АКТУЕЛНО

Валериј Гергијев од Београда за једну ноћ направио музичку престоницу света


Гергијев у Центру „Сава”

Гергијев у Центру „Сава”

НАЈВЕЋИ ДИРИГЕНТ ДАНАШЊИЦЕ У ЦЕНТРУ „САВА“ СА ОРКЕСТРОМ МАРИЈИНСКОГ ТЕАТРА

  • Изведена дела Густава Малера, Клода Дебисија, Родиона Шчедрина, Александра Глазунова и Дмитрија Шостаковича, солисти су били пијанисткиња Аника Вавич и виолиниста Роман Симовић који је концертмајстор и прва виолина Лондонског симфонијског оркестра
  • Познат по концертима са „поруком“ и концертима „подршке“, као што је био онај у разрушеној сиријској Палмири, маестро Гергијев је своје синоћно ремек-дело посветио братском српском народу. Јер, како је истакао, „Срби су народ који је у Русији јако поштован зато што су прошли кроз велика искушења и велика страдања“
  • „Чаробњак атмосфере“ је новинарима пре концерта рекао и ово: „Човечанство је кренуло путем који може да има сузе и плач као резултат“

БЕОГРАД је 31. јануара увече био музичка престоница света!

Највећи диригент данашњице – Валериј Гергијев – одржао је концерт у Србији, у Великој дворани београдског Центра „Сава”, наступајући с оркестром чувеног Маријинског театра из Санкт Петербурга. Уз солисте: пијанисткињу Анику Вавич и виолинисту Романа Симовића који је концертмајстор и прва виолина Лондонског симфонијског оркестра.

На програму – који је трајао више од три часа и који је био изведен импресивно – била су дела Густава Малера (чувена Симфонија бр 5), Клода Дебисија, Родиона Шчедрина, Александра Глазунова, Дмитрија Шостаковича. Овакав тежак и обиман програм, сам маестро је објаснио жељом да се оркестар којим руководи представи београдској публици у „свом пуном капацитету“.

– У Лондону смо свирали руске композиторе, а овде сам хтео да Руси покажу како свирају европску музику. Да српска публика чује дела различитих композитора и различите акустике, да буде врло изражајно, емотивно и експресивно – рекао је славни диригент на конференцији за медије коју је одржао само пар сати пре почетка концерта.

Наступ је најавио као „последњи у овој међународној турнеји, али зато – највећи“.

Познат по концертима са „поруком“ и концертима „подршке“, као што је био онај у разрушеној сиријској Палмири, маестро Гергијев је своје синоћно ремек-дело посветио братском српском народу. Јер, како је истакао, „Срби су народ који је у Русији јако поштован зато што су прошли кроз велика искушења и велика страдања“.

Упитан – да ли се може очекивати музички догађај којим би била промовисана лепота и значај српских манастира, споменика културе и светиња на Косову и Метохији – Георгијев је одговорио:

– Када бих знао да ће моје појављивање спасити неки споменик културе – ја бих организовао такву посету! Нису музичари ти који стварају ситуације у којима долази до разарања, него су то политичари. Већ смо били у Палмири – иако је било јако ризично, да бисмо пред светском јавношћу показали да ћемо учинити све да помогнемо сиријском народу да обнови своја светилишта. Па ипак, буквално се пре пар недеља разарање поновило, јер политичари не могу заједно да раде. Роману и мени је потребно пет секунди да се види да можемо заједно. А политичари то не схватају ни после пуно година. За сто година нико се неће сећати њихових имена, али ће се сећати да је те и те године уништена Палмира, рекао је маестро и истакао да „ако политичари ништа не успеју да ураде, онда се ствар мора завршити концертима“.

Гергијев у Центру „Сава”

Гергијев у Центру „Сава”

А то, како је казао, значи да је „боље да политичари науче да решавају своје проблеме“.

– Човечанство је кренуло путем који може да има сузе и плач као резултат, закључио је Гергијев.

Упитан која би композиција најбоље представила патње српског народа о којима је и сам говорио, Гергијев је подсетио да је управо Бах био највише слушан током Другог светског рата јер је његово дело најбоље одражавало патњу људи – иако је био немачки композитор, нико га није доживљавао као непријатељског.

Маестро је похвалио и једног руског композитора – Михаила Иљича Чајковског и оценио да сви они који маштају да изолују руску културу, то никада неће моћи да ураде.

Говорећи о оркестру Маријинског театра, којим руководи 28 година, истакао је да га чине углавном млади веома талентовани уметници и да је у томе његов велики потенцијал, али и да је оркестар који смо вечерас слушали ванредно успешан. Јер, како је самом Гергијеву саопштио министар културе Руске Федерације: свака четврта позоришна карта која се у Русији прода, је за наступе Маријинског театра.

– Мој највећи успех није што ме сматрају највећим диригентом, него зато што сам онај који може да помаже младим људима. Волим да наступам са младим талентованим, непознатим извођачима. Многи касније постану познати уметници – казао је Гергијев и открио да је на генералну пробу у Центар „Сава“ позвао све студенте Факултета музичке уметности у Београду.

Он се организаторима посебно захвалио што су омогућили да на овај начин одржи својеврсни час студентима музике.

Маестро је указао да је младим уметницима у Србији потребно да имају добре сале за наступе, не само велике као што је она у Центру „Сава“, већ и мање али добре сале као она у „Коларчевој задужбини“, те да би руска помоћ ту могла да буде усмерена.

И сам вечерашњи спектакл је, како је навео Гергијев, приређен захваљујући несебичној помоћи Министарства културе Руске Федерације, као и Руском дому, Амбасади РФ у Београду и руском Фонду културе.

Гергијев је оценио да је интересовање српске јавности за руску уметност толико велико да ће ускоро морати да одржи још један концерт.

До тада ће разноврсну београдску публику, једнако као и музичку елиту, инспирисати сећање на мајсторски наступ човека који се широм планете с правом сматра чаробњаком атмосфере.

 

Диана Милошевић

ИЗВОР: ФАКТИ

———————

2.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић