АКТУЕЛНО

Доктор наука има мању плату од спремачице у ЕПС – Да ли нам je уопште потребно образовање?


Београд – Унија синдиката просветних радника Србије затражила је да се испуне одредбе потписаног споразума којим је завршен штрајк просветара пре две године.

8984014985888ba4e78e86683642076_w640

Председница УСПРС Јасна Јанковић

Б92 25.01.2017.

„Влада је током нашег штрајка говорила да је образовање на првом месту и желимо да се то сада некако покаже у пракси“, рекла је председница УСПРС Јасна Јанковић новинарима пред почетак Светосавског протеста у организацији тог синдиката у Дому синдиката.

Она је додала да просветари очекују од надлежних министарстава да се испуни споразум из априла 2015. године којим је окончан штрајк просветара, а кључно је увођење платних разреда којим би се новац равноправно поделио.

„Сада имате ситуацију да је доктор наука који је директор школе мање плаћен од спремачице у ЕПС-у. То је понижавајуће. Мислим да је тренутак да се држава одреди да ли јој је потребно образовање“, нагласила је Јанковићева и додала да су запослени у просвети најобразованији људи у Србији, а имају најниже плате.

„Никако да нађемо заједнички језик с властима, с представницима министарства (просвета). Сви се позивају на то да треба да нас прими премијер (Александар Вучић) и да он одлучи о томе шта ће бити с нашим повећањем, али уз многа обећања, премијер нас није примио од марта 2016. године“, рекла је Јанковићева.

Она је истакла да министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић говори да су представници УСПРС-а у праву и наводи да их разуме, али да он не одлучује о стварима које су „горуће“ и да се „некакав“ разговор без резултата одвија само када најаве штрајк.

Синдикати су, додаје, у претходном периоду радили на распоређивању технолошких вишкова што је донело уштеде у систему, те су очекивали да ће тај новац бити усмерен у побољшање материјалног положаја просветара, а не да би се усмерило у буџет.

Уколико се не промени однос државе и ресорног министарства према просвети, не реше стари и нови проблеми, Јанковићева каже да ће следећи корак бити протести, штрајкови и излазак на улицу, али да то не зависи од њих већ од друге стране „да ли ће имати слуха за проблеме у просвети“.

У изради шест просветних закона, синдикати нису учествовали, каже она и додаје да ће им вероватно нацрт закона бити доступан 24 до 36 сати пре јавне расправе када не може ништа да се уради.

„Такође, боли да пратимо трошкове Министарства просвете. Ми смо кроз буџет схватили да годишње дају велике своте новца за изгубљене судске процесе… У 2016. години дато је 215 милиона динара за изгубљене судске спорове“, рекла је она.

Представница запослених у предшколским установама Драгана Јелић рекла је да би плате запосленима у предшколским установама требало да се исплаћују из републичког буџета, а да одржавање буде на локалним самоуправама.

„Тада не би било разлике у платама и по 10.000 динара, не би се дешавало да касне и по четири месеца“, закључила је она.

Она је рекла да су само неки од проблема са којима се запослени у Предшколским установама суочавају – непоштовање норматива о броју деце у групи, неопремљеност и неодржавање објеката, неусаглашеност програма и ценовника у високошколским установама за образовање васпитача, неуједначеност исплате плата према коефицијентима за обрачун зарада на основу стручне спреме итд.

СВЕТОСАВСКИ ПРОТЕСТ УНИЈЕ С.П.Р.С
– 25 ЈАНУАР 2017