиђа ми се

  • Шта вас сада мучи господине Млинаревићу? Шта не знате питајте није срамота ако знате да не знате то је добро научићете,ако мислите да знате а заиста не знате то је већ проблем.

   Свиђа ми се

   • Томислав Илић,
    Када сте већ расположени да сазнате туђе муке, па и ја да се убацим – Ево мене мучи дилема: Да ли сте ви ФБР трол?

    Свиђа ми се

  • Горан Јевтовић је написао потпуну истину, Момир мора да буде кооперативан и да сарађује са окупатором, уколико не сарађује, зна шта га чека.

   Шиптари су за рачун окупатора подигли оптужницу против њега, не због тога да би Момир био Горан Јевтовић или Стеван Ђуровић, то он никад не може да буде.

   Одавно су странци урадили профил његове личности,(што то нису наши урадили, сад ће да нас кошта) који нам открива карактер и суштину његовог ега, који је био спреман да гази све пред собом зарад напредовања у каријери, а сад је за њега много већи улог у питању, што значи да ће бити још ревноснији.

   Свиђа ми се

  • Томислав Илић,
   Твој коментар у стилу „Само Бог зна да ли Момир Стојановић ради за новац и туђе интересе“ захтева допуну и твоје објашњење зашто призиваш Бога да би оправдао Момира Стојановића. Ни свештена лица, ни православна вера не препоручују узимање узалуд имена Господа Бога.

   Свиђа ми се

   • Пре свега ја нисам никога именовао,већ сам мислио на све политичке представнике на Космету пре и после бомбардовања и окупације па до данашњих дана, и наравно да Срби са Космета најбоље знају.Дали си ти заиста са Космета или са само тако потписујеш не знам а и не интересује ме ни ко си ни коме служиш,ја сам само свој и само се трудим да правилно и објективно размишљам о свом народу.

    Свиђа ми се

   • Томислав Илић,
    Када не бих био са Космета, него да сам из Поповог Поља, интересује ме да ли би ти исто тумачио ова моја писанија по ФБР. Или би ти било важније то што се неко лажно представио, па да оплетеш. Па би се упињао да докажеш да нисам Србин.
    Сви ми служимо некоме или нечему, али за тебе ме вуче нека сумња да и ти служиш, чак идем толико далеко да помислим да ти је газда дао јагњећу кожу, да ако те она мало утопли.

    Свиђа ми се