АКТУЕЛНО

Револуционарно откриће: Пронађен најстарији предак човека


Хм, значи од овога смо настали...

Хм, значи од овога смо настали…

Научници су открили најстаријег претка човека и многих других живих створења. Они су пронашли фосилизоване трагове 540 милиона година старог створења и то „изузетно добро очуване“.

Величина није битна

Микроскопска морска животиња најранији је корак на стази еволуције који је довео до појаве првих риба и на крају човека. Детаљи о овом открићу у централној Кини објављени су у часопису „Nature“.

Истраживачки тим каже да је Saccorhytus најпримитивнији пример категорије деутеростомија, претка широког спектра живих створења, укључујући и кичмењаке. Saccorhytus је био дугачак свега један милиметар и живео је између честица песка на морском дну.

Студију су спровели стручњаци из Кине, Велике Британије и Немачке, а међу њима је био професор Сајмон Конвеј Морис са Универзитета у Кембриџу.

Наши стари су се мигољили

– Голим оком, фосили које смо проучавали изгледали су као црна зрнца песка, али под микроскопом су „оживела“. Сматрамо да су ове деутеростомије примитивни почетак многих живих бића, укључујући и људе. Све деутеростомије имале су заједничког претка, а мислимо да је реч о Saccorhytus-у – рекао је Конвеј Морис за BBC.

Ово створење било је прекривено танком, релативно флексибилном кожом и мишићима, а сматра се да су се кретали мигољењем, баш као и црви.

Истраживачи кажу да су њихова најизраженија карактеристика огромна уста кроз која су “усисавали” честице хране.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

31.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Скоро пронађен фосил шимпанзе старог милион година у Африци. И гле чуда његов ДНК потпуно исти као данашњег шимпанзе, другачије речено није се мијењао милион година, значи није било еволуције у човјека. А сада опет уназад са еволуцијом до Дарвина.
    Широм планете пронађени, а по нечијој директиви заташкано, много ђиновских скелета човјека (да, хомо сапиенса). Од којег су то примата се развили горостаси од 12 метара када није пронађен скелет ниједног примата (мајмуна) те величине?

    Свиђа ми се